Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Kivert fogak, szúrt sebek és hullák övezik az útját

  • Birkás Péter
  • 2016. 03. 21., 19:15
  • Akció-Kaland, Szuperhősök

A Marvel tavaly a Daredevil első évadjával bizonyította, hogy megfelelő partnerekkel a kisképernyőn is képes ugyanolyan (ha nem jobb) színvonalú szuperhőssztorik elmesélésére, mint a jóval nagyobb volumenű, százmilliókból készült mozifilmekben. A vak igazságosztó kalandjainak második szezonja ugyan nem ér az első 13 rész nyomába, de még így is érdemes leülni elé, mert nem csak a műfaj rajongói számára biztosít szórakoztató órákat.

A Marvel a Vasember-rel fektette le filmes univerzumának alapjait, és a különböző hősöket felvonultató világ ma már Hollywood egyik legnagyobb pénzgyára, évente érkező újabb és újabb filmekkel. A Disney égisze alá tartozó cég azonban nem érte be a gyöngyvászonnal: a tévésorozatok világára is kivetették a hálójukat.

A Bosszúállók spin-offjának tekinthető A S.H.I.E.L.D. ügynökei az ABC tévécsatornán debütált, és hiába lesz belőle negyedik évad, finoman szólva sem átütő siker, ahogy az első Amerika Kapitány-ból kinőtt Agent Carter sem vált igazán jelentős sorozattá. A filmeket övező hype-tól jócskán elmaradó fogadtatás viszont nem szegte a Marvel kedvét, csupán stratégiát váltottak, és összeálltak az egyre több saját tartalmat gyártó Netflix streamelős szolgáltatással, rögtön négy sorozatra és egy minisorozatra kötve szerződést.

A vak szuperhős a tévék képernyőjén tért vissza (Forrás: Netflix)

Az első széria a 2015 áprilisában debütált Daredevil volt, ami a színes-szagos mozifilmektől jócskán eltávolodó, realista, a szuperhősös alműfajt a noirral vegyítő cselekményével nemcsak a képregény-fanatikusokat és a kritikusokat, de még a sztreccsruhás hősökért kevésbé rajongó közönséget is meggyőzte. A folytatásra alig egy évet kellett várni, és a második évad még úgy is remek szórakozás, hogy nem képes megugrani a tavalyi részek által felállított lécet.

SOKAT AKAR A SZARKA

Amiben a folytatás jelentősen eltér az elődjétől, hogy sokkal többet markol, mint amennyit fogni képes, és bár továbbra is jóval keményebb és sötétebb, mint a Marvel mozifilmjei, a realizmus kissé háttérbe szorul a klasszikus képregényes klisék és a misztikum javára.

Éjszaka osztja az igazságot (Forrás: Netflix)

Amíg az első évad a nappal ügyvédként, éjjel szuperhősként igazságot osztó vak Matt (Charlie Cox) kettős életére és a Vezér (Vincent D’Onofrio) elleni harcára koncentrált, addig a második etap több évadra elegendő puskaport lő el egyszerre. Megkapjuk a bűnözőket kérdés nélkül halomra gyilkoló Megtorlót (Jon Bernthal), felbukkan Murdock régi szerelme, Elektra (Elodie Yung) és vele együtt A kéz (The Hand) nevű rejtélyes szervezet, továbbá a korábban már megismert karakterek is (Karen Page, Foggy Nelson) jelentős szerepet kapnak. És ha mindez még nem lenne elég, a Daredevil is beleesik a Marvel-filmek legnagyobb hibájába: túl sok időt és energiát pazarol arra, hogy megágyazzon a jövőben érkező folytatásoknak és spin-offoknak.

Hiába beszélünk sorozatról, a rendelkezésre álló 13 rész kevés az összes szál hibátlan kibontásához. Míg az első szezon kifejezetten feszes volt, és fokozatosan adagolta a feszültséget, a folytatás sokszor szétesik a szerteágazó cselekmény miatt, nem mindig sikerül tartani az egyensúlyt a két fajsúlyosabb (Megtorló és Elektra) és a mellékszereplőkre koncentráló történetszálak között.

Karen Page (Deborah Ann Woll) szerepe például érezhetően fel lett nagyítva, az írók viszont nem igazán tudtak mit kezdeni vele: suta romantikus szál a főhőssel, esetlen és minden alapot nélkülöző karrierváltás, de ami a legrosszabb, hogy az amúgy erős női karakter játékidejének túl nagy részét tölti ki, hogy az önjelölt igazságosztók valamelyike kimenti az ilyen-olyan veszélyes szituációkból.

Karen erős női karakter, az alkotók mégsem használják ki a benne rejlő potenciált (Forrás: Netflix)

A rengeteg szereplőt mozgató és helyenként kicsit megbicsakló történet végül egy túlterhelt és az összecsapottság érzetét keltő fináléban csúcsosodik ki, a sorozat pedig megválaszolatlan kérdések és elvarratlan szálak egész sorával búcsúzik a nézőtől. Utóbbi persze nem feltétlenül baj, hiszen máris tűkön ülve várjuk a következő évadot, de az első szezonnak ezt is sikerült jóval elegánsabban, mégis ugyanezzel az eredménnyel megoldania.

