Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Eldőlt a Star Wars-univerzum legnagyobb vitája

  • TV GO
  • 2015. 06. 11., 11:55
  • Akció-Kaland, Sci-fi, Star Wars

A nemrég talált ritkaság az első Star Wars-filmhez kapcsolódó egyik leghosszabb ideje húzódó vita végére tehet pontot…

A Star Wars univerzumához kötődő talán legrégebbi kérdés, hogy Han Solo vagy a Jabba Greedo névre hallgató fejvadásza adta-e le az első lövést abban az ominózus jelenetben, amikor Mos Eisley űrkikötőjének kantinjában utóbbi megpróbálta feltartóztatni a Millennium Falcon kapitányát.

Az eredeti moziverzióban úgy tűnt, Han támad először, de George Lucas később újravágta a Csillagok háborúja-filmeket, és ebben a változatban már egyértelműen Greedo húzza meg elsőként a ravaszt. Ez sok rajongót kiakasztott, ezért a rendező a következőképpen védte meg döntését egy 2012-es nyilatkozatában.

George Lucas csak tisztázni akarta a helyzetet (Forrás: Grant Lamos IV / AFP)

„…megpróbáltam tisztázni egy félreértést, és az emberek azért borultak ki, mert szeretnék azt hinni, hogy Solo egy hidegvérű gyilkos, de valójában nem az. Már eredetileg is csak úgy tűnt, hogy a csempész lő először, de annak idején olyan szűk közelikkel forgattuk a jelenetet, hogy nem lehetett pontosan látni, ezért később ezekkel a kicsit szélesebb plánokkal próbáltam világossá tenni a helyzetet, miszerint Greedo húzta meg először a ravaszt.”

A kérdést, hogy ki volt az első, természetesen a Han Solót alakító Harrison Fordnak is többször nekiszegezték, de ő mindig úgy válaszolt, hogy nem tudja és nem is érdekli. Most azonban végre minden kiderült, a New Brunswick-i Egyetem könyvtárának archívumában ugyanis egy értékes kéziratra bukkantak, ami nem más, mint a Star Wars IV: Új remény eredeti, 1976. március 15-i dátummal ellátott forgatókönyve (valamivel több mint egy évvel azelőttről származik tehát, hogy a filmet bemutatták).

Hogy az igazi ritkaságnak számító relikvia hogyan került a szóban forgó intézménybe, az nem világos, de annyi bizonyos, hogy a benne olvasható sorok eldöntik a vitát. „Annyit már most elárulhatok, hogy az eredeti forgatókönyv alapján 100 százalékra állítható, hogy Han lőtt először” – mondta Kristian Brown könyvtáros.

A lelet további különlegessége, hogy olyan karakterleírásokat és jeleneteket is tartalmaz, melyek végül nem kerültek be a kész alkotásba. Ezenkívül annyira régi, hogy még Saga I-ként említik benne a később negyedik epizódként bemutatott filmet, főhősét pedig Luke Starkillernek hívják.

TOVÁBBI OLVASNIVALÓK:

- Kiderült Han Solo legnagyobb titka
- Megvadultak a Star Wars-rajongók
- Együtt pózolnak a régi és új Star Wars-sztárok
- Sosem látott fotók a Star Wars forgatásáról

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Kategóriák: Akció-Kaland Sci-fi Star Wars

Filmek Neked!

MARS Az utolsó napok

Színes, feliratos, angol-ír sci-fi (2013)

A zéró elmélet

Színes, feliratos, angol-román-amerikai sci-fi (2013)