Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Hollywood kegyvesztettjei és nagy visszatérői

  • TV GO
  • 2019. 01. 18., 14:34

El lehet-e marasztalni egy művészt és munkásságát az általa elkövetett bűnök miatt?

Kevin Spacey két évvel ezelőtt még Frank Underwood volt, Hollywood egyik ikonja, ünnepelt színészzseni. Aztán a #metoo-áradat őt is magával sodorta: több, akkor még kiskorú férfi is jelezte, hogy évtizedekkel ezelőtt a színész molesztálta őket. Spacey-ből így lett egy csapásra pária a filmtörténet egyik leglátványosabb meghurcolásával a nyakában: a House of Cardsból egy csapásra kiírták, a már leforgatott filmjeiből kivágták, és az összes létező projektjét leállították, ahogyan a The Kevin Spacey Foundation nevű tehetséggondozó alapítványa is azonnal lehúzta a rolót. A tavaly nyáron bemutatott Billionaire Boys című filmjét annyira bojkottálták a nézők, hogy Észak-Amerikában a premier hétvégéjén mindössze 126 dollárért váltottak rá jegyet.

Nicole Harnishfeger-Pool/Getty Images

Közben pedig sokan sajnálkoznak, hogy vádak ellenére egy tehetséggel szürkébb lesz az amerikai filmipar. Jogosan merül fel az emberben a kérdés, hogy egy bűneset miatt elmarasztalható-e egy színész örökös tétlenségre kárhozatva ezzel? Ezzel eljutunk arra a vitás pontra, hogy mennyiben választható el a művész és a munkássága a magánemberként elkövetett tetteitől. Konszenzus nincs a kérdésben, mindkét oldalnak megvannak a maga érvei, ám abban talán egyetértenek, hogy az Amerikai szépség kevésbé lesz attól jó film, hogy Spacey-t milyen vádak érték, ahogy színészi kvalitásai sem csökkennek attól, amit elkövetett - itt pedig tegyük hozzá azt is, hogy Spacey egyelőre csak vádaskodással áll szemben, mindent tagad, és csupán két ember van a világon, aki tudja, mi az igazság az ügyben.

Az sem mindegy, hogy kit miért és milyen mértékben utasít ki a szakma: a Hollywoodot évtizedeken át szexuális ragadozóként meghatározó Harvey Weinstein érthető módon egészen biztosan nem rúg soha többé labdába, de vannak sokkal árnyaltabb esetek, ahol mi magunk is elbizonytalanodunk, hogy egy-egy botlásért megérdemli-e az illető a hirtelen karrierhalált. A bűnök "súlyozásától" eltekintve (hiszen azért a szexuális erőszak más kategória, mint mondjuk a bolti lopás) megnéztük, kik kerültek már olyan helyzetbe, amikor karrierjük végleg becsődölni látszott, és hogy alakult utána a sorsuk. Mert - ahogy azt az alábbi esetek is bizonyítják - sokszor van visszatérés akkor is, ha egyszer Hollywood lehúzott már a vécén.

Mel Gibson

Az ausztrál színésszel a 80-as évektől kezdve nagyjából egy pohár vizet is el lehetett adni, olyan népszerűvé tették a többek közt a Mad Max- és a Halálos pisztoly-filmek. Ha a hollywoodi számkivetettekről van szó, elsősorban ő szokott az emberek eszébe jutni, ugyanis az elmúlt 10 évben az ünnepelt sztárból egyszerre lett hímsoviniszta, homofób, antiszemita asszonyverő, akiről csupa rosszat lehet csak írni. Pedig előtte ő volt a megtestesült tökéletesség: hithű katolikusként minden héten templomba járt, több évtizedes házassága sziklaszilárd volt, ráadásul tehetséges és vonzó – 1985-ben a People szerint egyenesen ő volt a világ legszexibb férfija.

John Phillips/Getty Images

Aztán 2006-ban részegen vezetve átlépte a sebességhatárt, majd mikor a rendőr megállította, agresszívan zsidózni kezdett. Ahogy pedig ilyenkor lenni szokott, a bulvárlapok előástak tőle minden létező múltbéli nyilatkozatfoszlányt, amivel bizonyíthatták, hogy rossz emberről van szó. És ezekben nem is volt hiány: Gibson meglehetősen szabadszájú volt, mikor például a melegeket szidta, majd nem volt hajlandó bocsánatot kérni. Vagy amikor a feminizmusra azt mondta, hogy néhány elhagyott nő találta ki, és azt is kifejtette, hogy a férfiak és a nők sosem lesznek egyenlőek. Ráadásul nyílt titok volt, hogy a forgatásokon is részegen dolgozik, leszokni pedig nem tud. Közben álomházassága is felbomlott, a legújabb hódítása pedig azzal vádolta, hogy Gibson megverte őt. Miután a kedélyek lecsitultak éveken át mellőzve volt, és inkább meg is húzta magát, csendben dolgozott új filmötletén, ami be is jött: Fegyvertelen katona volt az, amelyért 2017-ben még a legjobb rendezői Oscarra is jelölték. Gibsont azóta többé kevésbé visszafogadta a kegyeibe Hollywood, bár messze nem játszik olyan sok filmben, mint azelőtt, próbálkozik.

