Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Nagy (idő)utazás: azt gondoltad, ez az élet... - Időutazós filmek gyűjteménye

  • TV GO
  • 2019. 01. 05., 06:54

Érdekes dolog tud lenni ez az új év: bárhogy is akarjuk, sokszor nem sikerül még az új évszámot sem leírni a papírra hiba nélkül, de még digitálisan is elég gyakran mellé ütünk az év elején – a múltban ragadtunk még. Nem zártuk le még az óévet, pedig lassan-lassan már ideje lenne. Mondjuk, ha létezne időutazás, erre talán nem is lenne szükségünk… talán…

Sok filmes forgatókönyvírót, rendezőt megihletett már az időutazás gondolata, akik – ha nem is tudományos szinten, de filmszakmai szempontból – egy-egy filmben igenis tudtak érdekes dolgokat kihozni. E heti gyűjteményünkben próbáltunk olyan filmeket összeszedni, amelyek valamilyen módon áthágják a józan ész és/vagy az idő fogalmának hagyományos értelmezését, mellyel valami teljesen más értelmezést vittek bele a forgatókönyvírók egy-egy történetbe.

A klasszikusok

Talán nem is kell túlontúl sokat kutatni ahhoz, hogy igazi klasszikusokra leljünk ebben a témakörben: gondoljunk csak azokra a filmekre, amelyeknek már címében is megjelenik ez a fajta csavar. Az ünnepek alatt már cikkeztünk a Vissza a jövőbe-slágerfilmek folytatási szándékáról, de ugyanitt említhetnénk a francia vígjáték-trilógiát, a Jöttünk, láttunk, visszamennénk-et: ezen filmek többsége a múltban indul, a szereplők egy-egy kalamajka alkalmával a jövőben/még távolabbi múltban kötnek ki, mégis a múlt az, amibe akarnak visszajutni. Filmek, amelyek nagyjából a futurista „bolondozást” hivatottak kiszolgálni.

De persze készültek akciófilmek is szép számmal ebben a témakörben: a Végső visszaszámlálás Martin Sheen-nel, Terminátor- és Időzsaru-filmek, a Star Trek-mozik – amelyeknek szintén egyik mozgatórugója az idő, de még hosszan sorolhatnánk horrorfilmeket is ide (Pillangó-hatás 1-2.).

Az idő a mainstream műfajokban

Azoknak is vannak ötleteink, akik nem vágynak mindenféle csillogó-villogó sci-fi-re, hanem sokkal inkább a romantikus filmek, esetlegesen a fantasy-k rajongói, vagy éppen a filmdrámákat kedvelik. Különleges filmekből itt sincsen hiány: gondoljunk csak a Benjamin Button különös élete című filmre, ahol a címszereplő esetében az idő teljesen másképpen érinti a Brad Pitt játszotta karaktert. Vagy ott van Robert Schwentke és a Richard Curtis által is alkalmazott Rachel MacAdams, aki két időutazós filmben is játszott: az egyik a 2009-es The Time Traveler's Wife (Az időutazó felesége - erről már írtunk részletesen korábban), a másik a 2013-as About Time (Időről időre). Mindkét alkalommal filmbéli szerelme volt képes az időben utazni, és érdekesség, hogy ugyanazzal a filmes időkezeléssel más és más hatást, végkicsengést ér el a film végére. Hogy mit?

IDŐUTAZÁS FILMEKKEL A TVGO-TÓL A MÚLTBA VAGY JÖVŐBE:
- Jöttünk, láttunk, visszamennénk 3. - A forradalom
- Terminátor - Megváltás
- Benjamin Button különös élete
- Az időutazó felesége

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció: Videoblocks

Filmek Neked!

Jöttünk, láttunk, visszamennénk 3. - A forradalom

Színes, magyarul beszélő, francia vígjáték (2016)

Terminátor - Megváltás

Színes, magyarul beszélő, amerikai-német-angol sci-fi akciófilm (2009)

Benjamin Button különös élete

Színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma (2008)

Az időutazó felesége

Színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus dráma (2009)