Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Színészek, akik feladták a sztárságot a jobb ügy érdekében

  • TV GO
  • 2015. 10. 27., 22:00
  • Akkor és most

Talán meglepő, de szép számmal akadnak olyan sztárok, akik ugyan belekóstoltak a csillogásba, de a színészet helyett végül másban találták meg életük értelmét. Lássuk a legtanulságosabb eseteket!

Már Hollywood fénykorában is voltak híres „szökések” a sztárságból, de a mai napig döntenek úgy hírességek, hogy elegük van a hírnévből és a csillogásból. Az indok sokféle lehet, van, akinek a család fontosabb, van, aki egy nemes ügynek szenteli az életét.

A NŐI EGYENJOGÚSÁG: GEENA DAVIS

Habár a Thelma és Louise sztárja továbbra is szerepel filmekben és sorozatokban, ma már sokkal nagyobb hangsúlyt fektet tudományos munkásságára. Valószínűleg saját tapasztalatai hatására döntött úgy, hogy a nők médiában való megjelen(ít)ésére fog koncentrálni. A színésznő Geena Davis Institute on Gender in Media néven létrehozott egy szervezetet, ami az egyetlen olyan intézmény, amely kutatások alapján igyekszik kiegyenlíteni a nemek jelenlétének arányát és csökkenteni a sztereotípiákat az általunk látott alkotásokban.

Davis idejének jelentős részét arra fordítja, hogy tanulmányokat vezényel le és politikusoknál, illetve médiacégeknél lobbizik, hogy a nők sokkal igazságosabb mértékben jelenjenek meg a médiában.

Geena Davis a Thelma és Louise-ban (Forrás: MGM / Photo 12)

JÓTÉKONYSÁG: MIA FARROW ÉS PAUL NEWMAN

Habár Mia Farrow egykor olyan klasszikusokban szerepelt, mint a Rosemary gyermeke vagy a Hannah és nővérei, már négy éve nem jött ki új filmje, és előtte is csak többéves kihagyásokkal vállalt el szerepeket. Ennek oka, hogy ma már sokkal szívesebben foglalkozik aktivista tevékenységével. A UNICEF nagyköveteként olyan katasztrófa sújtotta területekre tesz látogatást, mint Csád vagy Darfur, ahol elsősorban a gyermekeken kíván segíteni.

Mia Farrow idén áprilisban a TIME 100 gálán (Forrás: Larry Busacca / AFP)

A 2008-ban elhunyt Paul Newmannek élete végén csaknem olyan híres volt jótékonysági tevékenysége, mint színészi karrierje. Newman’s Own nevű ételcégének bevétele 100 százalékban a Newman’s Own Foundation alapítványhoz vándorolt, amely milliókkal támogatott és támogat olyan ügyeket, mint a gyermekek táboroztatása vagy a szegény országok megsegítése.

Paul Newman 1989-ben (Forrás: Jean-Pierre Muller / AFP)

KÖRNYEZETVÉDELEM: ALICIA SILVERSTONE

Habár Silverstone-nak több mozis és tévés megjelenése is volt az elmúlt egy évtizedben, sokkal intenzívebben foglalkozik környezetvédelmi kérdésekkel. Ő az egyik legrendíthetetlenebb szószólója a vegetáriánus életmódnak, a környezetbarát termékek használatának és a holisztikus életstílusnak – nemcsak blogot vezet ezekben a témákban, de néhány idevágó könyve is megjelent. Habár lehet, hogy gondolkodásmódjával nem tud mindenki azonosulni, de elhivatott erőfeszítéseihez nem férhet kétség.

Alicia Silverstone október közepén egy premieren (Forrás: Kevin Winter / AFP)

A TRÓN: GRACE KELLY

Alfred Hitchcock egyik kedvenc, nem mellesleg Oscar-díjas színésznője nemes egyszerűséggel azért hagyta ott Hollywoodot, hogy Monaco hercegnéje legyen. Ebben a minőségében pedig nemcsak Rainier herceg feleségeként és gyermekeinek anyjaként állt helyt, de több alapítvány, köztük a Vöröskereszt munkájában is tevékenyen részt vett. A szegényeken túl pedig a művészeteket is támogatta.

Grace Kelly és a monacói herceg esküvője 1956 áprilisában (Forrás: AFP)

APASÁG: CARY GRANT ÉS RICK MORANIS

Az 1986-ban elhunyt Cary Granté volt a XX. század egyik legfigyelemreméltóbb színészi pályája, 1966-ban mégis hátat fordított a nagyvászonnak. Közbejött ugyanis válása, aminek hatására a sztár úgy döntött, a filmek helyett inkább arra fog koncentrálni, hogy jobb apja legyen egyetlen lányának. És Grant tartotta is magát fogadalmához: élete utolsó két évtizedében már egyáltalán nem állt a kamerák elé.

Cary Grant és lánya 1966-ban (Forrás: AFP)

Ennél sokkal szomorúbb a Szellemirtók és a Drágám, a kölykök összementek sztárjának, Rick Moranisnak a története. Ő ugyanis azért döntött a visszavonulás mellett, mert felesége 1991-ben mellrákban életét vesztette, a színész pedig meg akarta adni a gyerekeinek ugyanazt a meleg otthont és szeretetet, ami addig uralkodott a családjukban. Moranis ugyanakkor nem fordított teljesen hátat a szórakoztatóiparnak: a 2000-es években több zenei albumot is megjelentetett.

Rick Moranis a Vásott szülők című 1989-es filmben (Forrás: Phillip Caruso / Kobal / The Picture Desk)

TANULÁS: JACK GLEESON

A Trónok harca fiatal sztárja nem bánja, hogy az emlékezetes „mérgezős” epizód volt a hattyúdala 2014-ben. „Nyolcéves korom óta színészkedek, és már nem élvezem annyira, mint korábban. Míg eddig inkább valami olyasmi volt, amit poénból csináltam a barátaimmal vagy nyáron szórakozásból, most már eljött az idő, amikor pusztán megélhetés. És ha valamit hivatásszerűen csinálsz, akkor megváltozik hozzá a viszonyod. Nem arról van szó, hogy már utálnám csinálni, csak egyszerűen valami mással akarok foglalkozni” – nyilatkozta az Entertainment Weeklynek 21 éves korában történt visszavonulásáról Gleeson, aki a jövőben inkább a tanulásra koncentrál: még egy éve van hátra a főiskolán, de ezt követően posztgraduális képzésen is részt kíván venni.

Jack Gleeson tavaly márciusban egy Trónok harca-premieren (Forrás: Jamie McCarthy / AFP)

ÚJDONSÁGOK A TV GO-N:

- Jurassic World
- Törtetők
- Törésvonal
- Holnapolisz

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: AFP és HBO

Kategóriák: Akkor és most

Filmek Neked!

Bosszúállók: Ultron kora

Színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm (2015)

Mad Max - A harag útja

Színes, magyarul beszélő, ausztrál akciófilm (2015)

Focus - A látszat csal

Színes, magyarul beszélő, amerikai krimi-vígjáték (2015)

Lecsó

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2007)