Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Ki Havas Jon anyja? Itt a legjobb Trónok harca teória

  • Birkás Péter
  • 2015. 06. 17., 00:10
  • Trónok harca

A Trónok harca történetének egyik legnagyobb talánya, hogy ki lehet Havas Jon anyja, és ha valaki mélyen beleássa magát a könyvek és a sorozat világába, akkor az apát illetően is felmerülnek kérdőjelek.

A legelhivatottabb rajongók például meg vannak győződve róla, hogy Jon nem Ned Stark fia. Bár a teljes igazságra még George R. R. Martin regényeiben sem derült fény, azért létezik egy meggyőző teória, ami ismerni véli a szülők titkát, ráadásul a sorozat ötödik évadja számos olyan aprócska utalást rejtett, amelyek alátámasztani látszanak az évek óta létező elméletet.

Összeállításunkban ezeket a kikacsintásokat szedtük egy csokorba, viszont innentől csak azok olvassanak tovább, akik már befejezték a legújabb szezont, vagy nem félnek a spoilerektől.

A TEÓRIA

Habár a fiút ebben a tudatban nevelték, és a világ is úgy tudja, hogy Havas Jon Ned Strak fia, az elmélet szerint valójában Ned unokaöccse, akinek a férfi lánytestvére, Lyanna Strak az anyja, az apja pedig Rhaegar Targaryen, az Őrült Király, Aerys Targaryen fia – ezekkel a karakterekkel ugyan sosem találkozhattunk a sorozatban, hiszen a történet szerint már a sorozat kezdete előtt meghaltak, de a nevük többször is felmerült az eddigi évadok során.

A rajongók nagy része nem hiszi, hogy Ned Stark az apa (Forrás: HBO)

Rhaegar a Westerosról kimenekített Daenerys legidősebb bátyja, akit Robert Baratheon lázadása idején öltek meg. A Trónok harca története szerint a férfi elrabolta Lyannát, mikor a lány már Robert menyasszonya volt, és mire Ned Strak rátalált, már haldoklott, viszont sosem derült ki, hogy mi okozta a nő halálát. A teória szerint Lyanna az utolsó perceiben megeskette Nedet, hogy vigyázni fog a Rhaegartól fogant gyermekére, aki szavát megtartva, a háborúból hazatérve saját fiának hazudta Jont, ezzel megmentve őt attól, hogy az ereiben csörgedező Targaryen vér miatt legyilkolják.

SANSA ÉS KISUJJ BESZÉLGETÉSE

Az ötödik évad negyedik, Sons of the Harpy című epizódjában Sansa Stark és Lord Petyr „Kisujj” Baelish folytatnak egy érdekes beszélgetést a Deres alatt található kriptában, és szóba kerül a lány nagynénje, Lyanna is. A férfi visszaemlékszik a harrenhali lovagi tornára, ahol győzelmét követően Rhaegar herceg nem a saját feleségét ajándékozta meg rózsákkal, hanem Lyannát, megsértve ezzel rengeteg embert, köztük a nő vőlegényét, Robert Baratheont.

Vajon mi történhetett pontosan Lyanna és Rhaegar között? (Forrás: HBO)

„Tízezreknek kellett meghalniuk, mert Rhaegar a nénédet választotta" – mondja Kisujj, mire Sansa csak annyit válaszol: „Őt választotta, aztán elrabolta és meggyalázta”. Westeroson mindenki így ismeri a történetet, viszont senki nem beszél arról, hogy fogant-e gyermek a közösülés során, és lehetséges-e, hogy Lyanna pont a szülésbe halt bele. Egy hasonló beszélgetés egyébként az akkor még élő Ned és Robert között is elhangzik az első szezonban, ugyanezen a helyen, és miért került volna elő ismét az ötödik évadban, ha mindennek nem lenne valami jelentősége?

SER BARRISTAN SELMY VISSZAEMLÉKEZÉSE

A Sons of the Harpy című epizódban Rhaegar még egyszer szóba kerül, méghozzá Ser Barristen visszaemlékezésében, aki Daenerysnek mesél a bátyjáról, aki szeretett elvegyülni a nép között, és énekelni nekik. „Rhaegar nem szeretett ölni, dalolni szeretett” – emlékszik vissza az idős férfi, a korábbinál sokkal kedvezőbb képet festve Rhaegar hercegről, megtámogatva ezzel az elképzelést, miszerint Lyanna Stark tényleg szerelembe eshetett a férfival, akitől később gyermeke születhetett.

Ser Barristan nem úgy emlékszik, mint mások (Forrás: HBO)

Daenerys és Ser Barristen ekkor beszélgetnek utoljára a sorozatban, és akárcsak Sansa és Kisujj esetében, talán itt sem véletlen, hogy a két karakter végső eszmecseréje pont Rhaegarról, Jon feltételezett apjáról szól.

