Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Frankensteinék akkor és most

  • TV GO
  • 2019. 02. 04., 13:39
  • Akkor és most

Több tucat kéz kéne ahhoz, hogy megszámoljuk, hányszor dolgozták már fel a vásznon Mary Shelley híres történetét, mi azonban öt plusz egy ujjunkon megmutatjuk a fontosabbakat.

Mary Shelley 1818-ban két barátjával, egy bizonyos Lord Byronnal és egy orvossal kelt versenyre abban, hogy ki tudja megalkotni a legijesztőbb lényt. Byroné el sem készült, és végül egyértelmű győztest sem hirdettek - megtette azt helyettük az utókor. A Frankenstein-sztori az egyik legelnyűhetetlenebb történet, amit csak a vásznon több mint százszor jelenítettek meg, és akkor még a játékokról és a képregényekről nem is beszéltünk.

Ha a Frankenstein-történet egy beszélgetésben előkerül, biztosan lesz valaki, aki okoskodva megjegyzi: de ugye tudod, hogy Frankenstein nem a szörny neve? Elnyűhetetlen megállapítás, de egyáltalán nem hasztalan: rengetegen tényleg nem tudják, hogy a Frankenstein név nem a szörnyet, hanem életre hívóját jelenti, és valójában az orvos, Victor vezetékneve. Mivel a szörnynek nincsen neve, a Frankenstein meg olyan egzotikusnak hangzott az amerikaiak számára (pedig Németországban egy elég átlagos vezetéknévnek számít), így ezen a néven ismerik nagyon sokan a teremtményt.

Most, hogy tisztáztuk az alapokat, következzen a teljesség igénye nélkül, hogy milyen utat tett meg a szörnyeteg az alatt a 109 (!) év alatt, amióta először megjelent a vásznon.

Charles Ogle & Augustus Phillips (1910)

Az önjelölt teremtőt játszó doktor és a halottakból összefércelt szörny története a vászonra termett, nem meglepő, hogy már a filmkészítés hajnalán 1910-ben is megfilmesítették. Az első adaptáció egy mindössze 13 perces rövidfilm volt, J. Searle Dawley rendezésében.

Youtube

Érdekessége, hogy ez a szörny első megelevenedése vizuális formában, és nem is állhatna távolabb a későbbi filmekkel a fejünkbe égetett képnél: a Charles Ogle által alakított szörny inkább egy bárgyú ősemberre hasonlít, torzonborz fizimiskával. Ennek ellenére érdemes megnézni – olyan korai filmes trükkök vannak benne, hogy beleszédül az ember!

Boris Karloff & Colin Clive (1931)

Húsz évvel később a Universal szemelte ki magának a szörnyet, és végül ez a stúdió tette őt világhírűvé. Boris Karloff szörnyetege az, amit a legtöbben ismernek, és az 1931-es adaptáció az, amit a legtöbben Frankenstein-történetként ismernek. Pedig rengeteg ponton tér el a regénytől a forgatókönyv – több fontos nevet felcseréltek, új történetszálakat tettek bele – de ami a legfontosabb különbség: gonosz teremtményként tünteti fel a szörnyet. Míg a regényben a szörny alapvetően nem gonosz karakter, addig a filmben sokkal egysíkúbb, ezt pedig a regény kedvelői sokszor felrótták már az adaptációnak.

© 1931 Universal

A nézők körében azonban óriási sikert aratott a film, Frankenstein szörnye Drakula mellé felérve volt a rémisztgetés csúcsán (érdekesség, hogy a Drakulát alakító Lugosi Bélának is felajánlották a szörny szerepét, de visszautasította). A Universal a sikert megízlelve komoly univerzumépítésbe kezdett, és még hét filmet készített a szörnyről, mielőtt teljesen kifulladt volna a sztori.

Christopher Lee & Peter Cushing (1957)

Míg a Universalnál letették a Frankenstein-lantot, addig Európában alig várták, hogy felvehessék. A Hammer stúdió az ötvenes években folytatta a megfilmesítést. A stúdió mai napig a horrorjairól ismert, illetve arról, hogy nagy lelkesedéssel adaptálták a sikeres amerikai horrorfilmeket. A Frankenstein átka az első abból a hét filmből, amelyet a stúdió a szörny nevével fémjelezve készített.

Hammer Film Productions

Az angol változat leglényegesebb különbsége, hogy itt a doktor a fő gonosztevő, aki már az elejétől fogva híján van minden jóságnak. Christopher Lee által alakított szörny jóval kevesebb szerepet kap, ráadásul személyiség nélküli rémként jelenik meg. Lee egyébként mindkét híres szörnyet kipipálhatja, egy évvel később: 1958-ban ő alakította Drakulát az azonos című filmben.

Robert De Niro & Kenneth Branagh (1994)

Kenneth Branagh 1994-ben döntött úgy, ideje elkészíteni a saját Frankenstein-változatát. Az 1931-as változattal ellentétben egyáltalán nem tért el a regénytől, hanem pontosan követte azt. Frankenstein szerepét biztos, ami biztos magára osztotta, a szörnyet pedig Robert De Niro alakította. Az utóbbi hihetetlen alakítást tett le az asztalra, az előbbi viszont meglepően ripacs volt a doktor szerepében. A film anyagilag bukás volt, ráadásul a kritikusok sem voltak tőle feltétlenül elájulva, de ettől még ez a második legismertebb Frankenstein-film.

© 1994 TriStar/JSB Productions, Inc. All Rights Reserved.

Benedict Cumberbatch & Jonny Lee Miller (2011)

Kicsit kilóg a listából, hiszen nem film, hanem színdarabról van szó. Ami aztán vászonra került, mivel a londoni National Theatre színpadára állított darabot az NT Live nevű kezdeményezésen keresztül világszerte moziban is meg lehetett nézni. Cumberbatch és Miller felváltva bújtak bele a szörny és a doktor szerepébe, a Danny Boyle által rendezett darab pedig óriási siker volt a színházban és a mozikban egyaránt. A nézők és a kritikusok azért is méltatták a darabot, mert végre úgy kezeli a szörny karakterét, ahogyan Shelley regénye is: érző lényként, nem üres gonosztevőként, akinek az egyetlen célja a filmben az ijesztgetés.

James McAvoy (& Daniel Radcliffe) (2015)

Nehéz a témában újat mutatni, ezért, ha fel kell újra dolgozni – márpedig a Frankenstein-gépezetnek örökké mennie kell -, érdemes egy másik szemszögből megmutatni a történetet. A Victor Frankenstein című film rendezője, John McGuigan is így gondolta, amikor Victor asszisztensét, Igort állította középpontba. A lény jóformán csak cameózik benne, pár percre tűnik csak fel, a történet a párost helyezi középpontba, ahogyan Igor asszisztál a doktor megőrüléséhez. McAvoy parádés, és Daniel Radcliffe és erőteljesen csutakolja le magáról az ilyen alakításaival a Harry Potter-címkét.

Alex Bailey - © 2015 - Twentieth Century Fox Film Corporation

A TV GO kínálatából sem hiányozhat néhány Frankenstein-témájú film:

- Victor Frankenstein
- Én, Frankenstein
- Frankenstein-teória
- Frankenveenie

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Kategóriák: Akkor és most

Filmek Neked!

Victor Frankenstein

Színes, magyarul beszélő, amerikai thriller (2016)

A Frankenstein-teória

Színes, magyarul beszélő, amerikai horror (2013)

Frankenweenie - Ebcsont beforr

Fekete-fehér, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2012)

Én, Frankenstein

Színes, magyarul beszélő, amerikai-ausztrál horror-fantasy (2014)