Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

A megfilmesíthetetlen Slender Man

  • TV GO
  • 2019. 01. 14., 14:07
  • Akkor és most

Évtizedeken átívelő Slenderman-krónikákkal sajnos nem szolgálhatunk, hisz a hórihorgas rém még bőven kiskorú a maga 10 évével, viszont már ilyen rövid idő alatt is sikerült róla rengeteg bőrt lehúzni.

Két fotóval indult a mítosz

Minden azzal kezdődött, hogy Eric Knudsen, vagy alkotói álnevén Victor Surge photoshopolgatott pár rémisztőt, és beküldte őket a Something Awful nevű portál versenyére, ahová pont ilyen alkotásokat vártak. Surge kettő darab fekete-fehér fotót posztolt, mindkettőn sok gyerek szerepelt a háttérben egy magas furcsa lénnyel. A verseny feltétele volt, hogy háttérsztorival is ellássák a rémeket, ám Surge nagyon sejtelmesen csak annyival kommentálta a Slender Mannek nevezett alakot, hogy sok karja van, gyerekeket követ és vesz rá szörnyű dolgokra.

Victor Surge / Something Awful

Innen aztán az internet népe fejlesztette tovább a fórumon, és ebből alakult ki a végleges Slender Man-legenda: egy magas, sokszor csápokkal rendelkező, öltönyös, arc nélküli lény, aki fiatalokat követ, és vesz rá gyilkosságokra, akit ha egyszer meglátsz, örökké követni fog. Nem támad, csupán szépen lassan az őrületbe kerget. Innentől kezdve pedig már magától működött a legenda: rengeteg videó, kép, mém készült a hórihorgas figuráról, amelyek vírusként terjedtek tovább. Így lett a Slenderman az első modern rém, amelyet az internet szült.

A világ legfurcsább "websorozata"

Az első legismertebb „terméke” igen hamar, már a fotók megjelenésének másnapján megjelent: a Marble Hornets egy Youtube-sorozat volt, amely 87 részt élt meg rövidebb-hosszabb videókkal. Az alapkoncepció szerint Jay megkapja egyik barátja, Alex felvett anyagait, miután a srác teljesen kifordult magából, és eltűnt. Jay a videók alapján próbálja rekonstruálni, mi is történhetett barátjával, mindezt nagyon sajátos formában: voltak félperces videók, de voltak egész hosszúak is. A sajátos, kézikamerás történet hatalmas siker lett, kilenc év alatt 95 millióan kattintottak a Youtube-csatornára.

Marble Hornets / Youtube

Ebből aztán mi más is lett volna, mint egy film 2015-ben, amely a Always Watching: A Marble Hornets Story címmel jelent meg, és nem meglepő módon túlnyomórészt negatív kritikákat kapott. A történet szerint egy újságíró csapat furcsa felvételeket talál egy elhagyott házban, aztán egyszercsak azon kapják magukat, hogy a videókon látott rém, amely valószínűleg a jogdíjak miatt az Operator nevet viseli, már rájuk vadászik.

Közben pedig a lelkesedés nem apadt: képek, mémek, videók és történetek ezrei keringtek a világhálón. Két ismertebb játékot is készítettek belőle: 2012-ben a Slender: The Eight Pages egy egyszerű, mégis idegtépő, ingyenesen letölthető túlélős játék volt, ahol a rém elől kellett menekülni; ennek lett a felpimpelt folytatása a Slender: The Arrival. De több más híres játékba is befolyt a hórihorgas alak: többek közt a Minecraftban is szembejöhetett velünk az arc nélküli lény.

