Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Egy zseniális dán krimiíró, Jussi Adler-Olsen nyomában

  • TV GO
  • 2019. 01. 25., 17:19
  • Krimi-Thriller

Nyomtalanul, Fácángyilkosok, Palackposta, 64-es Betegnapló... Csak hogy néhányat említsünk azok közül a krimi műfaját egy új szintre emelő művek közül, amik egy zseniális dán krimiíró, Jussi Adler-Olsen elméjének szüleményeiként immáron a mozivásznon is életre kelnek. Na de kis is valójában ez a dán író, akiről mindössze a könyveinek hátulsó oldalán olvasni pár gondolatot?

A koppenhágai születésű író, nem mellesleg kiadó és szerkesztő is egyben, a család egyetlen fiú gyermekként született meg három nővérét követve, még 1950 nyarán. Édesapja, Henry Olsen, elismert pszichiáter volt, akivel Jussi, szinte egész gyerekkorát együtt töltötte. Sőt, amikor édesapja Dánia szerte járta a különböző mentális betegségekkel foglalkozó kórházakat és más, egészségügyi intézményeket, többször bizony Jussi is elkísérte. Mindezt csupán azért fontos megemlítenünk, mert későbbi krimijeinek kiforrottságát, precízitását és orvosi vonatkozásait, részben ezekből a gyermekkori élményeiből merítette, amit több, vele készített interjúban őszintén be is vallott. A Shotsmag riporterének 2011-es interjújában például, kendőzetlenül mesélt róla, hogy bár boldog gyermekkora volt, apja hivatása által pedig nem kevés izgalomban is része lehetett, a mentális betegségekben szenvedőkkel való találkozásakor azonban, szembesült a mindenkiben ott rejlő, emberi kettősséggel. Hogy hogyan befolyásolja a társadalom az egyént, és annak tetteit és hogy milyen az, amikor valakiben a jó és a rossz egyszerre küzd meg a továbbjutásért. Szerinte ugyanis nem csupán a thrillereknek és a krimiknek, de maguknak a bűncselekményeknek az alapját is, valójában ezek a pszichológiai folyamatok határozzák meg, sokszor pedig ezek a megteremtőik is egyben. Véleménye szerint, a karakterek pszichológiai állapotának figyelmen kívül hagyása, illetve az empátia és megértés hiánya az, amik szenvedésre és olykor érzelmi nélkülözésre ítélik az irodalmat. Éppen ezért is büszke rá, hogy édesapja mellett számtalan mentális betegségben szenvedővel volt alkalma megismerkedni, így pedig mind jobban megismerni azt a világot, amiben ők bezárva élnek. Hozzátéve, hogy ezek nélkül a tapasztalatok nélkül, ő maga sem tudott volna olyan karaktereket létrehozni, mint például a Q ügyosztály két nyomozóját, az etnikai előítéletekkel szembenéző, Assadot (Fares Fares) és a mindig remegő kezű, idegileg teljesen instabil, ráadásul a szociális érzéknek is maximálisan híján lévő Carl Mørck-ot (Nikolaj Lie Kaas), akiről nekem mindig csak Dr. House jut az eszembe.

http://www.cineimage.ch/film/kvindeniburet3/lbox_hor_scen_2.html

Mielőtt azonban még eljutnánk odáig, hogy Jussi főállású íróvá avanzsálódik az 1990-es évek közepén, az 1980-as évekig még inkább az orvostudomány, a szociológia, a filmkészítés és a zene foglalkoztatja. Írói debütálása 1984-ben veszi kezdetét, és a nem fikciós történetírásban egészen 1997-ig tevékenykedik, amikor is, immáron fikciós sztorik írására is adja a fejét.

https://www.nettavisen.no/kultur/sier-kona-nei-kan-det-bli-fatalt-for-danmarks-krimkonge/8555171.html

A igazi felemelkedés és fordulat akkor következik be írói karrierjében, amikor elkezdi megírni a már említett Q ügyösztály történeteit. Első könyvét, a 2007-es Nyomtalanult, 2012-ben megfilmesítik, a film pedig akkorát szól, hogy a készítők abba sem bírják hagyni: 2014-ben a Fácángyilkosok, 2017-ben a Palackposta, 2019-ben pedig, már a 64-es betegnapló is mozivászonra kerül. Jussi 2006 és 2010 között írt négy, Q ügyosztályos krimije, nagyon úgy fest, hogy egy egészen új dimenziót nyitott meg a skandináv filmművészetben. S bár tény, hogy a skandináv krimik népszerűségét azért első sorban mégis csak a Tetovált lánynak köszönhetjük, úgy tűnik, hogy végül Jussi Adler-Olsen lehet az, az író, vagyis az a dán író, aki karrierjét arra tervezi feltenni, hogy a skandináv krimiket elismertesse, és népszerűvé tegye nem csak az irodalom, de a filmvilág örökké megújuló körforgásában is.

https://www.nettavisen.no/kultur/sier-kona-nei-kan-det-bli-fatalt-for-danmarks-krimkonge/8555171.html

És úgy látszik, hogy az út, amire rálépett, jó irányba vezet, hiszen regényeit mindezidáig már több, mint 40 különböző nyelvre fordították le, és nem csak Dániában, de Hollandiában, Norvégiában, Németországban, Izlandon, Spanyolországban, Svájcban, de még az USA-ban is, gyakori vendégévé vált az elmúlt pár évben a különböző olvasói bestseller listáknak.

Díjeső

Felsorolhatatlan mennyiségű díjat is volt már szerencséje besöpörni az elmúlt szűk 9 évben, amik közül többet a már-már legendásnak mondható, Q ügyosztálynak köszönhet. 2010-ben Harald Mogensen és Glass Key díjat nyert a Palackpostával, amiket többek között a Dán Bűnügyi Akadémia ítélte neki a történet egyszerre megrázó,lenyűgöző és mégis valósághű ábrázolásáért. Az első Q ügyosztályos sztorija, a Nyomtalanul 2012-ben elnyerte a Francia Elle Grand prix des lectrices díjat, illetve az USA-ban is gazdagabb lett egy Barry-díjjal. Műveivel a francia zsebkönyvfesztiváltól kezdve, a megannyi kriminalisztikai csoport, társaság és fesztivál díjáig, szinte mindenre jelölték már, és megannyiszor díjra is váltotta a hozzá fűzött reményeket.
Irodalmi ujjlenyomata pedig, amit mind az olvasóinak, mind pedig a mozinézők rajongásának is köszönhet, csak még tovább ösztönzi a hasonló stílusú regények megírására, és remélhetőleg azok mielőbbi megfilmesítésére is.

Addig is, könyvsikerek ide, mozipremierek oda, a következő néhány hétben a könyveiből készült filmekről olvashattok majd nálunk egy cikksorozatot, amiket már a TVGO-n - és a mozikban (!) is megtekinthettek!

JUSSI ADLER-OLSEN "FILMJEI" A TVGO-N:
- Fácángyilkosok
- Palackposta

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: www.film.tv

Kategóriák: Krimi-Thriller

Filmek Neked!

Palackposta

Színes, magyarul beszélő, dán-német-svéd krimi-dráma (2016)

A Grincs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2018)

Gru 2

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)

Bogyó és Babóca - 13 új mese

Színes, magyar rajzfilm (2010)