Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Már nem csak egyszer csókolóznak a nők a tévében

  • TV GO
  • 2015. 07. 27., 10:25

A kilencvenes és kora kétezres évek tévésorozataiban lett népszerű az úgynevezett „véletlenül elcsattant leszbikus csók”-epizód. Ezekben a részekben a sorozat egyik heteroszexuális főhősnője valamilyen okból kifolyólag csókolózik egy hirtelen feltűnt leszbikus vagy biszexuális nővel, aki általában az ajkak találkozása után nyomtalanul el is tűnik a főhős életéből – és így a sorozatból is. Ezek után főhősnőnk persze visszatér a férfiak csókolgatásához.

Emlékszünk például a Jóbarátok-ban Winona Ryder és Rachel váratlan csókjára, ami után Rydert soha többé nem láttuk a sorozatban? Pontosan az ilyen sorozatrészekről van szó. Láthattunk ilyet a Star Trek: Deep Space Nine-ban és az L.A. Law-ban is, míg a Szex és New York kétszer is elsütötte a dolgot.

Több kritikus szerint az egyszer elcsattanó leszbikus csók elterjedése egyértelműen visszalépés volt az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer) emberek televíziós megjelenítésében és általában a melegség ábrázolásában. Ahogy egy forgatókönyvíró megjegyezte: "Mutathatsz egy leszbikus csókot, de a nők nem csókolózhatnak megint... hiszen az azt jelentené, hogy élvezték".

Az Orange is the New Black nem szűkölködik a leszbikus jelenetekben (Forrás: Netflix)

Ez a trend viszont az utóbbi években teljesen elhalt, és nem azért, mert a nők kevesebbet csókolóznak a tévésorozatokban. Ellenkezőleg: ahogy a modern sorozatokban elterjedtek az LMBTQ-karakterek, a leszbikus (és meleg) csók sokkal gyakoribbá és természetessé vált a kisképernyőn. Gondoljunk csak a Glee - Sztárok leszünk!-re vagy a női fegyházban játszódó Orange is the New Black-re. Ma már nagyon ritkák azok a heteroszexuális női karakterek is, akik kísérletképpen megpróbálkoznak egy leszbikus csókkal, ami után, mintha mi se történt volna, visszatérnek "normális" életükhöz.

Napjaink sorozataiban a leszbikus csók már nem valami furcsa kihágás, amihez a sorozatírók bevezetnek egy olyan karaktert, akinek egyetlen jellemvonása az, hogy leszbikus vagy biszexuális – hogy aztán gyorsan el is tüntessék. A mai sorozatszereplők esetleges leszbikussága a személyiségüknek már csak egy része, ami mellett lehetnek jók, rosszak vagy bármilyenek. A jelenségről a Vulture készített rövid videót: akit közelebbről is érdekel a téma, annak mindenképpen érdemes rááldoznia pár percet.

TOVÁBBI OLVASNIVALÓK:

- A világ legfurább szerelmespárja a hálószobák titkait kutatta
- Nem szórakozásból bújnak ágyba
- Katherine Heigl imádott a partnernőjével csókolózni

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Filmek Neked!

Meg - Az őscápa

Színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm (2018)

Kandalló TV

A lobogó tűz látványával és hangulatával szeretnénk Önnek és családjának kellemesebb, melegebb légkört teremteni (2017)

Predator - A ragadozó

Színes, magyarul beszélő amerikai akció horror (2018)

Bogyó és Babóca - 13 új mese

Színes, magyar rajzfilm (2010)