Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Híres történetek, amik csak másodszor jutottak az Oscar közelébe

  • TV GO
  • 2016. 02. 28., 10:22
  • Akkor és most

Idén A visszatérő, annak idején A mindenség elmélete, a Kódjátszma vagy a 12 év rabszolgaság mind nagy sikert arattak. Pedig az említett filmek nem is elsőként dolgozták fel az irodalmi művet vagy a megtörtént eseményeket, amelyeken alapultak.

A VISSZATÉRŐ (2015)

Hugh Glass hihetetlen története talán meghozza a várva várt Oscar-díjat Leonardo DiCaprio számára. A sztorit már korábban vászonra álmodóknak viszont annak idején nem hozott szerencsét a fagyos kaland, hiszen az 1971-es Man in the Wilderness-ről a kutya sem hallott – holott olyan nagyságok szerepeltek benne, mint Richard Harris (a medvetámadást túlélő kemény telepes szerepében) vagy a pályája során rendezőként is nagyot alkotó John Huston (A visszatérő-ben Domhnall Gleeson által megformált Henry kapitányként).

(Forrás: Kobal / The Picture Desk és InterCom)

A MINDENSÉG ELMÉLETE (2014)

A nyaktól lefelé megbénult zseniális fizikus, Stephen Hawking életét már kerek tíz évvel az Eddie Redmayne-nek Oscart hozó verzió előtt feldolgozták – ráadásul egy világsztárral, Benedict Cumberbatchcsel a főszerepben. A nemes egyszerűséggel a Hawking címet viselő, BAFTÁ-ra is jelölt mű viszonylagos ismeretlensége azzal magyarázható, hogy évekkel azelőtt készült, hogy a szélesebb közönség tudta volna, kicsoda Cumberbatch, illetve hogy egy, a BBC számára forgatott tévéfilmről van szó, amely valószínűleg kevesebbekhez jutott el, mint a világ mozijaiban vetített A mindenség elmélete.

(Forrás: BBC és Working Title Films / Archives du 7eme Art / Photo12)

KÓDJÁTSZMA (2014)

2014-ben, a Kódjátszma bemutatásakor azonban már mindenki tudta, ki az a Benedict Cumberbatch, és a kódfejtő matematikus, Alan Turing II. világháborús kalandjairól szóló alkotás többi szerepében olyan további sztárokat láthattunk, mint Keira Knightley, Matthew Goode, Charles Dance vagy Mark Strong. A sztori alapján három évvel korábban készült filmváltozat azonban több sebből is vérzett, már ami a nézőhódítást illeti, hiszen a Codebreaker a Channel 4 tévécsatornának készült, Turingot sokkal kisebb név játszotta (Ed Stoppardot előtte A zongorista vagy az Ifjúság mellékszerepében láthattuk), ráadásul az alkotás nem játékfilm, hanem egy dokudráma, amelynek vannak dramatizált részei is.

(Forrás: Channel 4 és Archives du 7eme Art / Photo12)

12 ÉV RABSZOLGASÁG (2013)

A szabad feketeként élő, de elrabolt és rabszolgának eladott Solomon Northup hihetetlen története a Steve McQueen rendezte filmnek három Oscar-díjat hozott, a sztorit mozgóképen először elmesélő 1984-es verziót, a Solomon Northup’s Odyssey-t azonban senki sem ismeri. A kétórás mű annak idején az American Playhouse című tévésorozat egyik epizódjaként készült, és Solomon szerepét a később az Amerikai história X-ben és a 15 perc hírnév-ben látott Avery Brooks játszotta benne. A tévéjátékot pedig az a 2006-ban elhunyt Gordon Parks rendezte, akit a Shaft című kultikus, hetvenes évekbeli blaxploitation-film direktoraként ismerhetünk.

(Forrás: PBS és Regency Enterprises / Archives du 7eme Art / Photo12)

ZERO DARK THIRTY – A BIN LÁDEN-HAJSZA (2012)

A kis költségvetésű 2012-es tévéfilmnek, a Geronimo hadművelet-nek (Seal Team Six: The Raid on Osama Bin Laden) esélye sem volt a Kathryn Bigelow rendezte, Jessica Chastain, Jason Clarke, Joel Edgerton, Chris Pratt és Jennifer Ehle főszereplésével készült Zero Dark Thirty-vel szemben, mivel legismertebb sztárja az Xzibit nevű rapper és az első Alkonyat-film óta kissé már elfeledett Cam Gigandet volt.

