Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Atlanta: A legjobb sorozat, amit nem nézel

  • TV GO
  • 2018. 06. 07., 11:35

Pedig nagyon is kéne nézni. Nem azért, mert most a sorozatot készítő és főszereplő Donald Gloverről beszél mindenki, hanem mert tényleg az egyik legjobb sorozat, ami elé leülhet az ember jelenleg.

Persze nem lehet eltekinteni a felhajtástól, ami Donald Glovert övezi, főleg a This Is America klipje óta, de igazság szerint a Solo-filmből is az ő karaktere volt érdekes, már amennyire abban a filmben bármi érdekes akadt.

Mégiscsak maradva a This Is Amercia klipjénél egy pillanatra, aszerint határozhatjuk meg a hasonlóságot közte és az Atlanta közt, hogy totálisan mentes mind a kettő az erőlködéstől. Mikor Glovert megkérdezték, miért csinálta ilyenné a klipet, annyit válaszolt, hogy őszintén csak egy jó számot akart csinálni. Ahogy az Atlantánál is az volt az elsődleges lényeg, hogy egy jó sorozat legyen, és az lett.

FOX+

Az persze, hogy mi számít jónak, mondhatják egyből sokan, nagyon is szubjektív, de igazából nem az. Azért vannak egyezményes kategóriák, amik alapján el lehet dönteni, és ha valami sokaknak tetszik, az még nem lesz jó, csak felkapott.

Az Atlanta egyébként egyszerre tud felkapott és jó is lenni, szóval nem kell levágnunk egyik kezünket sem, hogy a másik megmaradhasson. Ezt a ritka együttállást pedig azzal tudja elérni, hogy ott veszi fel a vonalat, ahol a ’90-es évek szocio filmjei eldobták. Most olyanokra kell gondolni, mint a Larry Clark Kölykökje vagy a Veszélyes elemek című film. Nem mintha ennyire borús és állandóan komor lenne -mondjuk azok sem voltak azok -, hanem arról van szó, hogy nem színezi ki a fekete amerikaiak életét mindenféle megnyugtató elemmel, hanem úgy mutatja be, ahogy van, ahogy megtapasztalta. Ez akkor is így van, ha emiatt sokszor nagyon ki kell lépnie az egyszeri sorozatfogyasztónak a komfortzónájából. Vegyük példának a Glover által játszott karakter, Earn és a gyereke anyja, Van közti kapcsolatot. Egyszerűen lehetetlen eldönteni, hogy ők ketten együtt vannak, vagy sem. Egyszer jóban vannak máskor meg másokkal randiznak. Ez azért van, mert a valóságban is így működik a társadalom peremén. Egyszerűen az emberek csak úgy elgravitálnak egymás mellett, hol közelebb, hol távolabb egymáshoz.

A leszakadó középrétegnek nincs ereje tovább képmutatónak lenni, tehát inkább néha értelmetlenné válik. Ezt az Atlanta pedig kendőzetlenül be is mutatja.

FOX+

Sőt az értelmetlenségre rá is erősít, ami egy újabb párhuzam a This Is Americaval. Ugyanis mindaz, ami a háttérben történik két minőséget tud felvenni: egyrészt valami megrázó, mint egy fegyveres rablás, vagy Twin Peaks-pozitívan értelmetlen, mint az erdőben egyszercsak eltűnő férfi. Akárcsak a hivatkozott klipben itt is a vidámabb, de sokszor csak elterelésre szolgáló részek kerülnek az előtérbe, mint a háttérben mindaz, amit látunk egész más kontextusba helyeződik.

FOX+

Nehéz beszélni a történetről. A sorozat alapvetően az amerikai feketét életét hivatott bemutatni, de nem a gettó-feketékét, hanem a lecsúszó középréteghez tartozókét, akiknek minden egyes lépést meg kell tervezni, mert elég egy bicsaklás és a gettóban találják magukat. A főszereplő, vagyis, akinek a szemén keresztül látjuk mindent, Earn a Princetonról kibukott, értelmes, de kicsit elveszett srác, aki eltervezi, hogy az unokatestvére, Al menedzsere lesz. Ez a sztori azonban tök másodlagos, ahogy igazából minden szál kicsit másodlagos, mivel a lényeg az egészen van, az ahogy ezek az emberek élik az életük és ahol élik azt.

FOX+

Az Atlanta tényleg nem egy köldöknézős, ultrakomor valami, amin állandóan szomorkodni kell, hanem egy alapvetően pörgős, jó humorral megáldott sorozat, ami azonban olyan pofonokat tud a semmiből kiosztani a nézőinek, hogy a könny a szemünkben nem is az ütés erejétől, hanem a meglepettség miatt gyűlik össze. És ez nagyon fontos, mert ezt manapság tényleg nagyon kevés sorozat tudja.

Nézd meg az Atlanta első évadát a MoziKlubban!

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: FOX+

Filmek Neked!

Meg - Az őscápa

Színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm (2018)

A Hangya és a Darázs

Színes, magyarul beszélő, angol-amerikai akciófilm (2018)

Hotel Transylvania 3. - Szörnyen rémes vakáció

Színes, magyarul beszélő, amerikai családi animációs film (2018)

Fák jú Tanár úr! 3.

Színes, magyarul beszélő német vígjáték (2017)