Az internet réme tényleg életre kelt

Itt úgy szépen kushadni is kezdett a legenda, ám aztán 2014-ben történt valami olyasmi, ami nem túl fényes ismeretséget hozott az öltönyös rémnek. Wisconsinban két 12 éve kislány támadt rá osztálytársukra, és ejtettek rajta 19 késszúrást. Tettüket azzal magyarázták, hogy így akarták lenyűgözni Slender Mant. A kitalált rém miatt tehát már valódi vér folyt, az újságok címlapjára került, és ez csak olaj volt a tűzre Slender Man önjáró mítoszának gerjesztésével kapcsolatban. Ekkor az eredeti szerző, Victor Surge szűkszavú részvétnyilvánítást közölt, a Something Awful pedig egy posztban hívta fel a felhasználók figyelmét arra, hogy senki ne gyilkoljon egy kitalált karakter miatt. Egy ilyen öngerjesztő folyamatot azonban egy poszt nem fog leállítani, és még ugyanabban az évben legalább két olyan támadás volt, amelyet tinédzserek követtek el Slender Manre hivatkozva: egy 14 éves floridai lány felgyújtotta családi házukat, egy 13 éves ohioi gyerek pedig késsel támadt anyjára.

Wikipedia

Az HBO ezek kapcsán készítette el az első filmet a témában, a Beware the Slendermant. Ez egy dokumentumfilm volt, és annak próbáltak utánajárni, hogy miként vehet rá egy fiktív történet néhány tinédzsert arra, hogy bántani akarjanak másokat. A film a wisconsini eseményeket járja körül, a két elkövetővel készített kihallgatások, a bírósági meghallgatás és a szüleik elbeszélései rajzolják ki a késelés hátterét, amelyben nagy hangsúlyt kap, hogy az a kislány, amelyik a 19 késszúrást ejtette örökölte édesapja skizofréniáját. A dokumentumfilm nagy érdeme, hogy nem csinál precedenst a történtből, nincsen látványos hibáztatás, így aki internet vagy horrorellenes acsargásra, netalántán a szülők megkövezésére számít, az csalódni fog: egyszerűen csak vannak esetek, amikor beüt a krach.

És akkor jött a film, de minek

Mivel viszont nem a dokumentumfilmekkel szokás Hollywoodban nagyot gurítani, már mindenki tudta mi lesz a következő: mikor éri el a mozikat a Slender Man-mánia? Ugyan a Marble Hornets-filmet néhány mozi bemutatta, a nagy filmes dobás mégis váratott magára. Pedig akad azért néhány próbálkozás: a 2017-ben Flay címmel szintén kiadtak egy hasonló témájú filmet, ám az sem került be a köztudatba, maximum annyival, hogy a Sony-val pereskedtek. 2018-ban meg is érkezett a Slender Man: Az ismeretlen rém című film, amelyet szinte mindenki gyűlölt - mi sem voltunk elragadtatva a végeredménytől. A horrorfilmnek egyáltalán nem sikerült megugrania azt a bravúrt, hogy épkézláb módon emelje át az internet rémét a vászonra, inkább fogta, és az ezerszer elsütött ZS-kategóriás horrorelemekbe fojtotta szerencsétlen öltönyöst.

Ha visszatekintünk Slender Man rövidke, ám annál mozgalmasabb egy évtizedére, feltűnik, hogy irtó jó alapanyag az internetes népművészek számára, mégsem bírta eddig senki értelmes módon fiktív formában a vászonra vinni. Kéne egy épkézláb forgatókönyvíró és egy rendező, akik felismerik, hogy Slender Man ijesztősége nem az olcsó jump scare-ekben rejlik, hanem például abban, amit a Marble Hornets-sorozat nagyon jól valósított meg: ez az alak nem egy hisztériás pszichopata, hanem csak egy lény, akiben a legfrusztrálóbb, hogy csak úgy hangtalanul megjelenik mindenféle horrorhang nélkül - a Valami követ stílusa például kifejezetten jól állhatna neki. De az is lehet, hogy Slender Mannek meg kéne maradnia az internet rémének, hisz az számára a hazai terep.

A Slender Man: Az ismeretlen rém mostantól elérhető a TV GO kínálatában!

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Kategóriák: Akkor és most

Filmek Neked!

Valami követ

Színes, magyarul beszélő, amerikai horror (2014)

Aquaman

Színes, magyarul beszélő, amerikai-ausztrál akciófilm, kalandfilm, fantasy (2018)

BÚÉK

Színes, magyar vígjáték (2018)

A Grincs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2018)