Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Az Escobarok evolúciója

  • TV GO
  • 2018. 11. 26., 14:15
  • Akkor és most

Minden drogdílerelek legdrogdílerebbikét eljátszani óriási kihívás, hisz Pablo Escobar igen sokrétű karakter, ráadásul külsőleg sem túl egyszerű Escobar-méretűre dagadni.

December másodikán lesz 25 éve, hogy a kolumbiai rendőrség igazi nagyhalat lőtt egy medellíni tetőn. Pablo Escobar karakterét mintha egy olyan forgatókönyvíró írta volna, aki egyszerre rajong a drogokért és Robin Hoodért is. Míg a kilencvenes években dokumentumfilmek egész sora készült a világ legrettegettebb drogbárójáról, addig a kétezres évek elején leginkább mellékszereplőként jelent meg különböző, drogkartell témájú filmekben. Az elmúlt 6-7 évben viszont mintha mindenki Escobarról akarna filmet készíteni, ezt pedig a Narcos-sorozat srófolta az egekbe. Most ott tartunk, hogy minden évben legalább egy, de inkább több Escobar is látható a moziban, a kérdés pedig az, mikor pukkad majd ki az Escobar-lufi.

Betépve (2001, Cliff Curtis)

Még mielőtt bárki fájlalná a fejét: Escobar elég kicsit szerepet kapott a filmben, meg persze Johnny Depp mellett nehéz is bárki mást észrevenni, de a lényeg, hogy feltűnt. A rendező is így gondolhatta, ugyanis még arra sem vették a fáradságot, hogy egy latin-amerikai színészt keressenek: Curtis új-zélandi.

Narcos (2015-2017, Wagner Moura)

Az Escobar-mániát talán a legjobb minőségben a Netflix-sorozata dolgozta fel, amely érdekes módon először majdnem a főszereplőn bukott el. Wagner Moura első blikkre még beöltöztetve és kisminkelve sem hasonlít igazán a drogbáróhoz, ráadásul a spanyol kritikusoknak egyhangúan az volt a bajuk vele, hogy mivel brazil nemzetiségű, erős portugál akcentussal beszéli a spanyolt. Ennek ellenére alakításáról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, nem véletlenül jelölték is érte Golden Globe-ra. A második évad ugyan Escobar halálával ér véget, azonban még egy évet a Cali-cartel bemutatásának szenteltek.

Escobar: Paradise Lost (2014, Benicio Del Toro)

Nem lett volna igazság a földön, ha Benicio Del Toro nem játszhatja el legalább egyszer a drogbárót. és közben mégsincs igazság a földön, hisz a Paradise Lost mégsem lett túl méltó film a színész nagyságához. Andrea Di Stefano úgy érezte, van elég vér a pucájában ahhoz, hogy rögtön első filmjét Escobarról forgassa. Ennek megfelelően a forgatókönyv (amit természetesen szintén ő írt) hemzseg az elsőfilmes bakiktól, és a finálét leszámítva a film elég nagy katyvasz. De legalább Del Toro kifogástalan Escobar, miatta érdemes megnézni.

Pablo Escobar, El Patrón Del Mal (2012, Andres Parra)

A hasonlósági versenyt nem meglepő módon egy kolumbiai színész, Andres Parra nyerte. Escobar életéből a kolumbiaiaknak sikerült 2012-ben telenovellát készíteni, és kivétel nélkül dícsérték a színész külső és belső átlényegülését.

Beépülve: Az Escobar-ügy (2017)

Kissé kakukktojás, mert Escobar nem tűnik fel benne, viszont ő a történet mozgatórugója. Walter White nem nyargalt túl messzire a drogbiznisztől, csak itt épp nem ő kotyvasztja a drogot, hanem DIA ügynökként épül be oda, ahova senki se épülne be szívesen: Escobar emberei közé. A Bryan Cranston által alakított ügynök, Robert Mazur sokat tett azért, hogy életét kockáztatva segítsen lebuktatni Escobar hálózatát.

Barry Seal: A beszállító (2017, Mauricio Mejia)

Ugyan ez sem Escobart állítja a történet középpontjába, hanem egészen kitalálhatatlan módon az egyik beszállítóját, aki pilótaként hurcolászta Escobar parancsára a drogot és a fegyvert, mígnem a CIA be nem szervezte köreibe. Escobart mellékszereplőként láthatjuk Mauricio Mejia előadásában, de mindegy is, mert Tom Cruise tenyérbemászó nagymenője mellett minden kolumbiai ugyanolyan bajszos-bozontosszemöldökű alakként van ábrázolva.

Loving Pablo, Hating Escobar (Javier Bardem)

A legújabb róla készült alkotás a másik egyértelmű választást vonultatja fel: Javier Bardemnek sem kellett volna ennyit várnia. A színész nagyjából tíz éve kapálózik azért, hogy eljátszhassa a drogbárót, ám a producerek nem mentek bele egy angol nyelvű változatba egészen mostanáig. Partnere ráadásul felesége, Penelope Cruz lett: ő alakítja Virginia Vallejot, aki Escobar szeretője volt éveken át. Az ő könyvéből (Loving Pablo, Hating Escobar) készítették el a filmet, ami sajnos fájóan kevés figyelmet kapott, pedig Bardem nagyot alakít.

És akik majdnem Escobarok lettek:

Oscar Isaac Érthető, miért láttak benne fantáziát, bár elég nehéz elképzelni, hogy a tipikusan jóképű és vonzó Isaacet hogyan tohonyásítják el. A filmet Brad Furman rendezte volna, és két lehetséges címe is volt. The Ballad of Pablo Escobar és The King of Cocaine. A forgatás 2014-ben kezdődött volna, ám azóta síri csönd honol róla, Furman viszont csinált 2017-ben egy Escobar-filmet Leguizamoval, méghozzá az előbb említett Beépülvét: csak abban éppen nem Escobart alakította a színész.

John Leguaizamo – Oscar Isaac visszalépésével két lehetséges Escobar-jelölt volt: Leguizamo és Wagner Moura, aki akkor még, a Narcos előtti időkben nem volt befutott név. Leguaizamo olyannyira szerette volna megszerezni a szerepet, hogy még egy többezer dolláros kövérítős ruhát is vett magának a castingra. Mikor megkapta a szerepet, fel is töltötte gyorsan Twitterre az Escobar-bajszát. Nagy kár, hogy nem láthattuk vásznon.

Javier Bardem Escobarját megnézheted a TV GO-kínálatában:

- Loving Pablo, Hating Escobar

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Képek forrása: Raul Soto; © 2001 New Line Cinema; © 2014 - Roadside Attractions;

Kategóriák: Akkor és most

Filmek Neked!

Aquaman

Színes, magyarul beszélő, amerikai-ausztrál akciófilm, kalandfilm, fantasy (2018)

Aranyhaj és a nagy gubanc

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2010)

Hős6os

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs vígjáték (2014)

Gru 2

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)