Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Hat ok, hogy miért nincs még Oscarja Leonardo DiCapriónak

  • TV GO
  • 2015. 09. 15., 16:10

A Wall Street farkasa sztárja korunk egyik legtehetségesebb színésze, mégsem díjazták még soha a legrangosabb filmes elismeréssel. Megpróbáltunk utánajárni, vajon miért mellőzi minden évben az amerikai Filmakadémia Leonardo DiCapriót.

Leonardo DiCapriót legutóbb 2014-ben jelölték Oscar-díjra: akkor Matthew McConaughey happolta el előle a legjobb színésznek járó trófeát a Mielőtt meghaltam című életrajzi filmben nyújtott alakításával.

A kritikusok hiába voltak elragadtatva DiCaprio A Wall Street farkasá-ban nyújtott teljesítményétől, az aranyszobrocska ezúttal is másnál landolt – ahogy az korábban a Véres gyémánt, az Aviátor és a Gilbert Grape esetében is. Vajon mit kéne tennie szegény fickónak, hogy végre nyerjen? Mi lehet a magyarázat a folyamatos mellőzöttségre? A Yahoo Movies nyomán íme hat ok, ami választ adhat a kérdésre.

EGYSZERŰEN PECHES

DiCaprio első, 2005-ös jelölésekor a legjobb férfi főszereplő kategóriában olyan erős konkurencia ütötte ki a nyeregből, mint Jamie Foxx, aki a Ray-ben kimagasló, egész karrierjét meghatározó alakítást nyújtott. Nem volt ez másként 2007-ben a Véres gyémánt-tal sem: akkor Forest Whitaker Az utolsó skót király-ával kellett megküzdenie. És ugyanez ismétlődött meg tavaly, amikor Matthew McConaughey tényleg szívét-lelkét beleadta a Mielőtt meghaltam tragikus hősének megformálásába. DiCaprio egy más leosztásban biztos jó esélyekkel indult volna, de ezekkel a színészekkel és ezekkel a filmekkel szemben esélye sem volt.

Véres gyémánt (Forrás: InterCom)

TÚLSÁGOSAN KIEGYENSÚLYOZOTT

A nagy áttörést jelentő 1993-as filmjei, azaz az Ez a fiúk sorsa és a Gilbert Grape óta Leo folyamatosan jól teljesít. Nincsenek mellényúlásai, kizárólag megaprodukciókban vagy igényes alkotásokban tűnik fel, a legjobb rendezők műveiben. Ez azonban sajnos egyúttal azt is jelenti, hogy – ha minden munkája egyformán jó – nincsenek kiemelkedő teljesítményei. Az ellenpéldát megint csak Matthew McConaughey jelenti, akinek a Mielőtt meghaltam a nagy visszatérést jelentette a gagyi komédiák világából a fajsúlyos filmekébe – és ezt az Akadémia díjazta is.

Aviátor (Forrás: Mokép)

NINCSENEK LÁTVÁNYOS ÁTALAKULÁSAI

Első fontosabb munkája, a Gilbert Grape értelmi fogyatékos Arnie-jának megformálása óta DiCapriót elkerülik az olyan szerepek, amelyek látványos fizikai transzformációt igényelnek. A nagy fogyások, hízások, megcsúnyulások, izmosodások és egyéb drámai átlényegülések köztudottan vonzzák az Oscar-díjat, gondoljunk csak (megint) McConaughey súlyvesztésére a Mielőtt meghaltam AIDS-beteg főhőse kedvéért, Colin Firth dadogására A király beszédé-ben vagy Jamie Foxx „vakságára” Ray Charlesként. Leo mindehhez talán akkor volt a legközelebb, amikor bostoni akcentust tolt A téglá-ban – de lássuk be, ez azért nem olyan nagy durranás. Úgy tűnik, a színésznek a cél érdekében talán (attól eltérően, ahogy az a Trópusi vihar-ban elhangzik) „fullba kellene nyomnia a kretént”.