STANNIS BARATHEON NED STRAKRA EMLÉKEZIK

Az ötödik évad negyedik része dúskál az apró utalásokban, melyek közül az egyik a Falnál állomásozó Stannis Baratheontól származik. A férfi épp az Éjjeli őrség tagjait kiképző Jont figyeli, mikor megjelenik mellette felesége, aki „valami kocsmai szajha fattyá”-nak titulálja Havast. „Meglehet. Bár az nem vallana Ned Starkra.” – jegyzi meg erre Stannis, és bár a beszélgetés rögtön más irányba terelődik, ennek a rövidke jellemzésnek komoly súlya van.

Stannis a halála után is tisztelettel beszél Nedről (Forrás: HBO)

Emlékeztet arra, hogy Ned Stark az utolsó leheletéig becsületes ember volt, akinek mindennél többet jelentett a családja és a felesége. Vajon a Trónok harca legnemesebb figurája tényleg megcsalta volna a feleségét a házasságuk első évében, hogy aztán félrelépését egy törvényenkívüli gyermek képében élete végéig az asszony orra alá dörgölje? Aligha. Ned Strak karakteréhez sokkal közelebb áll, hogy egészen a sírig hű maradt testvérének tett ígéretéhez...

A SZÜLŐK VÉGZETE A GYERMEKRE SZÁLL

Az ötödik évad kilencedik epizódjában Havas Jon vezetésével a Vadak átkelnek a falon, hogy menedéket találjanak a Mások elől. Miközben az egykori ellenségek keresztülvonulnak az Éjjeli őrség tagjai között, Alliser Thorne Jon mellé lép és csak annyit mond neki: „Jószívű vagy, Havas Jon. Ez lesz mindannyiunk veszte.” Az utolsó, tizedik rész ismeretében ugyan már biztos, hogy ez lett a Vadakkal szövetségre lépő Jon veszte, de Alliser odavetett szavai többet is jelenthetnek.

Alliser szavai többet jelenthetnek, mint elsőre gondolnánk (Forrás: HBO)

Lyanna Starkra mindenki nagyszerű teremtésként emlékszik, és Ser Barristan anekdotája alapján Rhaegar sem volt olyan szörnyű ember, mint amilyennek legyőzői beállították. Sorsuk összefonódása mégis Robert Baratheon lázadásához, a Targaryenek trónfosztásához, és majdnem a teljes család pusztulásához vezetett. Hozzájuk (de legalábbis feltételezett anyjához) hasonlóan Havas Jon hiába jó ember, a sorsát pont ezen tulajdonsága pecsételi meg.

VÉGÜL NE FELEDJÜK A KÖNYVSOROZAT CÍMÉT

Habár a tévés változat hajlamos ezt elfeledtetni velünk, de a George R. R. Martin könyvsorozatának címe nem Trónok harca (ez csak az első könyv címe), hanem A tűz és jég dala, amiből eddig öt kötet látott napvilágot és még két regény hátra van a befejezésig. A tűz és jég dala pedig azt sugallja, hogy az egész fantasysorozat lényegében Daenerys (tűz) és Havas Jon (jég) története, a két életben lévő Targaryen utódé, akik a Hét Királyság jogos trónörökösei.

Az anyánál még fontosabb kérdés: Jon meghalt? (Forrás: HBO)

Mindezt persze némileg felülírja az ötödik évad fináléja, ahol (a regényekhez igazodva) Havas Jon látszólag távozik az élők sorából. A rajongóknak persze erre is van megoldása: sokan Melisandrétől és a Tűz Istenétől várják a "segítséget", míg mások arról beszélnek, hogy Jon „halálára” csak azért van szükség, hogy a férfi felszabaduljon az esküje alól és elhagyhassa az Éjjeli őrséget.

Hogy ebből – és a szülőket illető teóriából – mennyi igaz, azt jelenleg talán csak George R. R. Martin (és néhány fejes a sorozatnál) tudja, nekünk pedig várnunk kell a válaszokra egészen a következő évadig vagy a hatodik regény megjelenéséig.

TOVÁBBI OLVASNIVALÓK:

- Amanda Peet majdnem elkaszálta a teljes Trónok harcát
- A Trónok harca sztárja durván beszólt a konkurenciának
- Különleges képeken a Trónok harca szereplői

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Kategóriák: Trónok harca

Filmek Neked!

Ahol a vadak várnak

Színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm (2009)

Jupiter felemelkedése

Színes, szinkronizált, amerikai sci-fi (2014)

Pompeji

Színes, szinkronizált, amerikai-német akciófilm (2014)

A Grincs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2018)