Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Így ment tönkre a Reszkessetek, betörők! sztárjának karrierje

  • TV GO
  • 2015. 11. 23., 05:30
  • Akkor és most

Mindenki kedvenc karácsonyi családi vígjátékának 25. évfordulója alkalmából megint sokan emlegetik a főszerepet játszó Macaulay Culkint az olyan gyereksztárok tipikus példájaként, akinek kilengései miatt tört derékba a pályafutása. De valóban ez lenne a helyzet?

Az alaposabb vizsgálat azt mutatja, hogy az ifjú színész épp olyan gyorsan tűnt el a rossz filmek süllyesztőjében, mint amilyen gyorsan korábban a csúcsra ért – melynek tudatában nem meglepő, hogy már 14 éves korában úgy döntött, visszavonul a színészettől.

Sokan terjesztik, hogy Culkin alkoholgőztől és drogmámortól kísérve tűnt el a színészi pályáról, de leszámítva egy 2004-ben történt letartóztatást marihuána és némi nyugtató birtoklása miatt és egy meglehetősen vitatható National Enquirer-cikket, mely szerint heroinfüggő, nem találjuk egyéb bizonyítékát annak, hogy ő is rálépett volna arra az önpusztító útra, mint sok más egykori gyereksztár.

A Culkinról 2004-es letartóztatásakor készült fotó (Forrás: Oklahoma County Sheriff / AFP)

Ha azonban megnézzük 1993 utáni filmjeit, melyek egyre rosszabb szerepválasztásokról árulkodnak, és hozzávesszük a szüleivel történt borzalmas összeveszését, máris megvan a megoldás, minek köszönhető valójában a színész karrierjének megroppanása. Köztudott, hogy Culkin kapcsolata apjával, a színpadi színész Christopher „Kit” Culkinnal mindig is igen problémás volt. A férfi volt a kis Macaulay menedzsere, és a gyerek már négyéves korától kezdve szerepelt színdarabokban és reklámokban.

A The Equalizer című sorozatban történt debütálását nyolcéves korában csakhamar követte az első nagyobb siker, amikor a kis színész John Candy oldalán játszott a Belevaló papapótló című 1989-es John Hughes-vígjátékban. Ezután pedig olyan megasikerek jöttek, mint 1990-ben a Reszkessetek, betörők! vagy egy évvel később a My Girl – Az első szerelem. Utóbbi filmmel ő lett az első gyereksztár, aki egymilliós gázsit kapott – de Culkin megérte az árát, hiszen a Reszkessetek, betörők! például (az inflációt is beleszámítva) világszerte több mint egymilliárd dollár bevételt termelt.

Reszkessetek, betörők! (Forrás: Archives du 7eme Art / Photo12)

De ahelyett, hogy eredményeit átmentette volna felnőtt karrierjébe, az ifjú színész 14 évesen a visszavonulás mellett döntött. Utolsó három filmje a Palira vettem a papát!, a Reszkessetek, nem hagyom magam! és a Richie Rich – Rosszcsont beforr: a három 1994-es mű mindegyike Arany Málna-jelölést hozott a sztár számára. És ha ehhez hozzáveszzük két korábbi, 1993-as projektjét, A jófiú című thrillert (amit hiába írt a neves angol szerző, Ian McEwan, a kritika jól lehúzta) és a Diótörő című bizarr musicalt, az már bizony öt rossz film zsinórban.

Karrierjének balszerencsés alakulását ráadásul szülei válása kísérte: a két Culkin 1995-ben adta be a válókeresetet, melynek keretében egyúttal megindult a tülekedés a gyereksztár által megkeresett milliókért is. Macaulay édesanyja, Patricia ezenkívül alkoholizálással és családon belüli erőszakkal is vádolta férjét, aki szerinte állandó terrorban tartotta őt – mindezt persze Kit mindig tagadta.

