Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Rodin mocoroghat a sírjában

  • TV GO
  • 2019. 01. 31., 20:00

Hiába a rutinos alkotó és a jó színészgárda, Rodin emléke ennél sokkal többet érdemelt volna.

2017-ben volt 100 éve, hogy Auguste Rodin, az egyik legnagyobb francia szobrászművész elhunyt. Ennek apropójából a 76 éves Jacques Doillon gondolta úgy, hogy készít róla egy filmet, amellyel méltó emléket állíthat a művész munkásságának. Doillon a francia újhullám második hullámának egyik legkiemelkedőbb alakja, így nem véletlenül voltak magasak az elvárások a filmmel szemben.

A rendező egy interjúban kifejtette, hogy először dokumentumfilmben gondolkodott, majd rájött, hogy játékfilmes keretek között sokkal könnyebben tud mesélni a szobrászról. A film középpontjába nem a leghíresebb munkáit, a Gondolkodót vagy a Csókot állította, hanem A Pokol kapuját valamint a Balzac-szobrot, amelyet élete végéig nem ismertek el a kritikusok. Sőt, nem is annyira a műalkotás elkészültére helyezi a hangsúlyt, hanem Rodin kapcsolatára Camille Claudel szobrásznővel, aki először a tanítványa, majd szeretője volt.

A Rodin – Az alkotó nagy hibája, hogy érdektelenné teszi főhősét. Rodin karaktere fájóan üres marad, akinél a mellékszereplő, Camille sokkal érdekesebb egyéniségként tűnik fel. Ez nem véletlen, hisz a szobrásznő önmagában is elég érdekes ahhoz, hogy saját alkotásokat ihlessen – legutóbb 1988-ban Isabelle Adjani és Gérard Depardieu alakították a szobrászpárt a Camille Claudelben. Ez az egyenletlenség a film egészét áthatja, hiába vannak jó ötletek benne, az egész fésületlennek tűnik.

Pedig minden adott volt: a filmet Rodin meudoni villájában forgatták a Rodin Múzeum támogatásával, nem egy zöldfülű rendező dirigált, ráadásul a színészek sem rosszak – mégis sikerült egy semmitmondó, érdektelen alkotást készíteni a szobrászművészről. Nem véletlen, hogy a Cannes-i Filmfesztiválon is inkább negatív kritikákat kapott a film, amelytől mindenki többet várt. Rodin, ha nem is forog a sírjában, egészen biztosan többet érdemelt volna ennél az alkotásnál.

A Rodin - Az alkotó elérhető a Moziklub kínálatában!

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Képek forrása: CANNES FILM FESTIVAL

Filmek Neked!

Rodin- Az alkotó

Színes, magyarul beszélő, francia-belga-amerikai életrajzi dráma (2017)

Gru 2

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)

A Grincs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2018)

Agymanók

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2015)