Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

A sikeres rajzfilmkészítés nyolc lépcsőfoka

  • TV GO
  • 2015. 10. 17., 17:55

A Csodabogarak című francia animációs film magyar származású rendezője, Thomas Szabó szerint nyolc lépés kell a profi rajzfilm elkészítéséhez. Most megmutatjuk, melyek ezek.

Sem szó, sem beszéd, csak a természet valódi hangjai szükségesek ahhoz, hogy olyan mese szülessen, amely minden gyermek figyelmét leköti. Erre jött rá a magyar származású animátor-rendező, Thomas Szabó, aki 2006-ban elindította máig népszerű sorozatát, a Csodabogarak-at, amely az ízeltlábúak mindennapi megpróbáltatásairól szóló rövidebb-hosszabb animációs epizódokat takar.

A nagy sikerre való tekintettel az alkotó 2014-ben nagyjátékfilmen folytatta az apró rovarok sorsának feltérképezését. A Csodabogarak – Az elveszett hangyák völgye című rajzfilmben egy cukrosdoboz okoz ramazurit a bogarak világában, ahol óriási küzdelem kezdődik az édes finomságért. A 20 millió dollárból forgatott látványos animációs mese hosszas előkészületek után született meg, amelynek lépéseit most Szabó megosztja velünk, hátha valaki kedvet kap ahhoz, hogy mindezt utána csinálja.

Egy cukrosdoboz okoz ramazurit (Forrás: Paramount Channel)

1. LÉPÉS: KÉSZÍTSÜNK STORYBOARDOT!

A storyboard a végleges forgatókönyv vizuális megjelenítése, azaz a történet megrajzolása a nyitóképtől a ’vége’ feliratig. Enélkül nem szabad belefogni a munkába, mert így tervezhető meg igazán előre mindaz, ami megjelenik majd a vásznon.

2. LÉPÉS: HELYSZÍNKERESÉS

Egy animációs filmnél is fontos, hogy olyan helyszínek legyenek benne, amelyek ismerősek a nézőknek. Emiatt érdemes valódi tájakról készült fotók, felvételek alapján megrajzolni a filmbeli környezetet, de ehhez előzetesen be kell járni, alaposan fel kell térképezni a szóba jöhető vidékeket.

Fontosak a helyszínek (Forrás: Paramount Channel)

3. LÉPÉS: VONJ BE MINÉL TÖBB SZAKÉRTŐT!

Ha megvan a végleges sztori és a storyboard, akkor érdemes mindezt megmutatni 3D-s animátornak, speciális effektekkel foglalkozó munkatársaknak és más animációs szakembereknek, akiktől mindig jöhet egy-egy jó ötlet a tökéletes képi összhang megtalálásához.

4. LÉPÉS: TAPASZTALD MEG A VALÓSÁGOT!

Az animációs filmnél sem árt, ha lemodellezzük azt, amit a filmben látni szeretnénk. Nem mindegy, mit milyen méretben rajzolunk meg. Ha szempont a valóság visszatükrözése, akkor elkerülhetetlen, hogy saját szemmel győződjünk meg például arról, hogyan néz ki belülről egy hangyaboly.

Így néz ki egy hangyaboly (Forrás: Paramount Channel)

5. LÉPÉS: FORGASS A SZABADBAN, ÉS DOLGOZD FEL STÚDIÓBAN!

Hogyan jeleznek egymásnak a hangyák? Milyen a katica röptének zaja? Sütkéreznek a napon vagy bebújnak az árnyékba a bogarak? Sok apró információ, ami csak odakint tapasztalható meg. Érdemes természetfilmes módjára feltérképezni az ízeltlábúak világát, hogy ezek alapján a stúdióban ülő animátorok pont azt rajzolják meg, amit nap mint nap a természetben is látunk, hallunk.

6. LÉPÉS: MERJ VÁGNI!

Ha már mindent megrajzoltunk, minden jelenetet egymás mellé passzintottunk, akkor jön a legnehezebb feladat: a vágás. Ahhoz, hogy megfelelő ritmusa legyen a filmnek, és a cselekmény valóban pergő legyen, muszáj elővenni a vágóollót.

Milyen a katica röptének zaja? (Forrás: Paramount Channel)

7. LÉPÉS: APRÓ, DE FONTOS KIEGÉSZÍTŐK

Ide egy kis por, oda némi vízcsepp, előre sok árnyék, hátra pár színesen pompázó virág. Ezek az utolsó ecsetvonások, amikor a helyére kerül minden.

8. LÉPÉS: HANGOK MINDENHONNAN

Ha a kép rendben, jöhet az aláfestés. A susogó szél, a zümmögő bogarak, a nyitó fanfár és a halkan duruzsoló melódia, amikor fel-felbukkan egy szereplő a távolban. A zene és az egyéb hangok utolsó simításként, az egész filmet átfogó kapocsként jelzik mindenkinek: a mű elkészült, most már meg lehet nézni.

Nem is olyan apró kiegészítő (Forrás: Paramount Channel)

Thomas Szabó alkotását, a Csodabogarak – Az elveszett hangyák völgyé-t október 17-én vetíti először a TV GO kínálatában is megtalálható Paramount Channel, de a filmet a későbbiekben (18-án, 19-én és 22-én) is meg tudjuk nézni, ha elsőre lemaradtunk róla.

ANIMÁCIÓS FILMEK A TV GO-N:

- Az Őrzők legendája
- LEGO: Az igazság ligája - Harc a légióval
- Hópihe
- A hercegnő és a béka

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: Paramount Channel

Filmek Neked!

Star Wars: A Birodalom visszavág

Színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi (1980)

Star Wars: A Jedi visszatér

Színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi (1983)

Star Wars: A klónok támadása

Színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi (2002)

Star Wars: A Sith-ek bosszúja

Színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm (2005)