Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

90 éves a Gyilkos sorok furfangos nyomozója

  • TV GO
  • 2015. 10. 20., 06:00
  • Akkor és most

Októberben töltötte be kilencvenedik életévét Angela Lansbury, akit a legtöbben a Gyilkos sorok című krimisorozat Jessica Fletcherjeként ismernek. Az angol színésznő mind a mai napig aktív, és a jeles dátum alkalmából összeszedtünk néhány érdekesség, amit biztos nem tudott róla!

Angela Lansbury 1925. október 16-án látta meg a napvilágot Londonban, egy politikus, Edgar Lansbury lányaként, aki nemcsak arról híres, hogy mind a Munkáspárt, mind a Kommunista Párt képviselője volt, de 1915-ben részt vett a szüfrazsett mozgalomban is: ő volt a kelet-londoni szövetségük tiszteletbeli kincstárnoka.

Angela Lansbury azonban nem lépett édesapja nyomdokaiba: ehelyett már 1944 óta színészkedik. Első szerepét a hitchcocki, de nem Hitchcock, hanem George Cukor által rendezett Gázláng című thrillerben alakította Charles Boyer és Ingrid Bergman oldalán.

Lansbury idén áprilisban a Lawrence Olivier Awardson (Forrás: Justin Tallis / AFP)

A Gázláng szobalánya ugyan csak aprócska mellékszerep volt, de később a főszerepek is megtalálták a színésznőt. Olyannyira, hogy több mindenre mondott nemet. Az egyik legizgalmasabb szerep, amit Angela Lansbury visszautasított, Ratched nővér volt a Száll a kakukk fészkére című adaptációban, Milos Forman rendezésében – Lansbury Jack Nicholsonnal játszhatott volna együtt.

A színésznő fiatalon (Forrás: Kobal / The Picture Desk)

Magánéletében a színésznőt sajnos nem kerülték el a tragédiák. Fia, Anthony (teljes nevén Anthony Pullen Shaw) kokain- és heroinfüggőségben szenvedett. Miután azonban sikeresen felgyógyult, rendező lett, és a Gyilkos sorok című krimisorozatnak összesen 68 részében rendezte édesanyját.

Sajnos a színésznőnek a karrierjében sem nevezhető minden kereknek, már ami a díjakat illeti, hiszen karrierje során összesen 18 alkalommal jelölték Emmy-díjra (legtöbbször a Gyilkos sorok-ért), ám végül egyszer sem kapta meg a rangos kitüntetést.

Lansbury a Gyilkos sorokban (Forrás: NBC)

Kevesen tudják, de Lansburynek az énekhangja is kiváló, így nemcsak szinkronizált, de az egyik betétdalt, a Beauty and the Beast címűt is ő énekelte A szépség és a szörnyeteg című Disney-animációs filmben. A színésznő először visszakozott, azt akarta, hogy inkább valamelyik másik karakter énekelje a neki szánt dalt. Miután azonban mégis kötélnek állt, nemcsak első próbálkozásra sikerült felénekelnie a felvételt, de 1992-ben ez a szerzemény nyerte a legjobb betétdalnak járó Oscar-díjat.

Lansbury a Nanny McPhee-ben (Forrás: UIP-Duna Film)

Jessica Fletcher, a Gyilkos sorok nagymama korú nyomozó írónője számít a sztár élete nagy szerepének, de ennek megszerzése sem ment könnyen, hiszen a tévések először Jean Stapletont, majd Doris Dayt szerették volna a képernyőn látni. Lansbury korábbi „nyomozó öreg hölgyes” alakításai azonban (A kristálytükör meghasadt-ban Miss Marple-t játszotta, de feltűnt egy másik Agatha Christie-adaptációban, a Halál a Níluson-ban is) meggyőzték a producereket. Az ő főszereplésével készült sorozat végül akkora siker lett, hogy 12 évig futott, és 265 részt ért meg.

TOVÁBBI NÉZNI- ÉS OLVASNIVALÓK:

- Nanny McPhee - A varázsdada
- A százéves filmsztárok majd kicsattannak az egészségtől
- A szépség és a szörnyeteg
- 93 éves lett a mozi szupernagyija

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: NBC

Kategóriák: Akkor és most

Filmek Neked!

Star Wars: A Jedi visszatér

Színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi (1983)

Star Wars: A Sith-ek bosszúja

Színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm (2005)

Hős6os

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs vígjáték (2014)

Aquaman

Színes, magyarul beszélő, amerikai-ausztrál akciófilm, kalandfilm, fantasy (2018)