Robert Downey Jr.

A Vasember alakítójának a drog törte ketté kis híján a karrierjét. Míg mások hat évesen homokvárat építenek az apjukkal, addig Robert Downey Jr. édesapja lapát helyett füves cigit adott fia kezébe – ez meghatározta későbbi éveit. Bár a színészet egész hamar bejött neki – 1992-es Chaplin-alakításával majdnem Oscart nyert -, a hozzá tartozó rákendroll is, ugyanis nagyon rövid idő alatt igen mélyre süllyedt a drogmámorban. 1996 és 1999 között többet volt börtönben mint szabadlábon. Elkapták droghasználatért, ittas vezetésért és illegális fegyver birtoklásáért is.

Emma McIntyre/Getty Images

Ezután hiába határozta el, hogy leszokik és rendbe teszi életét, kegyvesztett lett Hollywoodban, és egyetlen biztosítócég sem volt hajlandó a zűrös életű színészt biztosítani. Az pedig a filmes berkekben íratlan szabály, hogy ha nincs biztosítás, akkor bizony munka sincs, így nagyjából esélytelenné vált az elhelyezkedése a filmiparban. Ekkor nem más, mint Mel Gibson volt az egyetlen, aki hajlandó volt alkalmazni a színészt, és szerepet adott neki Az éneklő detektívben. Bár a film nem lett gigasiker, végre visszakerült a véráramba, és az is sokat dobott a renoméján, hogy Gibson kiállt érte, Downey Jr azóta is sokszor hangoztatja, hogy Mel Gibsonnak köszönheti karrierjét. Néhány éven belül visszaküzdötte magát arra a szintre, hogy ma már a csapból is ő folyik, a világ pedig már meg is bocsátotta neki a züllős időszakot.

Winona Ryder

Szerencsére Winona Ryder nevéről az utóbbi két évben már hamarabb jut eszünkbe a Stranger Things, mint a kleptománia, de ehhez több évnyi karrierpangás kellett. A színésznő 18 évesen már Johnny Deppel járt, 22 évesen pedig az első Oscar-jelölését is begyűjtötte (egy évvel később a másodikat is), úgyhogy egész szépen alakult a sorsa Hollywoodban. Aztán 2001-ben azon kapták, hogy hatezer dollárnyi ruhával és táskával elég ügyetlenül sasszézik ki egy üzletből - fizetés nélkül.

Emma McIntyre/Getty Images for Turner

Mi szüksége lehet egy milliomos színésznőnek a lopásra? – merült fel a kérdés sokakban. Ryder a kifogásgenerátor minden létező opcióját felhasználva próbálta magyarázni tettét: egy szerepre gyakorolt, be volt gyógyszerezve, nem volt magánál. Az elhúzódó jogi hercehurca végén „csupán” pénzbírságra és közmunkára ítélték, ám egyúttal a karrierjét is lehúzták a vécén. Évekig nem is forgatott, utána is csak a jelentéktelen mellékszerepekben tűnt fel. A Stranger Things hozta vissza a köztudatba, és egyből Golden Globe-ra is jelölték érte. Azóta úgy fest, minden meg van bocsájtva.

James Franco

A színészről már mi is értekeztünk azügyben, mennyire ellentmondásos figura: tehetségéhez és munkamániájához kétség sem fér, ahogy ahhoz sem, hogy a polgárpukkasztás sem áll tőle távol. Ez az imidzsének a része, azt azonban már a legelszántabb rajongói sem tudták egy legyintéssel elintézni, hogy ő is nyakig merült a #metoo-botrányban. Amikor naponta merültek fel újabb és újabb vádak ismert színészekkel kapcsolatban, akkor az ő neve is elég gyakran elhangzott, miszerint színésziskolájában nem egyszer zaklatott és szégyenített meg nőket.

Matt Winkelmeyer/Getty Images for InStyle

A Golden Globe-ot még magabiztosan nyerte mint a legjobb férfi főszereplő musical vagy vígjáték kategóriában A katasztrófaművészért, az időközben kirobbant botrány azonban épp a legrosszabbkor érte el: rengetegen támadták az öltönyén fityegő Time’s Up kitűző miatt, és a Golden Globe intézményét is támadták, amiért egy álszent erőszaktevőt díjazott. Ennek a leglátványosabb hozadéka az volt, hogy az Oscarra nemhogy nem jelölték, meg sem hívták. Franco egy ideig lapult is, ám nagyon úgy fest, hogy Kevin Spacey-hez képest még kevéssel megúszta: őt például nem vágták ki a The Deuce második évadából, ahogy az sem a karrierje végét jelzi, hogy idén több filmje vár még bemutatásra, ráadásul ő lesz a szereplője a készülő X-Men spinoffnak, a Multiple Mannek.

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Főkép forrása: Getty Images (Frazer Harrison, Frederick M. Brown, Christopher Polk, Emma McIntyre, John Phillips)

Filmek Neked!

Fegyvertelen katona

Színes, magyarul beszélő, amerikai dráma (2016)

127 óra

Színes, magyarul beszélő, amerikai-angol életrajzi dráma (2010)

Sherlock Holmes

Színes, magyarul beszélő, amerikai-német-angol akciófilm (2009)

Fekete hattyú

Színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma (2009)