Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Nagy (idő)utazás: azt gondoltad, ez az élet... - Időutazós filmek gyűjteménye

  • TV GO
  • 2019. 01. 05., 06:54

Érdekes dolog tud lenni ez az új év: bárhogy is akarjuk, sokszor nem sikerül még az új évszámot sem leírni a papírra hiba nélkül, de még digitálisan is elég gyakran mellé ütünk az év elején – a múltban ragadtunk még. Nem zártuk le még az óévet, pedig lassan-lassan már ideje lenne. Mondjuk, ha létezne időutazás, erre talán nem is lenne szükségünk… talán…

Sok filmes forgatókönyvírót, rendezőt megihletett már az időutazás gondolata, akik – ha nem is tudományos szinten, de filmszakmai szempontból – egy-egy filmben igenis tudtak érdekes dolgokat kihozni. E heti gyűjteményünkben próbáltunk olyan filmeket összeszedni, amelyek valamilyen módon áthágják a józan ész és/vagy az idő fogalmának hagyományos értelmezését, mellyel valami teljesen más értelmezést vittek bele a forgatókönyvírók egy-egy történetbe.

A klasszikusok

Talán nem is kell túlontúl sokat kutatni ahhoz, hogy igazi klasszikusokra leljünk ebben a témakörben: gondoljunk csak azokra a filmekre, amelyeknek már címében is megjelenik ez a fajta csavar. Az ünnepek alatt már cikkeztünk a Vissza a jövőbe-slágerfilmek folytatási szándékáról, de ugyanitt említhetnénk a francia vígjáték-trilógiát, a Jöttünk, láttunk, visszamennénk-et: ezen filmek többsége a múltban indul, a szereplők egy-egy kalamajka alkalmával a jövőben/még távolabbi múltban kötnek ki, mégis a múlt az, amibe akarnak visszajutni. Filmek, amelyek nagyjából a futurista „bolondozást” hivatottak kiszolgálni.

De persze készültek akciófilmek is szép számmal ebben a témakörben: a Végső visszaszámlálás Martin Sheen-nel, Terminátor- és Időzsaru-filmek, a Star Trek-mozik – amelyeknek szintén egyik mozgatórugója az idő, de még hosszan sorolhatnánk horrorfilmeket is ide (Pillangó-hatás 1-2.).

Az idő a mainstream műfajokban

Azoknak is vannak ötleteink, akik nem vágynak mindenféle csillogó-villogó sci-fi-re, hanem sokkal inkább a romantikus filmek, esetlegesen a fantasy-k rajongói, vagy éppen a filmdrámákat kedvelik. Különleges filmekből itt sincsen hiány: gondoljunk csak a Benjamin Button különös élete című filmre, ahol a címszereplő esetében az idő teljesen másképpen érinti a Brad Pitt játszotta karaktert. Vagy ott van Robert Schwentke és a Richard Curtis által is alkalmazott Rachel MacAdams, aki két időutazós filmben is játszott: az egyik a 2009-es The Time Traveler's Wife (Az időutazó felesége - erről már írtunk részletesen korábban), a másik a 2013-as About Time (Időről időre). Mindkét alkalommal filmbéli szerelme volt képes az időben utazni, és érdekesség, hogy ugyanazzal a filmes időkezeléssel más és más hatást, végkicsengést ér el a film végére. Hogy mit?

IDŐUTAZÁS FILMEKKEL A TVGO-TÓL A MÚLTBA VAGY JÖVŐBE:
- Jöttünk, láttunk, visszamennénk 3. - A forradalom
- Terminátor - Megváltás
- Benjamin Button különös élete
- Az időutazó felesége

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció: Videoblocks

Filmek Neked!

Jöttünk, láttunk, visszamennénk 3. - A forradalom

Színes, magyarul beszélő, francia vígjáték (2016)

Benjamin Button különös élete

Színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma (2008)

Az időutazó felesége

Színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus dráma (2009)

Aquaman

Színes, magyarul beszélő, amerikai-ausztrál akciófilm, kalandfilm, fantasy (2018)