Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Zene a mozivásznon – Jóhann Jóhannsson (1969-2018)

  • TV GO
  • 2018. 12. 29., 07:09

Kéthetente szombatonként arra vállalkozunk, hogy bemutassuk korunk legnagyobb, leg(el)ismertebb zeneszerzőit, akiknek fő alkotói területe a mozivászon. Egy kicsit belapozunk életükbe, de természetesen szemezünk alkotásaik közül is. E heti filmzenészünk Jóhann Jóhannsson.

Bár sorozatunk ünnepelni hivatott nagyszerű filmes komponistákat, mégis egy relatíve friss veszteségről kell hírt adnunk: idén hunyt el a nagyszerű, kísérletező izlandi zeneszerző, aki napjaink egyik legkülönlegesebb, egyedi hangzásvilágot megvalósító szerzője. Jóhann Jóhannsson 48 éves volt.

"Mindig élvezem azt a folyamatot, amikor együttműködhetek a rendezővel a film hangzásvilágának, hangspektrumának és -környezetének megteremtésében. Minden rendelkezésemre álló eszközt felhasználok ahhoz, hogy olyan zenét hozzak létre, amely annyira erőteljes, hogy fokozza a rendező elképzelését, vízióját." (Jóhann Jóhannsson)

Születésétől fogva Reykjavíkban nevelkedett, és bármilyen furcsa, itt is tanult zenét egészen fiatalkorától kezdve: eleinte az indei műfaj világa vonzotta, és ebben a stílusban több zenekarban is játszott, majd 1999-ben (harmincévesen) saját zenekara lett Kitchen Motors néven, amely „az izlandi könnyűzenészekre jellemző sajátos, sötéten kifinomult hangzásvilágot” képviselt a punk, jazz, klasszikus, indusztriál, metál és elektromos zene jellemzőit is vegyítve.

Jóhannsson zenéje ezekben az években fordult a különféle színházi produkciók és filmzenék felé, sőt ilyen színházi munkákból jelent meg Englabörn című első szólóalbuma is 2002-ben, majd négy év múlva, saját édesapja által ihletett műve, az IBM 1401, A User's Manual című különleges (című) személyes darabja alkotott nagy sikert. Párhuzamosan egyedi alkotásaival első filmes munkái is az ezredfordulóra tehetők: különféle dokumentumfilmek mellett olyan nagyobb Hollywood-i alkotásokra írathatta rá nevét, mint amilyen az Ópium: Egy elmebeteg nő naplója (a magyar Szász János rendezése), az Érkezés…, de a Szárnyas fejvadász 2049 zenéjének is Ő kezdett neki, amelyet végül – szokás szerint indoklás nélkül - Hans Zimmer és Benjamin Wallfisch score-jára cseréltek le. Sok magyar koprodukcióban is részt vett Jóhannsson: a Sicario - A bérgyilkos című mozi zenéjét magyar zenészekkel rögzítette, de a 2018-as A hentes, a kurva és a félszeműnél is az Ő akkordjait hallhatjuk a háttérben.

Több alkotásáért kapott Golden Globe-, Oscar-, Grammy- és BAFTA-jelöléseket a World Soundtrack Awardson pedig az év legjobb filmzenéjének járó díjat is elnyerte a már említett Sicario-film kapcsán. A közelmúltban a Christopher Robin (magyarul: Barátom, Róbert Gida) című filmhez készített volna aláfestőket, azonban halála miatt ezt a feladatot már más látta el; a film épp frissen érkezett a TV GO-ra, mely „a komponista legnagyobb produkciója lett volna” életében.

ZENE A MOZIVÁSZNON - JÓHANN JÓHANNSSON EMLÉKÉRE:
- Barátom, Róbert Gida
- Mária Magdolna
- Mandy
- A mindenség elmélete
- Fogságban

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Forrás: Filmzene.net
Illusztráció: TV GO

Filmek Neked!

A mindenség elmélete

Színes, magyarul beszélő, angol életrajzi dráma (2014)

Fogságban

Színes, magyarul beszélő, amerikai krimi - (2013)

Bogyó és Babóca - 13 új mese

Színes, magyar rajzfilm (2010)

Aranyhaj és a nagy gubanc

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2010)