Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

A Star Wars fittyet hány a fizikára

  • TV GO
  • 2016. 01. 13., 06:25
  • Akció-Kaland, Sci-fi, Star Wars

Egy tudományos érdeklődésű gamer kiszámolta, mennyi energia kellene ahhoz, hogy egész bolygók robbanjanak fel – ahogy az a Csillagok háborúja-filmekben rendre megtörténik. Vigyázat, ha még nem láttad Az ébredő Erőt, a cikkünk spoileres lehet!

A gondolatkísérletet elővezető Scott Manley – aki maga is nagy rajongója a Csillagok háborújá-nak – először is leszögezi, hogy a Star Wars-filmek nyilvánvalóan nem foglalkoznak a fizikai valósággal, de attól még pont az ilyen kérdéseknél, mint a bolygórobbantások, érdemes elővenni az igazi tudományt, hiszen ezeket a dolgokat nagyon egyszerű kiszámolni.

Manley egy 2011-es tanulmányra hivatkozik, mivel abban már számoltak ki hasonló dolgokat. A gravitációs kötési energia segítségével dolgozó tudósok azt hozták ki, hogy egy olyan bolygó esetében, mint a Föld (nagyjából ilyen méretű lehetett az Alderaan is, Leia Organa szülőhelye), 2,25-ször 10 a harminckettediken Joule energia kéne ahhoz, hogy felrobbantsuk (ez történt ugyanis az Alderaannal a Star Wars IV: Egy új remény című epizódban).

Nagyobb bolygók esetében (mint például a Jupiter) ez az energia még nagyobb lehet, egészen pontosan 2-szer 10 a harminchatodikon Joule. Ez kimondva 2,25 millió trillió trillió, illetve 2 trillió trillió trillió Joule (összehasonlításként: egy villámcsapás energiája 5 milliárd Joule-t tesz ki).

De Manley visszaellenőrizte a számokat az alapján az idő alapján is, ameddig a filmben a robbanás tartott (mindössze pár másodpercet vett igénybe), és a halálos lézersugár mozgási energiája alapján számolva arra jutott, hogy a Csillagok háborúja saját logikája szerint 3-szor 10 a harminchatodikon Joule energia szükségeltetett volna a robbantáshoz.

A tudós gamer ezután Az ébredő Erő egyik kulcsfontosságú potenciális pusztítását is tudományos vizsgálat alá veti. A filmben a gonosz erők a Halálcsillag utódja, a Csillagölő Bázis bevetésével a Nap energiáját felhasználva akarják felrobbantani a lázadók bolygóját (sőt a bázis egész csillagrendszerek elpusztítására képes).

A főhősöknek pedig záros határidőn belül meg kell ezt akadályozniuk. Nos ez a záros határidő Manley számításai szerint legkevesebb egy hét, de merészebb becslések alapján akár 250 év is lehet, szóval Poe Dameronnak valójában nem kellett volna annyira sietnie. Az izgalmas számítások további részleteit a fenti videóban találjuk.

STAR WARS-FILMEK A TV GO-N:

- Star Wars: Baljós árnyak
- Star Wars: A klónok támadása
- Star Wars: A Sith-ek bosszúja
- Star Wars: A Birodalom visszavág
- Star Wars: A Jedi visszatér

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: Fórum Hungary

Kategóriák: Akció-Kaland Sci-fi Star Wars

Filmek Neked!

Kész katasztrófa

Színes, magyarul beszélő, amerikai komédia (2015)