(Forrás: The Weinstein Company és Jonathan Olley / Kobal / The Picture Desk)

AVIÁTOR (2004)

Az excentrikus (=őrült) filmes és pilóta élettörténete szinte kiált a megfilmesítésért, és olyan hálás téma, hogy a Howard Hughes figuráját életre keltő Leonardo DiCapriónak annak idején Oscar-jelölést hozott. A korábbi, 1977-es tévéfilmes változat a The Amazing Howard Hughes címet viselte, és A lenyűgöző Howard Hughes címmel a magyar közönség is láthatta. S ha alakítása nem is ért nominációt, meg kell hagyni, hogy az ebben játszó Tommy Lee Jones sokkal jobban emlékeztet az igazi Hughesra.

(Forrás: Kobal / The Picture Desk)

VÁGTA (2003)

Nem Tobey Maguire volt az első, aki a vásznon felülhetett Seabiscuit, a nagy gazdasági világválság utáni feltámadás jelképévé vált paci hátára, hiszen a sikersztori már több mint fél évszázaddal korábban megihlette a filmeseket. Az 1949-es The Story of Seabiscuit egyik főszerepét az akkoriban már 20 év körüli, igen népszerű gyerekszínész, Shirley Temple játszotta (ő volt a ló trénerének unokahúga). A film érdekessége, hogy az igazi Seabiscuitről is voltak benne archív felvételek, az állat szerepét pedig a mű forgatása előtt nem sokkal, 1947-ben elhunyt paci egyik unokatestvére alakította.

(Forrás: Kobal / The Picture Desk és Collection Cinema / Photo12)

A GYŰRŰK URA-FILMEK (2001, 2002, 2003)

Peter Jackson J.R.R. Tolkien regényein alapuló trilógiájának darabjai összesen 17 Oscar-díjat nyertek (A Gyűrű szövetsége négyet, A két torony kettőt, A király visszatér pedig tizenegyet). Ralph Bakshi 1978-as animációs filmes verziójáról viszont kis túlzással csak az tud, aki félrenyomott az IMDb-n, amikor rákeresett a címre – hiába tartják az alkotót az animációs filmművészet egyik legendájának.

(Forrás: Collection Cinema / Photo12 és Archives du 7eme Art / Photo12)

A NYOMORULTAK (2012)

Victor Hugo regényklasszikusát számtalanszor adaptálták már, mind a színpadon, mind a nagyvásznon, de a legszélesebb ismertséget Tom Hooper 2012-es alkotása vívta ki magának – nem csoda, hiszen olyan sztárokkal dolgozott, mint Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway vagy Amanda Seyfried. Bille August dán rendező 1998-as műve Hooper munkájával szemben nem musical formában dolgozta fel a történetet, ami nem bizonyult túl szerencsés húzásnak: hiába láthatunk a filmben olyan neveket, mint Liam Neeson (Jean Valjean), Geoffrey Rush (Javert), Uma Thurman (Fantine) vagy Clarie Danes (Cosette), itt bizony senki sem kapott Oscar-díjat, sem -jelölést.

(Forrás: Archives du 7eme Art / Photo12 és Universal Pictures / Collection Christophel)

APOLLO-13 (1995)

Ron Howard 1995-ös Oscar-díjas alkotásától eltérően az 1974-es, Houston, We’ve Got A Problem című tévéfilm nem a világűrben bajba került űrhajósok, hanem az őket a Földről segítő háttércsapat szemszögéből ábrázolta az eseményeket. Az alkotás népszerűségének ezenkívül az sem használt, hogy egyetlen sztárja a ma már jórészt csak a Grease című filmben való megemlítése miatt ismert Sandra Dee volt.

(Forrás: Universal Television és Kobal / The Picture Desk)

AZ EMLÍTETT FILMEK A TV GO-N:

- Kódjátszma
- 12 év rabszolgaság
- A Gyűrűk Ura - A Gyűrű Szövetsége
- A Gyűrűk Ura - A két torony
- A Gyűrűk Ura - A király visszatér

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: InterCom

Kategóriák: Akkor és most

Filmek Neked!

Jenny esküvője

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2015)

Batman: Bad Blood

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2016)

10 dolog, amit utálok benned

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (1999)

Hős6os

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs vígjáték (2014)