Richie Rich (Forrás: Archives du 7eme Art / Photo12)

Macaulay eközben jogi úton bizonyította, hogy hatalmas vagyonát a szülők helytelenül kezelték, és míg a Culkin gyerekek felügyeleti joga (Macaulay-nak hat testvére született, akik közül többen szintén színészkednek – a szerk.) Patriciáé lett, a gyereksztár sikeresen eltiltotta szüleit attól, hogy hozzáférhessenek a pénzéhez. A bíróságon kötött megállapodás értelmében apjától teljesen eltávolodva, de 17 millió dollárral gazdagabban fejezte be a cécót – azzal az elhatározással, hogy sosem tér vissza a szórakoztatóipar világába, amely ugyan gazdaggá tette, de elvette tőle a gyerekkorát.

Egyenesen szívszorítóak az egykori gyerekszínész szavai, melyekkel saját maga és jó barátja, Michael Jackson helyzetét hasonlította össze. „Michael valójában még egy gyerek, ahogy én is az vagyok. Mindketten örökké nyolcévesek maradunk valahol, mert amikor valóban azok voltunk, nem engedték nekünk, hogy tényleg nyolcévesek legyünk” – nyilatkozta Macaulay Culkin.

Mila Kunisszal való hosszú távú kapcsolata miatt azonban a sztárnak visszavonulása után sem sikerült lekerülnie a pletykalapok oldalairól. Amikor pedig visszatért a színjátszáshoz, az nem igazán idézte korábbi filmjeit. Ez kilencéves kihagyás után történt, amikor 2003-ban eljátszotta a Party szörnyek főszerepét, melyben – megtörtént események alapján – egy gyilkossá váló partiőrült srácot formált meg.

Seth Greennel a Party szörnyekben (Forrás: Kobal / The Picture Desk)

Ezt egy még bizarrabb, már-már dadaista projekt követte, a zenész Adam Green 2010-ben egy iPhone-nal rögzített kísérleti filmje, a The Wrong Ferrari. Ebben Culkin saját magát alakította, és a végeredmény ide kattintva teljes egészében megnézhető. Az IMDb értesülései szerint a színész benne lesz Green következő, 2016-os művében, az Adam Green’s Aladdin-ban is.

Erre az időszakra tehető Culkinnak a Libertines nevű együttes rosszfiújához, Pete Dohertyhez fűződő barátsága, akivel állítólag 2013-ban Párizsban együtt is éltek egy ideig. Közös zenekart is alapítottak The Pizza Underground néven: nagyrészt vicces Velvet Underground-feldolgozásokat játszottak és az Egyesült Államokban koncerteztek – habár volt, hogy kifütyülték és sörrel dobálták őket (utóbbira az volt Culkin autentikus válasza, hogy „miért dobáljátok, inkább meginnám”).

Culkin 2009-ben Mila Kunisszal Michael Jackson temetésén (Forrás: Handout / Getty Images North America / AFP)

2011-ben a színésznek véget ért a kapcsolata Mila Kunisszal. Mostanában egy 23 éves színész-énekesnővel, Jordan Lane Price-szal látni, aki maga is afféle gyereksztárként kezdte, így biztos könnyen megtalálták a közös hangot. S habár Culkin a sikeres gyerekévek után tinédzserkorára kiégett, később pedig egyre meghökkentőbb produkciókkal hívta fel magára a figyelmet, talán több lehet emögött, mint gondolnánk. És bármibe is vágjon bele a jövőben, mindig is ő marad minden idők egyik legjobb karácsonyi filmjének a sztárja.

Culkin idén októberben a New York-i Comic Conon (Forrás: Cindy Ord / Getty Images North America / AFP)

ÚJDONSÁGOK A TV GO-N:

- Who Am I - Egy rendszer sincs biztonságban
- 007 - Skyfall
- Ronaldo
- Minyonok

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: InterCom

Kategóriák: Akkor és most

Filmek Neked!

Agymanók

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2015)

Csillag születik

Színes, magyarul beszélő, amerikai zenés film, filmdráma (2018)

A kém, aki dobott engem

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2018)

BÚÉK

Színes, magyar vígjáték (2018)