Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Felnőttek a leghíresebb magyar gyerekszínészek: Czinkóczi Zsuzsa

  • TV GO
  • 2015. 11. 06., 05:55
  • Akkor és most

Aki látta, sosem felejti el a minden megpróbáltatás és bántás ellenére, óriási barna szemekkel a világba tekintő, csapzott szőke kislányt, Csörét, a szívszaggató Árvácska főszereplőjét. Az ösztönös filmszínészi tehetséggel megáldott teremtést hétévesen taxival hordták a forgatásra, otthonából, a víz és villany nélküli tanyáról. Czinkóczi Zsuzsából sosem vált hivatásos színésznő, de időről-időre feltűnt olyan filmekben, mint Mészáros Márta Napló-trilógiája, valamint eljátszotta Scarlett Johansson nevelőanyját az Amerikai rapszódiában.

Czinkóczi Zsuzsa az 1976-ban bemutatott megrázó Árvácska forgatását játékként élte meg, és élvezte, hogy mindenki kényezteti és dicséri az alakítását. A kislány, aki biciklivel járt iskolába és petróleumlámpa mellett írta a házi feladatát, hamar megtanulta kezelni a saját élete és a filmes mesevilág közötti hatalmas kontrasztot.

Az Árvácska, Csöre a hányatott sorsú kis árva története, aki szörnyű nevelőszülőktől kerül egy még rettenetesebb és ridegebb családba, ahol senki sem szereti. A tehén mellett meztelenül szaladó, a tanyasi iskoláról csak álmodozó, édesanyja után áhítozó kislány történetén egy teljes nemzedék zokogott, és mindenki egy emberként gyűlölte a szívtelen felnőtteket.

Az Árvácska után egy évvel Czinkóczi Mészáros Márta Ők ketten című alkotásában találta magát, és ettől kezdve a rendező filmjeinek állandó szereplője lett. „Nekem Márta a második anyukám. Mindig meghatódom, amikor róla kérdeznek, és nem igazán tudom szavakba önteni, hogy mennyire szeretem, és mennyire értékesnek tartom őt, mint embert” – mesélte a színésznő az Origónak adott interjúban.

Czinkóczi Zsuzsa hétévesen, az Árvácska főszerepében (Forrás: Mokép)

A tehetséges gyerekszínész Jancsó Miklós Magyar Rapszódia és Allegro Barbaro című filmjeiben is feltűnt, majd következett a Napló gyermekeimnek, a Napló szerelmeimnek, majd a Napló apámnak, anyámnak. „A visszajelzésektől egyre jobban megnyíltam, és szerintem a Napló-filmekben már ennek eredményeként lettem olyan, amilyen” – foglalta össze szakmai fejlődését Czinkóczi.

A színésznő tizenhét éves volt, amikor megszületett kisfia, Tamás, és bár két évvel később felvették a színművészeti főiskolára, nem kezdte el a tanulmányait. Kisfia születése után csirkegyárban dolgozott, és csak egy-egy film erejéig tért vissza a színészkedéshez. Ilyen volt 2001-ben az Amerikai rapszódia, amelyben a fiatal Scarlett Johansson oldalán láthattuk, majd Mészáros Márta legutóbbi filmje, a 2009-ben bemutatott Utolsó jelentés Annáról.

Czinkóczi Zsuzsa az Utolsó jelentés Annáról című film sajtóbemutatóján 2009-ben (Forrás: Bruzák Noémi)

Czinkóczi, akiről Eszenyi Enikő úgy nyilatkozott, hogy „megdöbbentette természetes, sohasem hamis játéka”, egy interjúban elmondta, hogy most éli legjobb korát, és élvezi a hétköznapokat. A színésznőnek van egy takarítócége, és bár saját bevallása szerint remekül érzi magát szereplés nélkül is, ha Mészáros Márta hívja, továbbra is szívesen szerepel. Legutóbb a Karinthy Színház, Cabiria éjszakái című színdarabjában láthatta a közönség.

MAGYAR FILMEK A TV GO-N:

- Liza, a rókatündér
- Kontroll
- Magyar Vándor
- A nagy füzet

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: Bruzák Noémi / MTI és Mokép

Kategóriák: Akkor és most

Filmek Neked!

Hamupipőke

Színes, magyarul beszélő, amerikai családi kalandfilm (2015)

A boldogság nyomában

Színes, magyarul beszélő, amerikai életrajzi dráma (2006)

Bogyó és Babóca

Színes, magyar rajzfilm (2010)

Aquaman

Színes, magyarul beszélő, amerikai-ausztrál akciófilm, kalandfilm, fantasy (2018)