Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Addig menekülj, amíg a társadalom ér!

  • TV GO
  • 2018. 11. 01., 20:44

Mert van az úgy, hogy az ember csak úgy fogná magát és kivonulna a társadalomból.

Debra Granik szeret a társadalom peremén állókról filmet készíteni: mesélt már PTSD-s veteránról a Stray Dogban, vagy a lepusztult semmi közepén a családjáért küzdő lányról A hallgatás törvényében. A Ne hagyj nyomot! ismét nagyon hasonló témát feszeget, ezúttal hibátlanul.

Will és Tom egy erdőben élnek, összegyűjtött esővel oltják szomjukat, gombát szednek, és tüzet csiholnak. Ennyiből rögtön egy posztapokaliptikus közegre asszociálhatnánk, pedig a helyzet sokkal egyszerűbb: apja és lánya nemes egyszerűséggel kivonultak a társadalomból. Közben azért vissza-visszajárnak bevásárolni, de a létező legkevesebb időt szeretnék az emberek közt tölteni. A Will számára felírt antidepresszánsok eladásából szerzik meg azt a kevés pénzt, ami az erdei léthez szükséges. Aztán – ahogy az lenni szokott – hiba csúszik a gépezetbe, és elkapják őket. Bekerülnek a szociális gépezetbe, és míg Will egyetlen vágya, hogy újra hagyja őt mindenki esővizet iszogatni az erdő közepén, addig Tom nyitni kezd a világ és az emberek felé.

Ha van a szájbarágásnak ellentétje, akkor ez a film biztosan azt a vonalat képviseli: hihetetlenül kevés információt adagolnak a szereplők hátteréről, mégis éppen elegendőt ahhoz, hogy összeálljon a kép. Elejtett félmondatokból derül ki, hogy Will háborús veterán; ez, és a személyiségteszten adott válaszai alapján úgy válik világossá, hogy a PTSD-je miatt kárhoztatta magát minduntalan menekülésre, hogy egyetlen egyszer sem mondják ki a filmben a betegség nevét.

Ugyanilyen visszafogott az elbeszélésmód: csak úgy nyüzsögnek az érdekesebbnél érdekesebb kérdések arról, hogy valóban kivonulhatunk-e csak úgy a társadalomból, joga van-e a szülőnek ilyen döntést hozni gyermeke életéről, miként integrálhatók vissza a PTSD-sek a társadalom és a többi. Mégsincsenek coelhoi bölcsességek, válaszok, valószerűtlen lelkizések erről. Apja és lánya pillantásokkal, gesztusokkal, jól eltalált tőmondatokkal kommunikálnak, mégis maximálisan világos, miről is van szó. És ebben rejlik a film ereje: nem egy példabeszédet hallunk arról, hogy a világ gonosz, amely kiveti magából a beilleszkedni képteleneket, hanem egy végtelenül emberi és személyes történetet, ami nagyon hamar a hatása alá keríti a nézőt. Ehhez sokat hozzátesz a film különleges hangulata: nincsenek látványos felvételek, és fülbemászó dallamok, mégis szinte lemászik a vászonról a nedves fű illata. A hab a tortán pedig a hasonlóan minimalista színészi játék: az apát játszó Ben Foster maga a csak ketyegő, ám sosem robbanó atombomba, Thomasin McKenzie pedig visszafogottan, mégis erőteljesen alakítja Tomot.

Pedig a filmben jóformán semmi egetrengető akció nem történik: nincsenek igazán drámai csúcspontok, hegyibeszédek és hatásvadász jelenetek sem. Csak csordogál a történet, közben mégis megbabonáz a két ember sallangmentes története, és teszi mindezt úgy, hogy erőlködésmentesen mutat betekintést Tomék életébe. A film fináléja pedig megugorja azt a bravúrt, hogy csendesen, dobpergés és látványos könnyfakasztás nélkül facsarja össze az ember lelkét egyetlen mozdulattal egy tökéletes befejezéssel.

A Ne hagyj nyomot! elérhető a TV GO kínálatában!

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Képek forrása: Scott Green ©

Filmek Neked!

A kém, aki dobott engem

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2018)

Aquaman

Színes, magyarul beszélő, amerikai-ausztrál akciófilm, kalandfilm, fantasy (2018)

Bohém rapszódia

Angol-amerikai életrajzi dráma, zenés film (2018)

Egy kis szívesség

Színes, magyarul beszélő, amerikai krimi-thriller (2018)