Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Kelet-Berlin Mansfeldjei - A néma forradalom

  • TV GO
  • 2018. 10. 11., 15:52

Megáll az idő, Eldorádó, Szamárköhögés, Temetetlen halott – mint ahogy a mellékelt példák is igazolják, a magyar filmipar szinte mindig átlagon felül teljesített, ha 1956 volt a központi téma. No, de mi a helyzet Németországgal?

Egyáltalán miért jutna eszébe egy német rendezőnek a magyarországi forradalomról filmet forgatni? (Kiváltképp, ha korábban leginkább Tetthely-epizódokban instruálta a Volkswagen-féltengellyel gyilkoló házmestert?) Nos, azért, mert a hazai eseményeknek volt némi kelet-német vonatkozása is: ha a szó szoros értelmében vett felkelést nem is robbantott ki, egy gimnazista osztály igenis megvívta a maga forradalmát. A saját eszközeivel, puskák és Molotov-koktélok nélkül. Ám annál hősiesebben és kalandosabban, így a történet máris kivívta, hogy megfilmesítsék. 1956-ot írunk: a berlini fal még csak terv a Német „Demokratikus” Köztársaságban, de a kommunista államhatalom már javában vadászik az úgynevezett imperialistákra és a lehetséges disszidensekre. Az újságok elvétve cikkeznek a budapesti ellenforradalomról, ahol a fasiszta felkelők megpróbálják megdönteni a munkások néphatalmát.

Egy gimnazista osztály azonban a helyi illegális rádiónak köszönhetően értesül a valós eseményekről is. Ugyanakkor egy téves információ is becsúszik a hírek közé: történetesen, hogy a futballhős, Ferenc Puskás is a forradalom áldozatai között van. Az osztály úgy dönt, bármi is történik, a másnapi első tanórán kétperces csenddel fejezi ki szolidaritását az áldozatok előtt – anélkül, hogy a tanárnak bármit is említenének tiltakozásuk tárgyáról. A forradalmi szikrából végül komplett „iskolatűz” lesz, majd megjelenik egy baltaarcú pártfunkcionárius is, aki nekiáll kivizsgálni az ügyet. Amilyen korhű képet mutatott A mások élete a berlini fal megépülése utáni időkről, Lars Kraume legalább annyira hitelesen ábrázolja a keményvonalas kelet-német diktatúra kezdeti éveit. Az erkölcsi konfliktusai pedig legalább annyira súlyosak, egyben hasonlóak is, mint az előbb említett alapmű esetében. Akárcsak a középkorú Stasi tiszt, A néma forradalom gimnazistái is ugyanazon választás elé kerülnek: száműzöttként megdicsőülni, vagy júdáspénzen meggazdagodva a pokolba zuhanni. Erőteljes téma, erőteljes színészek, erőteljes rendezés, rendkívül erősteljes mozi.

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Filmek Neked!

BÚÉK

Színes, magyar vígjáték (2018)

Jégvarázs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)

Pókember - Irány a Pókverzum

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2018)

Aquaman

Színes, magyarul beszélő, amerikai-ausztrál akciófilm, kalandfilm, fantasy (2018)