Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Epileptikus felnövéstörténet Norvégiából

  • TV GO
  • 2018. 12. 04., 18:41

Ha a kezdő képsorok egy apát mutatnak, amint a gyerekére szegezi a fegyvert, ott sejteni lehet: ebben a családban para lehetett felnőni.

Az utóbbi években egyre több rendhagyó felnövéstörténetet kapunk: a pompomlányok-szalagavató bál-pirospoharas házibulik szentháromságán túl egyre több alkotó önti misztikus, már-már horrorszerű formába a témát, ami ugyan inkább a művészfilmek rajongóinak kedvez, de mindenképpen ígéretes tendencia. Elég csak a Valami követre vagy a Nyersre gondolni – pont a skandinávok maradnának ki ebből?

Joachim Trier – igen, rokona annak a Triernek – fiatal kora ellenére a skandináv filmkészítés egyik legizgalmasabb újonca, mindössze három nagyjátékfilmjével – Szerzők; Oslo, augusztus 23; Hétköznapi titkaink – megalapozta nemzetközi hírnevét, és nem véletlen, hogy világszerte rendszeres fesztiválrésztvevő. Míg az első három filmjében emberi drámákba mászott bele nyakig, addig a Thelma meglepően nagy arányban van megszórva misztikummal. Legújabb filmje egyszerre felnövéstörténet, misztikus horror, erotikus thriller, ráadásul még a vallásosság kérdését is belecsempészi mindemellé.

Thelma teljesen átlagos egyetemista, aki az Isten háta mögötti erdő szélén álló takaros kis házból felkerül a fővárosba, Osloba. Ott tengeti napjait az albérlete és a könyvtár között ingázva, a kőkemény keresztény burokból érkező lány azonban nem igazán tud mit kezdeni másokkal, így a magányba süpped. Aztán egyszer kap egy furcsa rohamot, ami összehozza őt Anjával, aki valószínűleg az első barátja lesz életében, azt pedig nem nehéz kitalálni, hogy hamarosan gyengédebb szálak is fűzik őket egymáshoz. Thelma rohamai viszont egyre erősödnek, ami először orvosokhoz sodorja őt, végül pedig vissza a családi fészekbe, ahol meg is érkezünk a gondok eredőjéhez.

Pszichogén, nem epilepsziás roham – mondják az orvosok, kinyírva ezzel az egész film misztikumát. Trierben azonban volt annyi kurázsi, hogy nem hagyta ezt, hiába próbálják a film több pontján a tudomány emberei megmagyarázni Thelma problémáit, Trier játszik a nézővel, és a természetfeletti történéseket húzza inkább alá duplán. A roppant szigorú katolikus családból származó Thelmát szülei úgy nevelték, hogy bűntudatot érezzen, ha megiszik egy pohár bort, vagy ha szexuális fantáziálásba kezd: mi sem mutatja jobban, hogy a lány képzelgéseiben általában egy őt behálózó kígyó alakja jelenik meg, ha éppen "bűnbe" készül esni.

Közben pedig egyre rémisztőbben tárul a néző elé, hogy valójában Thelma szülei az igazi bűnösök – vérfagyasztó, ahogy az apa például látszólag szelíd gondoskodásba csomagolja vérfagyasztó irányításmániáját és vallási nézeteit.

Néznénk is tovább – persze nem a majdnem 2 órás játékidőt tekintve, hisz egyébként is lassan folydogál a történet -, de valahogy mégsem vág elég mélyre a film: hiába villant fel sok érdekes témát, még azelőtt rövidre zárja őket, hogy valóban lemászna a probléma gyökeréig. Mégsem zavaró ez, hisz teljes filmélményt ad, csak nem azt a fajtát, ami még napokkal később is ott motoszkál a fejünkben.

A Thelma elérhető a TV GO kínálatában!

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Képek forrása: BFI Film Festival

Filmek Neked!

Thelma

Színes, magyarul beszélő, norvég erotikus-thriller (2017)

Bohém rapszódia

Angol-amerikai életrajzi dráma, zenés film (2018)

A kém, aki dobott engem

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2018)

Egy kis szívesség

Színes, magyarul beszélő, amerikai krimi-thriller (2018)