Gilbert Grape (Forrás: Paramount Pictures)

LEGJOBB MUNKÁI ÉSZREVÉTLENEK MARADNAK

Nehéz megsaccolni, milyen filmek azok, amik jó eséllyel indulnak az Oscar-versenyben (főleg miután a Gravitáció – ellentmondva a konvencióknak – rengeteg díjat összeszedett 2014-ben). Az utóbbi időben mintha a súlyos mondanivalóval megtámogatott veretes filmek aratnának, mint például a 12 év rabszolgaság vagy A mindenség elmélete. DiCaprio viszont nem igazán játszik efféle filmekben. Számos kiemelkedő alakítása olyan filmekhez kapcsolódik, amelyek az Akadémia szemében popcornmozinak minősülnek, így sem az Eredet, sem a Viharsziget, sem a Rómeó és Júlia nem ért még jelölést sem – ahogy A tégla vagy a Kapj el, ha tudsz! is láthatatlan maradt a nagy díjátadókon.

Viharsziget (Forrás: UIP-Duna Film)

ELHOMÁLYOSÍTJÁK A PARTNEREI

DiCaprio neve egy filmben garanciát jelent a sikerre és a minőségre, ami számos kollégát odavonz a produkcióba. Ez azonban egyúttal azt is jelenti, hogy ezek a sztárok gyakran lenyúlják a show-t színészünk elől. Ez történt például a Django elszabadul-ban, ahol DiCaprio hiába volt parádés Calvin Candie-ként, mégsem őt, hanem Christoph Waltzot jelölték Oscarra, amit meg is nyert. Ugyanígy történt a New York bandái, A tégla, az Aviátor és a Titanic esetében, ahol Daniel Day-Lewis, Mark Wahlberg, Cate Blanchett és Kate Winslet homályosította el Leo fényét – és a sort még sokáig folytathatnánk…

Django elszabadul (Forrás: InterCom)

TÚL SZÉP

DiCaprio szinte az Ez a fiúk sorsa, de a Rómeó és Júlia óta különösen be lett skatulyázva a jóképű tinibálvány szerepkörbe, pusztán azért, mert eredendően jólfésült és szépfiús a külseje. Ez pedig gyakran elvonja a figyelmet a tehetségéről, főleg, hogy szerepeivel gyakran rá is erősít erre a klisére – de miért is ne tenné? Ugyanez az átok ült egyébként annak idején a szintén hihetetlenül jóképű Paul Newmanen. Aki viszont hat beváltatlanul maradt jelölés után 1987-ben végül A pénz színé-ért hazavihette az Oscart – szóval még az is lehet, hogy az idő múlásával a mi Leónknak is növekednek az esélyei…

Rómeó és Júlia (Forrás: InterCom)

MÁR A KANYARBAN A VÁLTOZÁS?

Leonardo DiCaprio legközelebb Alejandro González Iñárritu westernjében, A visszatérő-ben lesz látható 2016 elején, és az Origo Filmklub már látatlanban mérget vesz az Oscarjára (bár itt beüthet az a fentebb említett jelenség, hogy partnerei túlragyogják, hiszen A visszatérő-ben játszik még például Tom Hardy is).

Ezt követően a sztár egy szintén erősen Oscar-gyanús produkcióban fog szerepelni. A The Crowded Room egy többszörös tudathasadásban szenvedő férfiról szól, akiben összesen huszonnégy személyiség lakozik – így a színésznek huszonnégyszeresen is esélye lesz elnyerni a hőn áhított trófeát…

LEONARDO DICAPRIO FILMJEI A TV GO-N:

- J. Edgar - Az FBI embere
- Az utolsó óra
- Hazugságok hálója
- Eredet
- A Wall Street farkasa

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: Pro Video

Filmek Neked!

A tégla

Színes, szinkronizált, amerikai thriller (2006)

12 év rabszolgaság

Színes, magyarul beszélő, amerikai-angol életrajzi dráma (2013)

A mindenség elmélete

Színes, magyarul beszélő, angol életrajzi dráma (2014)

Aranyhaj és a nagy gubanc

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2010)