Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Az öntudatra ébredő robotok okosabbak és jobbak is nálunk

  • Vajda Judit
  • 2015. 11. 29., 15:05

Ha a Szárnyas fejvadásznál jobb sci-fit nem is lehet készíteni öntudatra ébredő robotokról, Gabe Ibáñez bebizonyította, hogy szomorúbbat és melankolikusabbat igen. Az Automatát nézve eszünkbe sem jut, hogy a főszereplő Banderas egykor latin szeretőként tündökölt.

A spanyol rendező alkotásának már kiindulási pontja is Ridley Scott klasszikusát idézi: a Deckard nevű fejvadászhoz hasonlóan Jacq Vaucan biztosítási szakember is hatáskörüket túllépő, többre, az emberihez hasonló életre vágyó robotok után nyomoz.

A 2044-ben játszódó sci-fiben a mélypontra jutott emberiséget a Pilgrim 7000 nevű robotok segítik a mindennapi életben, de fajunk így is csak tengődik. Világunk leginkább egy hatalmas szeméttelepre emlékeztet, ami különös hangulatot kölcsönöz Gabe Ibáñez munkájának. A mélyre került létet pedig olyan apró ötletek árnyalják, mint például a tulajdonosa helyett az utcán kolduló robot megjelenítése.

(Forrás: Green Moon)

A szóban forgó gépekbe megalkotásukkor két biztonsági protokollt kódoltak: az egyik szerint a robotok nem árthatnak más létformának, a másik szerint pedig nem módosíthatók. Mindezt elvileg semmi sem írhatja felül, így az automatákat gyártó cég biztosítási szakembereként dolgozó Jacq valódi megoldhatatlannak tűnő rejtéllyel találja szembe magát, amikor felbukkan egy robot, aminek belső szerkezetét módosították.

Nyomozása során a férfi odáig jut, hogy testközelből tapasztalhatja meg, milyen az, amikor az ember valami nála sokkal hatalmasabbat és okosabbat hoz létre. És a jelek szerint az Automata robotjai nemcsak hatalmasabbak és okosabbak nálunk, de jobbak is. Míg a közelmúltbeli robot sci-fikben annak lehettünk tanúi, hogy az alapvetően jónak vagy semlegesnek megalkotott, majd öntudatra ébredő gépek ártani akarnak nekünk (lásd a Chappie elrontott-félrenevelt címszereplőjét vagy az Ex machina alattomos androidnőjét), addig Ibáñez alkotásában a robotok nemhogy nem akarnak ártani az embernek, de egy esetleges konfrontáció során mindig inkább önmaguk ellen fordulnak.

(Forrás: Green Moon)

S mivel az Automatá-ban viszonylag hamar bebizonyosodik, hogy több robot esetében is megsérült a második protokoll (azaz módosították őket), nehéz elhinni, hogy az emberrel szembeni önfeláldozó magatartásukat a programozásnak, nem pedig végtelen jóságuknak köszönhetik. Az érző szívű gépekkel szemben pedig ott állnak az emberek, akik – a referenciaként szolgáló Szárnyas fejvadász-hoz hasonlóan – sokszor rideg gyilkológépek (lásd az utolsó jelenetekben feltűnő „kivégzőosztagot”) vagy teljesen érzéketlen rendfenntartók (mint például a cselekményt beindító rendőrnyomozó).

(Forrás: Green Moon)

A teremtés/születés csodáját így egyszerre két fronton (az önállósuló robotok mellett felesége terhességén keresztül) is megélő Jacq viszont elvágyódó figura – erről árulkodnak visszatérő álmai a valahol talán még létező óceánról. Elvágyódása azonban kissé máshogy teljesül, mint szerette volna, és ebben a helyzetben sajnos (legalábbis eleinte) ő sem tud felnőni a robotokhoz. Szemléletes példája ennek, amikor „emberi dologra” hivatkozva veri át a neki segítő gépeket: ő a vizelésre céloz, de voltaképpen nem hazudik, hiszen emberi dolog az is, amit művel – az árulás.

(Forrás: Green Moon)

Ami miatt pedig az Automata még a Szárnyas fejvadász-nál is szomorúbb, az nem is annyira a folyamatosan vívódó Jacq karaktere (aki melankóliájával mindenképpen rokona a Ridley Scott-alkotás Deckardjának), hanem az, hogy számára még az a mentsvár sem létezik, hogy egy lehet azok közül, akik után nyomoz. Miután azonban a robotok is elveszítik az ártatlanságukat, Jacq számára is csak egyetlen kiút marad: hogy Deckardhoz hasonlóan elautózzon a nővel a messzeségbe.

SCI-FIK A TV GO KÍNÁLATÁBAN:

- Automata
- Ex Machina
- Transzcendens

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: Green Moon

Filmek Neked!

Bosszúállók: Ultron kora

Színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm (2015)

Mad Max - A harag útja

Színes, magyarul beszélő, ausztrál akciófilm (2015)

Kódjátszma

Színes, magyarul beszélő, angol-amerikai akció film, életrajzi dráma (2014)

Adaline varázslatos élete

Színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus dráma (2015)