Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Spielberg cápájától a cápolipig

  • TV GO
  • 2018. 12. 03., 15:44
  • Akkor és most

Spielberg volt az, aki olyan negatív marketinget eszközölt a cápáknak, hogy azóta is nyögjük az egyre véresebb cápás filmeket. Lássuk, hogy jutottunk el a vízből kilógó uszony okozta rettegéstől a zombi nácikat szállító robotcápákig!

Talán nincs még egy olyan állat, amit annyiszor állítottak volna már be rosszfiúnak, mint a cápákat. A megalománia jegyében egyre cifrább példányok vérengzenek a mozivásznon, de azért időről időre akad olyan alkotás is, ahol nem a cápa nagysága és felturbózottsága akar egyenes arányosságban állni a film minőségével, hanem a jól kivitelezett ötlet. Ilyen volt nemrég A zátony, ahol a film végét leszámítva végre egész értékelhetőt sikerült alkotni a témában, vagy a 47 méter mélyen, ami szintén nem egy nagy mű, de legalább van, aki próbálkozik a valószerűbb történetekkel is. Az alábbi listában Spielberg kiindulópontján túl inkább a túlkapásokat lapozzuk végig, illetve azt, hol tart most a cápabiznisz Hollywoodban

A kezdet – A cápa (1975)

1975-ben még az is bőven elég volt a rémületkeltéshez, ha egy fehér cápa kidugta az uszonyát a vízből. Steven Spielberg volt az, aki igazi rosszfiút csinált szegény cápákból. Spielberg azért ért is ahhoz, hogy csináljon jó filmeket, meg persze A cápa nem egy ZS-kategóriás szórakoztatás, hanem komolyanvehető film. Olyannyira, hogy kis sarkítással Spielberg miatt majdnem kihalt a fehér cápa, mert olyan pánik lett úrrá a partvidékeken, hogy önjelölt cápaölők kezdték ritkítani állatfajt.

Szuperokos cápák – Háborgó mélység (1999)

A Háborgó mélység a kilencvenes évek nagy cápás filmje volt annak ellenére, hogy hatalmas baromságok vannak benne. Egy tudós épp feltalálná az Alzheimer-kór gyógyszerét, amikor hopsz, pont a cápák fölött remeg meg a keze, és véletlenül létrehoz egy szuperokos cápafajt. Akik aztán elszabadulnak, és módszeresen szabadítják meg sorra végtagjaitól majd életüktől is a pánikoló kutatókat.

Sokfejű cápák - 5 Headed Shark Attack (2017)

Sokáig az a minta érvényesült, hogy minél gigantikusabb a cápa, annál jobb. Az Asylum Megashark-sorozatát, ahol repülőket és hidakat harapnak át a cápák, lehetetlen túlszárnyalni, és nem is volt igazán értelme ezzel próbálkozni. Ezután vadhajtásként jött a fejek számának növelése: a kétfejű cápa alap, de készült három-, öt-, és hatfejű cápa is. Szerencsére már a hatfejű is úgy nézett ki, mint egy csörgődob, ezért leálltak a fejek hozzáadogatásával.

Lavinacápák - Avalanche sharks (2014)

Télen a hegyek közt sok mindentől lehet félni: ha a lavina nem visz el, akkor medvék vagy farkasok kóstolhatnak belénk, a rejtett medvecsapdáktól - amibe kizárólag a filmekben szoktak belelépni – nem is beszélve. Cápáktól és lábba gabalyodó hínártól aztán végképp nem kell félni. Fogd meg a söröm – gondolta Keith Shaw forgatókönyvíró-színész, és lavinákba fojtotta a cápákat. Attól mert hideg van, még biztosra ment, és vannak bikinis lányok is, ám kit érdekel, ha a hóból kristálycápák bukkannak ki? Egy fárasztó estére némi alkohollal és sok haverrel garantált szórakozás, és még a sielőknek sem kell félni, hogy esetleg az újonnan jött para kísérteni fogja őket a sípályán. Itt érdemes megjegyezni, hogy készült hasonló alapon csak másik évszakkal nyári változat is: a 2011-es Homokcápákban a homokban garázdálkodnak a kis huncutok.

