Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Zene a mozivásznon - Atli Örvarsson

  • TV GO
  • 2018. 01. 13., 09:12

Kéthetente szombatonként arra vállalkozunk, hogy bemutassuk korunk legnagyobb, leg(el)ismertebb zeneszerzőit, akiknek fő alkotói területe a mozivászon. Egy kicsit belapozunk életükbe, de természetesen szemezgetünk alkotásaik közül is. E heti filmzenészünk Atli Örvarsson.

Az új esztendőben először Hans Zimmer megszámlálhatatlan tanítványainak egyikével, az izlandi Atli Örvarsson-t és munkásságát mutatjuk be Nektek egy kicsit közelebbről. Személyében igazából egy zsenge, friss hajtást, a kezdeti szárnycsapásain túllévő komponistát fedezhetünk fel. Örvarsson fiatal korában trombitán próbálta meg kibontakoztatni tehetségét, majd pop/rock zenekarokban is próbált szerencsét. A siker azonban már idejekorán beköszöntött számára, amikor a Sálin hans Jóns nevű formációval három platina- és két aranylemezt is bezsebelt.

"Azt hiszem, a nézők döbbenten ülnének végig egy filmet akkor, ha annak nem lenne zenéje. Holott az esetek kilencven százalékában nem is veszik észre a muzsikát, csak akkor, ha az hiányzik. A legnehezebb dolog úgy zenét írni a semmiből, hogy az a produkcióval együtt élve fokozza az érzelmeket."

Később a Berklee College of Musicra felvételizett, ahol melléktárgyként vette fel a filmzeneszerzői kurzust, és ez a lépése volt az, mikor egyértelműen a filmzenék világa felé fordult. Már tanulmányai alatt a legjobbak között volt, teljesítményét több díjjal is elismerték, és ennek köszönhette, hogy Hollywood is megnyílt számára. Itt került először Mike Post mellé, majd kisvártatva maga a mester, Hans Zimmer vette mega mellé az ifjonc zeneszerzőt kiegészítő komponistaként, hangszerelőként, és asszisztense is lett lett a Remote Control Production-nek, amelynek köszönhetőne több kasszasiker felett is bábáskodhatott.

Persze önállóan is igyekezte megmutatni tehetségét időről időre, de ez a vonal csak a 2008-as esztendőre érett be, amikor is olyan alkotások révén jegyezték meg a nevét, mint a "Babylon A.D.", vagy a Dennis Quaid, Matthew Fox és Sigourney Weaver főszereplésével forgatott "Nyolc tanú - Vantage Point" című thriller. A sas, boszorkányvadászok – egy-két cím nagyobb filmes munkáiból, amelyek nagyobb figyelmet kaptak, ám a nagy mozifilmek sosem csábították el, az elmúlt évtizedben inkább televíziós sorozatokhoz adta zenéjét. És bár a Remote Control-os támadások őt is elérték, mindig sikerült felülkerekednie a RC hangzásvilágán, sokkal többet mutatva egyedi hangvételéből…

ZENE A MOZIVÁSZNON - Atli Örvarsson:
- Kosok (feliratos)
- Tökéletes bizonyíték
- A sas
- Boszorkányvadászat

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: TVGO

Filmek Neked!

Kosok (feliratos)

Színes, feliratos, izlandi filmdráma (2015)

Tökéletes bizonyíték

Színes, magyarul beszélő, amerikai horror (2013)

A sas

Színes, magyarul beszélő, amerikai-angol történelmi kalandfilm (2011)

Boszorkányvadászat

Színes, magyarul beszélő, amerikai fantasy (2010)