Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

10 easter egg a Ready Player One-ból, amit nem szúrtál ki

  • TV GO
  • 2018. 07. 24., 15:34

Több százas listákat lehetne megtölteni azokkal az utalásokkal, amiket a Ready Player One-ban kiszúrhatunk, de most kiválasztottunk 10 olyat, ami nem biztos, hogy elsőre kiböki a szemedet.

Steven Spielberg filmje egy igazi easter egg-orgia a geekek számára: képkockáról képkockára kimerevítve lehet kutatni a popkulturális utalásokra, és mindig lesz egy-egy újabb felfedezés. Az már köztudott, hogy a végső nagy csatában nagyjából MINDENKI ott van, aki a 80-as és 90-es években filmben/könyvben/képregényben valaha megnyikkant, de vannak ennél furfangosabb utalások is kifejezetten haladó megfigyelők árgus szemeinek köszönhetően.

A főcím

Ki gondolná, hogy már a címben is turpisságot kell keresni? Igaz, ez nem egy utalás, inkább egy kis vizuális tréfa: ha figyelmesen megnézzük, a Ready Player One „logójában” a betűkből egy labirintust lehet felfedezni, ami az O betűig megy, ebben egy tojás van. Tehát, aki veleszületett Sherlock Holmes-i génekkel rendelkezik, az már a főcímből megállapíthatja, miről szól a film!

Halliday-t Spock koporsójában temették el

Abban a jelenetben, amikor Halliday halálát bejelentik, a férfi koporsója nagyon emlékztethet egy másik híres filmszereplő koporsójára. A Star Trek-őrülteknek azonnal felcsillanhat a szeme, ugyanis nagyon hasonlít ahhoz a koporsóhoz, amiben Spockot a Star Trek 2: Khan bosszújában eltemették. Sőt, ugyanabban a jelenetben egy Star Trek logóra nagyon emlékeztető virágkoszorú is feltűnik.

Monty Python

Pont Monty Pythonék maradnának ki egy ilyen popkulturális cunamiból? A film világában az egyik legfontosabb fegyver a Szent Kézigránát, ami egy szép kikacsintás a Monty Python és a Szent Grál című klasszikusra. Úgy meg még szebb, hogy a végső csatában jó szolgálatot is tesz nekik.

Pink Floyd-lemez

Nem csak képregényes és filmes utalások vannak, de a film soundtrackje is több mint figyelemre méltó, és önmagában is easter egg. De nem csak a füleinkkel tudunk zenei utalásokat érzékelni, hisz rengeteg vizuális zenei geget helyezett el Spielberg a filmben: Billy Idol plakát van Halliday irodájában, Parzival öltözékét pedig Michael Jackson és Prince videoklipes szettjei ihlették. a legérdekesebb és legeldugottabb utalást Wade szemüvegén találjuk: mikor Sorrentoval harcol, a szemüvegén olyan fénytörést láthatunk, amiről egyből a Pink Floyd legedás albuma, a The Dark Side of the Moon ugrik be.

Schindler listája

Spielberg saját filmográfiájára is meglehetősen bőszen utalgat: a T-Rexet lehetetlen nem kiszúrni, ahogy Indiana Jones is feltűnik, amire viszont nem gondolnánk, hogy feltűnhet egy sci-fiben, az a Schindler listája. Persze ne várja senki, hogy Oscar Schindler nekiáll zsidókat menteni a forgatag közepette, egy könyv utal erre, ami Wade lakásában látható. Ez szolgált alapul Spielberg filmjéhez is.

Mad Max

Az autóverseny során sok olyan autót látunk, ami innen-onnan ismerős lehet, ilyen a Mad Maxből ismert Interceptor is. Viszont van egy kevésbé feltűnő Mad max-utalás a filmben: Aech grázsának falán nem Back Street Boys-plakát díszeleg, hanem Mel Gibsoné, méghozzá az 1979-es első részből.

Rubik Ernő – Zemeckis

Nincsen film magyar utalás nélkül, így a Ready Player One sem lenne tökéletes, ha mi magyarok nem büszkélkedhetnénk vele egy nagyon minimálisat. Rubik Ernő híres kockájával képviseli hazánkat, persze csak kicsit átvitt értelemben, mert a kocka nem valami magyar vonatkozásra utal, hanem Robert Zemeckisre, aki a Vissza a jövőbe-filmek alkotója. Ennek megfelelően a kocka arra szolgál, hogy Parzivalék utazni tudjanak az időben. Meg persze azért is, mert a Rubik-kocka ikonikus játéka annak a kornak.

Aranypolgár

Nem csak a 70-80-90-es évekből szemezgetett Spielberg, hanem a film aranykorából is. Ha sok átlag mozinézőnek Orson Welles neve nem is mond semmit, Az aranypolgár című filmje azért ott van minden filmtörténeti lexikonban. Ha egy szóval lehetne szállóigésíteni ezt a filmet, az a Rózsabimbó lenne, és ez a Ready Player One-ban is feltűnik többször is, egyértelműen utalva Welles klasszikusára.

Iron Giant – Terminátor

A végső küzdelemben emlékezetes résztvevő a Vas Óriás, aki végül a fortyogó lávában végzi be sorsát. Mielőtt elmerülne, még dob egy kis kedves „csakígytovább”-ot Parzivaléknak egy feltartott hüvelykujjat – a közösségia médiafüggők kedvéért lájkot. Na és ki csinált még a filmtörténetben nagyon hasonlót? Hát perszehogy Arnold Schwarzenegger a Terninátor 2-ben.

Nolan-mánia

Christopher Nolannek dagadhat a melle a büszkeségtől, hogy egy olyan, majdnem kétszer annyi idős rendezőistent ihletett meg, mint Steven Spielberg. A film végi jelenet, amikor az utolsó játéknál a vesztes játékosok alatt beszakad a jég erősen idézi A sötét lovag jeges jelenetét, ahol szintén ez a büntetés, sőt, az Eredet is eszünkbe juthat később, amikor Nolant (mármint nem Christophert, hanem a főgonosz Sorrentot) elrabolják és „belemásznak” a fejébe. Az pedig külön pikáns adalék, hogy a Ready Player One-t majdnem Nolan rendezte meg, mielőtt végül Spielbergé lett.

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Képek forrása: © 2016 Warner Bros. Entertainment Inc., Village Roadshow Films North America Inc. and RatPac-Dune Entertainment LLC - U.S., Can

Filmek Neked!

A Grincs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2018)

Halloween (´18)

Színes, magyarul beszélő, amerikai horror (2018)

Egy kis szívesség

Színes, magyarul beszélő, amerikai krimi-thriller (2018)

Johnny English újra lecsap

Színes, magyarul beszélő, angol-amerikai akció-vígjáték (2018)