Égből pottyant cápák - Sharknado (2013-2018)

Nem annyira légből kapott ötlet az, hogy cápák potyogjanak az égből, hisz békák már nem egyszer hullottak az égből a történelem során. Ha békák tudnak potyogni, akkor azt bizony meg tudják tenni a cápák is, csak nekik már nem elég egy erősebb széllökés, hanem tornádó kell. Miután a tudományos hátteret tisztáztuk, nincs is min csodálkozni: az óceánból a levegőbe felszippantott cápák rázúdulnak Los Angelesre, a többit nem nehéz hozzáképzelni. Az utóbbi idők legnépszerűbb trashfilmje pont úgy verte ki a baromságmétert Hollywoodban, hogy híres lett, és az agyatlan filmek új hivatkozási pontja lett. Olyannyira, hogy most mutatták be a hatodik – állítólag utolsó – részét, amelyben már dínók, lovagok, robotcápák és egy időgép is van.

Zombicápák – Zombie Shark (2015)

Bármiből lehet zombit csinálni, pont a cápából ne lehessen? Abból az állatból, amit egyébként is hihetetlenül nehéz megölni? És hogy is készül egy zombicápa? Hát perszehogy elbénázott kísérletezésekkel. Megölni meg nem lehet, szóval tessék rettegni!

Cápolip – Sharktopus 2016

A legendás B-filmes Roger Corman valószínűleg a Megashark vs. Giant Octopus című, szintén roppant fontos cápatörténeti mérföldkövet rántotta össze egyetlen filmbe: itt már megint egy ügyetlen kísérlet során véletlenül cápafejet sikerül hegeszteni egy polip testére, és kész is a túlsok fogú és karú gyilkolómasina. Ha ez nem lenne elég, a csápjai szigonyokban végződnek, és ha úgy tartja kedve, akkor kicaplat a szárazföldre. Szegény Eric Roberts is áldozatául esik, hiába küzd derekasan a mutáns ellen.

Repülő robotcápák, amiken náci zombik lovagolnak - Sky Sharks (2018)

Amikor azt hittük, már mindent láttunk, náci zombikat és repülő cápákat, akkor jött egy Kickstarter kampány, és összekalapozták a pénzt arra, hogy a kettőt összeházasítsák. A nácik nem tűntek el, csak az Antarktisz jege alá húzódtak, ahol tovább szövögetik a világot leigázó terveiket. Ezúttal hatékonyabb fegyverre váltanak, méghozzá repülő robotcápákat eszkábálnak össze, amelyre zombi katonák pattannak fel, hogy aztán megtámadjanak egy repülőt. Még arra is ügyelnek, hogy a repülő ajtaját horogkeresztes robbanószerkezettel tépjék ki a helyéről.

Újra a méret a lényeg Jason Stathamnél - Meg – Az őscápa 2018

Visszalépő tendenciát mutat a legújabb cápás agymenés, a Meg – Az őscápa, bár ezt még moziban vállalható blockbusternek szánták. Jason Statham bebizonyítja, hogy a vízben is jani, ráadásul a ellenfél végre nem egy elbénázott génkotyvasztás eredménye: a megalodon egy réges-régen kihaltnak hitt cápa, amiről eddig nem tudtak. Ez némiképp furcsa, tekintve, hogy nem nehéz összekeverni egy zacskó szotyival a gigamega cápát, de nem baj, Statham megoldja!

Nézz cápás filmeket a TV GO-n:

- Sharknado
- Meg: Az őscápa

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Képek forrása: © 2013 Syfy Media, LLC; Dreadcentral; © 2018 Warner Bros. Entertainment Inc. and RatPac-Dune Entertainment LLC; © SkySharks; © 1999 - Warner Bros. - All rights reserved; Youtube;

Kategóriák: Akkor és most

Filmek Neked!

Sharknado - Cápavihar

Sszínes, magyarul beszélő, amerikai horror (2013)

Gru 2

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)

Agymanók

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2015)

Hős6os

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs vígjáték (2014)