Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

7 easter egg, amit kiszúrhattál volna a Mátrixban, de valószínűleg nem tetted

  • TV GO
  • 2018. 07. 11., 15:25

Az már a Mátrix-legenda része, hogy majdnem Will Smith lett Neo, hogy Morpheus szemüvege sosem esett le, vagy hogy a Wachowski-tesók már az első jelenethez elhasználták a teljes költségvetést. Az viszont már kevésbé köztudott, hogy a Mátrix egy óriási easter egg-bánya.

Létezik az a típusú filmnéző, aki rengeteg időt és energiát áldoz arra, hogy kockáról kockára vizslassa végig a filmeket, és rejtett, vagy épp nem is annyira rejtett utalásokat találjon benne, amin aztán azok, akik nem ennyire fanatikusak, jól elámuljanak a nyalánkságokon. A Mátrix-trilógia ehhez tökéletes alapanyag, nézzünk is néhányat a meta-gegek végelláthatatlan listájáról.

Kódok esnek az égből

A Mátrix: Forradalmak zárójelenetében Neonak már nagyon viszket a tenyere, hogy végre pontot tegyen Smith ügynök háromrészes rakoncátlankodásának – és a trilógia– végére. A szakadó esőben folytatnak vérre menő párharcot, azonban az időjárásnak nem csak annyi a funkciója, hogy esőben minden verekedés vagányabb és drámaibb. A kikockázás mesterei kiszúrhatják, hogy az esőcseppek közé mátrixos kódok is vegyülnek. A rendezőpáros ezzel azt akarta szimbolizálni, hogy közel a vég, és a Mátrix egyre inkább destabilizálódik. A kódokat meg valószínűleg baromi nehéz lenne a ragyogó napfénybe beleszuszakolni, így kapóra jött az eső.

A Biblia a Mátrixban

Hosszú fejezeteket lehetne megtölteni azzal, hogy mennyi bibliai utalás van a Mátrix-trilógiában, így csak két érdekesebbet ragadunk ki: a Mátrix: Újratöltve egyik jelenetében Smith ügynök egy IS 5415 rendszámú autóval érkezik. A rutinosabbak rögtön tudják, ez a szám az Izsaiás 54:15- re utal, amely így szól: „Ímé, én teremtettem a kovácsot, a ki a parazsat éleszti és fegyvert készít mestersége szerint: és én teremtém a pusztítót is a vesztésre!” A Smith meg ugye kovácsot jelent, a pusztítást pedig nem igazán kell magyarázni. De nem csak ez utal a bibliai sorokra: a harmadik részben a kulcskészítő elég pontos receptet ad, hogyan juthat el Neo a Forráshoz: 27 blokknyi áramot kell lekapcsolni, ami 314 másodpercig marad úgy, mielőtt újraindulna. A zagyvaságnak tűnő utasítás természetesen utal valamire: az Újszövetség 27. könyvében elég fellapozni a 3:14-et: a teremtés kezdetéről szól. Ezzel jut el az Építészhez, aki a Mátrix atyja, vagy ha úgy tetszik, teremtője.

Ikrek, akiket észre se veszel

Az alkotópáros olyan részleteket is hihetetlen aprólékossággal dolgozott ki, amelyeket valószínűleg az egyszeri néző észre sem vesz. Abban a jelenetben például, amikor Neo kiképzése során meglátja a tömegben a vörös ruhás nőt, a szemfülesebbek kiszúrhatják, hogy a háttérben elsiető statisztákból sokszor kettőt egyformát is látunk. Nagy kunszt, Smith ügynöknek több száz ikerpája van a filmben, erre való a CGI-mondhatnánk. A valóság viszont néha tényleg olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik, a jelenetben csupa ikreket látunk, ugyanis csak olyan statisztákat hívtak, akiknek van ikertestvérük is.

Baudrillard és a Mátrix

Mikor Morpheus bonyolult költői képekkel dobálózik – márpedig a film nagy részében csakis így képes beszélni -, nem feltétlenül saját kútfőből dolgozik. Az „Üdv a valóság sivatagában!”-mondatát például Jean Baudrillard francia filozófus Simulacra and Simulation című könyvéből kölcsönözte. Baudrillard elméletei olyan nagy hatással voltak az alkotópárosra, hogy nemcsak a forgatókönyv megírásához merítettek belőle, de Keanu Reevesnek kiadták kötelező olvasmányként még azelőtt, hogy a forgatókönyvet megkapta volna. Sőt, a filmben a könyv is feltűnik Neo kezében.

A film művészeti vezetője Neo anyja

…legalábbis a filmbe rejtett geg szerint. Amikor a Mátrix: Forradalmakban Smith ügynök a kihallgatószobában lapozgatja Neo aktáját, kiderül, hogy Neot is anya szülte, méghozzá egy bizonyos Michelle McGahey. A nevet nem véletlenszerű rábökéssel választották egy telefonkönyvből, hanem a stábból vették: így hívják a film művészeti vezetőjét.

Orwell és a Mátrix

Neo a 101-es szobában lakik, amibe nem csak annyit lehet belemagyarázni, hogy persze a The One nem lakhat más szám alatt. Wachowskiék ennél tudatosabbak és furfangosabbak voltak: a 101-es szoba George Orwell 1984 című klasszikusára utal, ahol a Szeretetminisztérium 101-es szobájában törték meg a foglyokat. Neo szobájában ugyan nem történik semmiféle kínzás, mégis hasonlóan lehangoló és depresszív a közeg, amelyben él. Az orwelli 101 szintén megjelenik a Mátrix: Forradalmakban, amikor Morpheus, Trinity és Neo a Merovingihez igyekeznek, szintén látható a folyosón a szám – nem meglepő, hiszen itt is azon az úton haladnak, amelytól igazán félnek.

+1 véletlen és hátborzongató utalás

Az első részben láthatunk egy közeli képet Neo útleveléről. Ez pedig egy olyan kép, ami szinte könyörög egy igazi filmőrültnek, hogy állítsa le a lejátszást, kockázza ki a képet, és szedje darabjaira a rajta található információkat. Ebben az esetben nem is kell sokat agyalni, hiszen egy vészjósló dátum böki ki azon nyomban a szemünket: Neo útlevele 2001 szeptember 11-én jár majd le. Az igazán nyugtalanító tény ezzel kapcsolatban csak az, hogy a filmet két évvel a New York-i terrortámadás előtt mutatták be.

A teljes Mátrix-trilógia elérhető a TV GO kínálatában!

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Képek forrása: Warner Brothers

Filmek Neked!

Mátrix

Színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus akciófilm (1999)

Mátrix - Újratöltve

Színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm (2003)

Mátrix - Forradalmak

Színes, magyarul beszélő, amerikai-ausztrál akciófilm (2003)

Apróláb

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2018)