Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Variációk egy témára – Himmler agyát Heydrichnek hívják

  • TV GO
  • 2018. 02. 12., 17:34

A prágai mészárosként elhíresült náci vezető elleni merénylet annyira népszerű filmtéma, hogy egy éven belül ketten is vászonra vitték.

Reinhard Heydrich még az alapvetően leköpni való nácik közti is pondrónak számított. Ezt a teljesítményt pedig, ha a jó érzésű ember nem is, de az ördög biztos megsüvegelte. Nem csoda, hogy 1942-re a szövetségesek úgy gondolták, hogy a Csehszlovákia élére állított Heydrichnek mennie kell, egyenesen oda az öreg patás színe elé. Ezen a ponton jön a képbe az Angliában kiképzett két fiatal, Jan Kubis és Jozef Gabcik, akik a prágai ellenállás segítségével és saját életük feláldozásával sikresen a már említett ördög színe elé küldték a náci vezetőt. Még mielőtt a vérem vennétek a spoiler miatt, leszögezném: ez történelmi tény. Tehát, akinek a kezében már volt középiskolai történelemkönyv, azt nem nagyon lephette meg a dolog. Ahogy azokat sem, akik látták azt a kismillió filmet, ami a témában született. Még Fritz Lang is megfilmesítette a sztorit A hóhér halálában, ráadásul amikor az még szinte friss volt, 1943-ban.

Prorom Media-Trade

De nem kell ennyire messzire visszamenni az időben, Sean Ellis ugyanis szinte egyidőben forgatta le a saját változatát, Anthropoid címen. Sőt, mivel az egy hajszállal előbb készült el, így Cédric Jimenez kénytelen volt elcsúsztatni a rendkívül pocsék címmel rendelkező HHhH - Himmler agyát Heydrichnek hívják bemutatóját egy évvel. A kérdés csak az, hogy van-e annyi ebben az egészben, hogy csak úgy potyogjanak az égből a Heydrich elleni merényletet bemutató filmek. Röviden: nem nagyon.

Már az Anthropoiddal is az volt a bajunk, hogy mindössze akciófilmnek ment el, pedig ott azért volt egy Cillian Murphy meg egy Jamie Dornan is a színészek közt. A HHhH-nak meg érezhetően a hátsópolcról kellett összeválogatni, akit csak lehetett. Pontosan Rosamund Pike-ot, Jack O’Connellt és Jack Reynort. Mindazonáltal a HHhH-nak is van olyan ismérve, amiben az Anthropoidra ver. Cédric Jimenez nem elégedett meg csupán csak az ellenállók bemutatásával, mint ahogy azt a konkurens film esetében tapasztaltuk. A HHhH közel fele Heydrich bemutatásával telik, és csak a film második fele koncentrál magára a merényletre és azokra, akik végrehajtották azt. Persze jó lett volna, ha a páragi mészáros jellemzése sokkal mélyebbre hatol annál, mint ami sikerült. Merthogy hiába töltünk majd egy órát a rangban Hitlert és Himmlert közvetlenül követő Heydrich személyének megismerésével, nem tudunk meg róla igazán semmit sem, maximum annyit, hogy nem volt egy nagy formátumú fazon – ami azért érdekes, mert akkor minek a meggyilkolásáról ennyi film?

Prorom Media-Trade

Ettől függetlenül a háborús filmeket kedvelőknek érdemes adniuk egy esélyt a HHhH-nak, már csak azért is, mert az akció, ami van az nem rossz. A díszletek és a jelmezek pedig önmagukban is kifogástalanok, és mivel a HhHH-t nálunk forgatták, így láthatjuk a Budai Várat náci díszekbe öltöztetve, meg a szentendrei skanzent is, mint cseh falucskát. Mindenr másra ott van Fritz Lang...

HHhH - Himmler agyát Heydrichnek hamarosan elérthető a TV GO kínálatában

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: Prorom Media-Trade

Filmek Neked!

Bogyó és Babóca - 13 új mese

Színes, magyar rajzfilm (2010)

Tűzgyűrű: Lázadás

Színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm (2018)

Az apáca

Színes, magyarul beszélő, amerikai horror (2018)

Kandalló TV

A lobogó tűz látványával és hangulatával szeretnénk Önnek és családjának kellemesebb, melegebb légkört teremteni (2017)