Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Amikor Johnny Depp élete mindössze kilencven percen múlt

  • TV GO
  • 2015. 10. 06., 19:12

A valós időben játszódó filmek már azzal feszültséget adnak a történetnek, hogy cselekményük pont annyi időt ölel fel, mint amennyi a játékidő. Az izgalmas technikát a legnagyobb rendezők is alkalmazták – lássuk a legjobban sikerült műveket!

Bár ezek a filmek már azzal egyedi dinamikát adnak egy sztorinak, hogy cselekményük pont annyi időt ölel fel, mint amennyi a játékidő, Hollywoodban mégis egyre ritkábban nyúlnak ehhez a remek megoldáshoz. Manapság inkább a tévében alkalmazzák ezt a módszert (az első pár évadjában ez volt a 24 alapköve), pedig egykor olyan klasszikusok készültek így, mint a Délidő vagy a Tizenkét dühös ember.

A kezdetek ezen a területen is Alfred Hitchcockhoz fűződnek. A feszültségteremtés mestere első színes filmjében, az 1948-as A kötél-ben használta a valós idejű cselekményvezetést. Egyetlen helyszínen, egy lakásban játszódó gyilkossági történetet vitt vászonra, amelynek azért kicsit csalóka a hossza. Igazából száz perc eseményeit szuszakolta bele nyolcvanba.

A kötél (Forrás: Universal)

1952-ben a westernt is elérte a változás szele. A négy Oscar-díjat nyert Délidő-nek komoly szerepe volt abban, hogy a valós idejű történetmesélés dramaturgiáját széles körben megismerték a nézők, akikre a filmben pattanásig feszített másfél óra várt a végső, nagy pisztolypárbajig.

Délidő (Forrás: InterCom)

Ha valahol, akkor a tárgyalótermi drámák esetében mindenképpen indokolt a valódi idő múlását reprodukáló filmet vászonra vinni. Sidney Lumet rendező ezt pontosan látta, és ennek szellemében forgatta le 1957-ben a Tizenkét dühös ember-t Henry Fondával. Az egy gyilkossági ügyben döntést hozó esküdtek parázs vitáját feldolgozó filmet mindössze három hét alatt, szinte végig egy helyszínen rögzítették. Mire eltelik a filmbeli 90 perc, kiderül, hogy ártatlan vagy sem a perbe fogott vádlott.

Tizenkét dühös ember (Forrás: Intervideo)

Közben Lumet annyira beleszeretett ebbe a filmezési technikába, hogy 1975-ben az Al Pacinóval forgatott Kánikulai délután-ban is alkalmazta. Percről percre követte benne a balul sikerült bankrablás fordulatait. Ez a valós idejű történetvezetés dokumentarista jelleget kölcsönzött a filmnek, amely egyébként megtörtént eseményeket dolgozott fel.

Kánikulai délután (Forrás: Warner Home Video)

A hollywoodi mintát később Európában is átvették. A francia újhullám tehetséges rendezőnője, Agnès Varda Cléo 5-től 7-ig című 1962-es filmjének főhőse egy énekesnő, aki leleteire várva szembesül saját mulandóságával. Miközben telik a játékidő, a néző együtt izgul vele, hogy az orvosa nehogy rákot állapítson meg nála.

Cléo 5-től 7-ig (Forrás: Ciné Tamaris)

Hosszú szünet után a kilencvenes években jöttek újra divatba a valós időben játszódó filmek. A Szombat esti láz rendezője, John Badham vette fel a fonalat és mutatta meg, hogyan lehet pörgős, feszült thrillert készíteni akkor, ha a főhősnek 90 perce van, hogy kitörjön szorult helyzetéből. Az 1995-ös Holtidő-ben a könyvelőt alakító Johnny Depp kezd versenyfutásba az idővel. Másfél órát kap, hogy megöljön egy politikust. Ha nem teszi meg, akkor sosem látja többé a kislányát…

Holtidő (Forrás: Paramount Channel)

A jó fogadtatásnak köszönhetően a Holtidő óta időről időre jelentkezik egy-egy kísérletező kedvű rendező valós időben játszódó filmmel. Többek közt az 1998-as A lé meg a Lola, a rá négy évre elkészült Az orosz bárka és a 2006-os A United 93-as készült ezzel a technikával.

Ha pedig kíváncsi egy valós időben játszódó filmre, akkor jó helyen jár, hiszen a Johnny Depp, Christopher Walken és Gloria Reuben főszereplésével készült Holtidő-t október 8-án éjjel vetíti a TV GO kínálatában is megtalálható Paramount Channel.

JOHNNY DEPP FILMJEI A TV GO-N:

- Transzcendens
- Éjsötét árnyék
- Az utazó
- Mortdecai
- Rumnapló

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: Holtidő / Paramount Channel

Filmek Neked!

A nagy füzet

Színes, magyarul beszélő, német-francia-magyar-osztrák háborús filmdráma (2013)

Pókember - Irány a Pókverzum

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2018)

Aquaman

Színes, magyarul beszélő, amerikai-ausztrál akciófilm, kalandfilm, fantasy (2018)

Jégvarázs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)