Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

James Franco - Őrült vagy zseni?

  • TV GO
  • 2018. 04. 12., 14:14

Egymillió dolláros mosoly ide vagy oda, James Franco nem az a tipikus gálázós-láblógatós mozicsillag: színészkedik, rendez, zenél, fest, ír, tanít, mindeközben pedig magasról tesz rá, mit gondol róla a világ.

A 39 éves amerikai színésznek olyan a munka, mint másnak a levegő: bevallottan napi 3-4 órát alszik, azonkívül gőzerővel dolgozik egyszerre több projekten is. James Franco sokrétű tehetségéhez kétség sem fér, még ha teljesítménye sokszor hullámzó is, folyamatosan újabb és újabb kihívásokba vág bele. Mindezt meglehetősen csapongva teszi, képes egyszerre komoly drámai szerepet játszani, és a világ legnagyobb marhaságaiban részt venni, ráadásul fittyet hány arra, ha mondjuk Kim Dzsongun megfenyegeti. Hihetetlen munkamorálja mellett egy végtelenül bohém figura, aki legalább annyira ellentmondásos, mint amennyire tehetséges.

Végzős korában még a színészet volt a prioritása - ott is hagyta miatta az egyetemet. Huszonkét évesen kb. ötszáz színész közül viszonylag ismeretlenként választották ki James Dean megformálására, amiért egyből Golden Globe-bal díjazták. A jóképű színész előtt romantikus tucatszerepek sora nyílhatott volna meg, ő azonban nem akart megragadni a középszerűségben, így a sztárrá válás sem ment zökkenőmentesen.

Egy sor mérsékelt sikerű film után (Trisztán és Izolda, Az igazság órája, Flyboys) Franco Pókember sztreccsruhája után epekedett – végül Peter Parker helyett az első rész antagonistája, Harry Osbourne szerepét kapta meg – és tört be igazán a köztudatba. Franco utána is a bátrabb szerepekre hajtott: 2008-ban a Milk című életrajzi filmben formálta meg a Sean Penn által alakított politikus meleg szeretőjét, 2010-ben pedig Danny Boyle 127 órájáért megkapta első Oscar-jelölését is.

Az otthagyott egyetemi pályafutás továbbra is ott motoszkált Francoban, mivel a színészkarrierjével párhuzamosan nemhogy visszament tanulni, hanem diplomahalmozásba kezdett. Nagyjából az összes nagynevű amerikai egyetemen megfordult, a Yale-en pedig doktori címet szerzett angolból. Ezt követően az iskolapadból a katedrára került, több egyetemen tanított, színészkurzusokat tartott, majd saját színi iskolát alapított – igaz ezeket tavaly bezárta.

Franco az a fajta örökmozgó, akinek állandóan szárnyaltatnia kell kreatív lényét, lételeme, hogy több művészeti tevékenységet végezhessen egyszerre, lehetőleg minél különbözőbb területeken. A színészet mellett belevágott az írásba: jelentetett már meg egy mérsékelt sikerű regényt Palo Alto címmel, írt könyvet Lana del Rey-ről, és a Vice-ra is sokszor publikál. Tinédzserkora óta fest, több kiállítása volt már, 2016-ban pedig a jótékonykodást is beleszőtte festőkarrierjébe – az AIDS elleni küzdelem jegyében a jókékonykodók közül választotta ki következő portrémodelljét.

Egy ilyen sokoldalú karriert elnézve Francot azonnal ki lehetne kiáltani a világ császárának, Hollywood polihisztorának, azonban a színész finoman szólva is ellentmondásos karakter. A komoly szerepei mellé állandó kapaszkodóként rendszeresen bevállal valószínűleg úri hóbortból olyan marihuánafüstös agymenéseket, mint az Ananász Expressz, az Itt a vég, a Spring Breakers vagy a Király! Már-már gyanúsan jól áll neki az állandóan beszívott szerep, erre pedig rátesz egy lapáttal az is, hogy az interjúkban is elég átszellemülten nyilvánul meg.

Nem csak ezzel okozhat álmatlan éjszakákat menedzsmentjének: rengetegszer nyilatkozik kétértelműen szexuális hovatartozásáról, pár éve pedig azzal okozott botrányt, hogy az Instagramon próbált felszedni egy 17 éves lányt. Még Kim Dzsongunnak is sikerült középső ujjat mutatnia az Az interjú című filmmel, amit az észak-koreai diktátor terrorista fenyegetésekkel díjazott. Franco esetében azonban ez nem puszta polgárpukkasztás, tudatos botránykeltés, impulzív személyisége miatt valószínűleg ilyen esetekben rágyújt egy újabb cigire, és magasról tesz rá, ki mit gondol róla.

A közelmúltban azonban olyan botrányokba sodródott, amit már nem tud elintézni csibészes félmosolyával: a Weinstein-lavina őt is elérte. Azokban az időkben, amikor naponta merültek fel újabb és újabb szexuális vádak a filmiparban, az ő neve is felbukkant. Több nő vádolta meg azzal, hogy zaklatta és megszégyenítette őket. Sokak szerint ez az oka, hogy az idei Oscar-gálára meg sem hívták, holott A katasztrófaművésszel - amit ő is rendezett - az egyik nagy esélyesnek számított. A Golden Globe-on, a botrány kirobbanása előtt még biztos kézzel nyerte a legjobb férfi főszereplő díját vígjáték kategóriában, utána viszont egyre többen kezdték ki, miszerint Hollywoodnak egy olyan erőszaktevőt sikerült díjaznia, akinek ott volt a szolidaritást jelző Time’s Up-kitűző az öltönyén.

Franco természetesen tagadott minden vádat, majd eltűnt a közéletből, ennek megfelelően a kedélyek is csitultak, és egyelőre nem úgy fest, hogy egy Kevin Spacey-szintű karrierhalálon van túl. Májusban bemutatják következő filmjét, a Future Worldöt, amely első blikkre egy olcsó Mad Max-koppintásnak tűnik. Az, hogy a forgalmazó egyelőre nem hátrált ki mögüle, bíztató jelnek tűnik, hogy talán nem fogja teljes egészében bedarálni őt is a zaklatási botránylavina. Kár lenne, mert egy többfunkciós művész és egy üde színfolt veszne ki a filmiparból James Franco személyében.

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Fotók forrása: DailyDot, Twitter, SiriusXM

Filmek Neked!

Pókember 2.

Színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm (2004)

Pókember 3

Színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm (2007)

Milk

Színes, magyarul beszélő, amerikai életrajzi dráma (2008)

127 óra

Színes, magyarul beszélő, amerikai-angol életrajzi dráma (2010)