Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Zene a mozivásznon – Jóhann Jóhannsson (1969-2018)

  • TV GO
  • 2018. 12. 29., 07:09

Kéthetente szombatonként arra vállalkozunk, hogy bemutassuk korunk legnagyobb, leg(el)ismertebb zeneszerzőit, akiknek fő alkotói területe a mozivászon. Egy kicsit belapozunk életükbe, de természetesen szemezünk alkotásaik közül is. E heti filmzenészünk Jóhann Jóhannsson.

Bár sorozatunk ünnepelni hivatott nagyszerű filmes komponistákat, mégis egy relatíve friss veszteségről kell hírt adnunk: idén hunyt el a nagyszerű, kísérletező izlandi zeneszerző, aki napjaink egyik legkülönlegesebb, egyedi hangzásvilágot megvalósító szerzője. Jóhann Jóhannsson 48 éves volt.

"Mindig élvezem azt a folyamatot, amikor együttműködhetek a rendezővel a film hangzásvilágának, hangspektrumának és -környezetének megteremtésében. Minden rendelkezésemre álló eszközt felhasználok ahhoz, hogy olyan zenét hozzak létre, amely annyira erőteljes, hogy fokozza a rendező elképzelését, vízióját." (Jóhann Jóhannsson)

Születésétől fogva Reykjavíkban nevelkedett, és bármilyen furcsa, itt is tanult zenét egészen fiatalkorától kezdve: eleinte az indei műfaj világa vonzotta, és ebben a stílusban több zenekarban is játszott, majd 1999-ben (harmincévesen) saját zenekara lett Kitchen Motors néven, amely „az izlandi könnyűzenészekre jellemző sajátos, sötéten kifinomult hangzásvilágot” képviselt a punk, jazz, klasszikus, indusztriál, metál és elektromos zene jellemzőit is vegyítve.

Jóhannsson zenéje ezekben az években fordult a különféle színházi produkciók és filmzenék felé, sőt ilyen színházi munkákból jelent meg Englabörn című első szólóalbuma is 2002-ben, majd négy év múlva, saját édesapja által ihletett műve, az IBM 1401, A User's Manual című különleges (című) személyes darabja alkotott nagy sikert. Párhuzamosan egyedi alkotásaival első filmes munkái is az ezredfordulóra tehetők: különféle dokumentumfilmek mellett olyan nagyobb Hollywood-i alkotásokra írathatta rá nevét, mint amilyen az Ópium: Egy elmebeteg nő naplója (a magyar Szász János rendezése), az Érkezés…, de a Szárnyas fejvadász 2049 zenéjének is Ő kezdett neki, amelyet végül – szokás szerint indoklás nélkül - Hans Zimmer és Benjamin Wallfisch score-jára cseréltek le. Sok magyar koprodukcióban is részt vett Jóhannsson: a Sicario - A bérgyilkos című mozi zenéjét magyar zenészekkel rögzítette, de a 2018-as A hentes, a kurva és a félszeműnél is az Ő akkordjait hallhatjuk a háttérben.

Több alkotásáért kapott Golden Globe-, Oscar-, Grammy- és BAFTA-jelöléseket a World Soundtrack Awardson pedig az év legjobb filmzenéjének járó díjat is elnyerte a már említett Sicario-film kapcsán. A közelmúltban a Christopher Robin (magyarul: Barátom, Róbert Gida) című filmhez készített volna aláfestőket, azonban halála miatt ezt a feladatot már más látta el; a film épp frissen érkezett a TV GO-ra, mely „a komponista legnagyobb produkciója lett volna” életében.

ZENE A MOZIVÁSZNON - JÓHANN JÓHANNSSON EMLÉKÉRE:
- Barátom, Róbert Gida
- Mária Magdolna
- Mandy
- A mindenség elmélete
- Fogságban

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Forrás: Filmzene.net
Illusztráció: TV GO

Filmek Neked!

Barátom, Róbert Gida

Színes, feliratos, amerikai vígjáték (2018)

Mária Magdolna

Színes, magyarul beszélő, angol dráma (2018)

Mandy

Színes, magyarul beszélő, amerikai horror (2018)

Fogságban

Színes, magyarul beszélő, amerikai krimi - (2013)