AMI MÉG MINDIG MŰKÖDIK

Az összeszedetlenebb második évad valószínűleg a széria felett bábáskodó emberek cseréjére vezethető vissza: Steven S. DeKnight távozott az első 13 rész után, helyét Doug Petrie és Marco Ramirez vették át. Habár a váltás nem lett zökkenőmentes, azt semmiképp sem mondhatjuk, hogy az új alkotók rossz irányba vitték el a sorozatot, hiszen a Daredevil második évadja minden hibája ellenére még mindig a szuperhősös szériák élvonalába tartozik.

A szereplőválasztás például parádés, a The Walking Dead-ből ismert Jon Bernthal egész egyszerűen tökéletes a családja elvesztése után kérlelhetetlen pusztítóvá váló Megtorló szerepében (akit a sorozat meg sem próbál hősnek beállítani), ahogy az Elektrát alakító Elodie Yung is kifejezetten kellemes meglepetés. A harmincöt éves színésznő szó szerint lubickol a vérszomjas Elektra szerepében, és a kémia is működik a főszereplővel – hiába tudjuk, hogy Karen lenne a megfelelő partner Matt számára, titokban mégis a halálos szépségnek drukkolunk.

NÉHA ELFORDÍTOD A FEJED

A történet ugyan tényleg túlzsúfolt, de az apróbb üresjáratokat leszámítva szinte végig jól működik, és ügyesen építi be a cselekménybe az olyan ezeréves képregényes kliséket, mint a nézeteiket agresszívan egymásnak ütköztető hősök, vagy a Megtorló sokadszorra elmesélt eredettörténete, ami Bernthal játékának köszönhetően mégis képes könnyeket csalni a néző szemébe.

Humor a Daredevil-ben szinte csak nyomokban található, de ez rendben is van így, mert a vicceskedés és a fúróval végrehajtott kínzások ebben a sorozatban nem igazán férnének meg egymás mellett. Brutalitásban amúgy a második évad messze túlszárnyalja az elsőt: akadnak megdöbbentően véres jelenetek, főleg a Megtorlónak köszönhetően. Öncélú erőszakról viszont szó sincs, egész egyszerűen ennek a karakternek az útja lőtt sebekkel, elvágott torkokkal és kivert fogakkal van kikövezve. A sötét tónus továbbra is határozottan jól áll a szériának, és A kéz megjelenésével beszivárgó misztikus elemek is kifejezetten jól illeszkednek a Daredevil amúgy még mindig inkább földhözragadt világába.

A Fenegyerek és a Megtorló megvitatják a dolgokat (Forrás: Netflix)

Utalás, kikacsintás természetesen most is rengeteg van a sorozatban, a sztori továbbra is rendkívül hű a rajzolt eredetihez, habár Elektra történetén csavartak egy egészen kellemeset, hogy jobban passzoljon a sorozat eddig felépített világába. Amiért pedig külön piros pont jár, az a korábbi szezon egyik legnagyszerűbb szereplőjének visszatérése, ami igencsak keserves pillanatokat ígér a főhősnek a következő évad(ok)ra nézve...

PISLOGNI SINCS IDŐ

Ugyancsak dicséret illeti a látványvilágot, amely annak ellenére is berántja az embert, hogy a cselekmény jelentős része sötétben játszódik. Daredevil éjszakai szuperhős, az akció nagyrészt sikátorokban, gyéren világított tetőkön, félhomályba burkolózó lakásokban vagy lerobbant bérházakban zajlik, de panaszra így sem lehet okunk, hiszen fényviszonyok ide vagy oda, mutatványok terén a sorozat a Zöld Íjász-t is bőven lekörözi.

Aki látta az első évadot, biztos sosem feledi a legendás, egyetlen snittből álló folyosós bunyójelenetet, amit a második szezon simán képes volt felülmúlni. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy ezt a lélegzetelállító akciót már a harmadik epizódban láthatjuk, ami után a finálé nagy leszámolása csak olcsó ugrabugrának tűnik...

MÁR CSAK EGY ÉV

A Daredevil második évadjának 13 része nem tökéletes, korántsem olyan összeszedett és újszerű, mint a tavalyi epizódok, de hála a színészeknek, a sokszor nyomasztó hangulatnak és a túlzsúfoltság ellenére is érdekes történetnek, így sem könnyű lejönni róla, és tizenhárom órával az első perc után kissé keserűen vesszük tudomásul, hogy még legalább egy évet kell várnunk a folytatásra.

Persze addig sem maradunk Marvel-sorozat nélkül, hiszen szeptemberben érkezik a Netflix és a Marvel harmadik közös szériája, a Luke Cage, és Matt Murdock visszatérése előtt még biztos kapunk egy újabb adagot Jessica Jones-ból, a női szuperhősből is, aki szintén előkelő helyen szerepel a legjobb sorozatokat felvonultató képzeletbeli listánkon.

SZUPERHŐSFILMEK A TV GO-N:

- Pókember
- Pókember 2.
- Pókember 3
- A hihetetlen Hulk
- Superman visszatér
- A sötét lovag - Felemelkedés

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: Netflix

Kategóriák: Akció-Kaland Szuperhősök