Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Nyolcvan év alatt négy csillag is született

  • TV GO
  • 2019. 02. 18., 13:48
  • Akkor és most

Bár sokan Lady Gaga és Bradley Cooper tolmácsolásában ismerték meg a Csillag születik történetét, a sztori nagyon nem mai gyerek, a legutóbbi már a negyedik feldolgozása volt a történetnek.

Kicsivel több mint nyolcvan évvel ezelőtt született meg néhány forgatókönyvíró fejében az ötlet, amit azóta is, körülbelül 20 évente valaki leporol és újra mozikba küld. Az alapfelállás nagyjából ugyanaz: adott egy Feltörekvő Előadóművésznő, aki hiába tehetséges, nem tud igazán nagyot dobbantani a világot jelentő deszkákon. Összetalálkozik a Tapasztalt és Híres Sztárral, akivel előbb egymásba szeretnek, majd az utóbbi sikeresen bejuttatja őt a showbizniszbe. Ahogy a nő karrierje szárnyal felfelé, úgy ível le a férfié az alkohol és drogproblémák miatt. SPOILER következik azok számára, akik egyik változatot sem látták: a férfin egyre elhatalmasodó függőség megnehezíti a kapcsolatukat, amely már kihatással van a nő karrierjére is, ám az továbbra sem fordul el tőle. A férfi öngyilkosságot követ el, hogy ne okozzon több szenvedést a nőnek. SPOILER VÉGE.

A Csillag születik tökéletesen Hollywood-kompatibilis mese sok-sok énekkel (a legtöbb változatban), ám mégsem az a cukorszirupos, dalolós romkom, hanem meglepően tragikus történet a szerelemről, a függőségekről és a showbizniszről. Nem véletlen, hogy mind a négy film ott volt esélyesként az Oscar-gálákon, igaz mindezidáig a rengeteg jelölés közül „csak” a legjobb eredeti forgatókönyvért (1937) és egy betétdalért (1976) kapott szobrot. A nemrég bemutatott negyedik változat idén megtörheti ezt az átkot, az ugyanis az eddigi filmekhez hasonlóan szintén sok jelölést kapjon: nyolc kategóriában jelölték, már csak díjra kéne váltani őket. A Csillag születik tehát most történelmet írhat, de amíg erre várunk, nézzük, hányszor és hogyan született már meg az a bizonyos csillag a mozikban.

1937 – Janet Gaynor & Fredric March

A történetet először a mozi aranykorában vitték vászonra, és már akkor is elsöprő sikert aratott: ez volt az első színes film, amelyet jelöltek a legjobb film Oscar-díjára, sőt, hat másik kategóriában is esélyes volt, végül a legjobb eredeti forgatókönyv díját vihette haza.

© 1937 Warner Bros. HE

A legelső változatban még nem az éneklésé, hanem a színészeté volt a főszerep: Esther (Janet Gaynor) éli a feltörekvő színészek reménytelen életét, azaz amikor nem meghallgatásokra jár, akkor pincérkedik. Egyik este pincérnőként belebotlik a kor sztárjába, Norman Maine-be (Fredric March), akivel rögtön egymásba habarodnak, a rutinos színész által pedig megnyílnak előtte Hollywood kapujai is. A színész alkoholizmusa azonban megpecsételi az életüket. A film nagy siker volt a közönség soraiban és a kritikusok között egyaránt, a nézők tömegeinek csalt a szemébe könnyeket a tragikus történet.

1954 – Judy Garland & James Mason

Tizenhét évig hagyták szunnyadni a történetet, amikor George Cukor gondolt egyet, és musicalesítve újra moziba küldte az alkotást Judy Garland és James Masonnal a fedélzeten. Az alapkoncepció nem változott, ám sok lényeges eltérés volt fellelhető a filmben: Esther itt már nem színésznő, hanem énekesnő akar lenni, ennek megfelelően jó sokat énekelnek a filmben.

WARNER BROS

Norman és Esther között sem alakul minden annyira zökkenőmentesen, rengeteg félreértés és sértődés szegélyezi kapcsolatukat. Norman ráadásul rá akarja beszélni a lányt, hogy inkább a színészet felé kormányozza karrierjét, míg Esther inkább énekelne. A film ismét nagy siker lett, Judy Garland pedig majdnem Oscart nyert érte – végül Grace Kelly ütötte őt ki a nyeregből a Vidéki lányért, Garland pedig élete egyik legnagyobb csalódásának nevezte a vereséget.

1976 - Barbra Streisand & Kris Kristofferson

Csaknem két évtizeddel később Barbra Streisandnak kezdett viszketni a tenyere, hogy csak meg kéne újra filmesíteni a történetet. Az 1976-os film Streisand szerelemprojektje volt, a producerkedés mellett a főszerepet és a dalszerzést is elvállalta. Eredetileg Elvis Presley-t szerették volna Streisand mellé főszereplőnek, ám a sztár menedzsere olyan pofátlanul magas összeget kért, hogy a producerek köszönték szépen, nem kértek belőle - így landolt a szerep Kris Kristoffersonnál.

© 1976 - Warner Bros. All rights reserved.

Itt már egyértelműen a zenéé volt a főszerep: Esther feltörekvő énekesnő, míg Norman már jól bejáratott rocksztár, aki jó rocksztárhoz híven alkohollal és kábítószerrel tarja magát szinten. A nagy találkozás és lamúr után összeházasodnak, innentől kezdve pedig nagyjából minden a recept szerint halad. Szakmai berkekben nem igazán szerették ezt a filmet - a Csillág születik-rajongók ezt szokták a legjobban gyűlölni -, ám a nézők vitték mint a cukrot: a 80 millió dolláros összbevételével az 1976-os év 3. legjövedelmezőbb filmje lett.

2018 - Lady Gaga & Bradley Cooper

Kis túlzással azt állíthatnánk, hogy Bradley Cooper a jelenkor Barbra Streisandja, ugyanis amennyire a színésznő küzdött 1976-ban a filmért, most Cooper volt az, aki foggal-körömmel ragaszkodott a projekthez. Miután Clint Eastwood visszalépett a film elkészítésétől, Cooper kapva kapott az alkalmon, és hiába próbálta még Eddie Vedder, a Pearl Jam énekese is eltántorítani a dologtól, véghezvitte.

© 2018 WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC. AND METRO-GOLDWYN-MAYER PICTURES INC. ALL RIGHTS RESERVED

Streisandhoz hasonlóan oroszlánrészt vállalt a készítésben: nemcsak a főszerepet és a dalok írását vállalta magára, de a rendezést is. A 2018-as változat a legutóbbi feldolgozáshoz nyúl vissza, de a neveket jórészt lecseréli: itt már Ally van (Lady Gaga) meg Jackson (igaz a vezetékneve Maine maradt). Cooper első rendezését zajos siker fogadta, és Lady Gaga első filmszerepétől is el voltak ájulva a nézők. Alig egy hét, és kiderül, hogy miután több mint nyolcvan éve kering a történet Hollywoodban, végre eléri-e a díjeső.

A Csillag születik elérhető a TV GO kínálatában!

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Kategóriák: Akkor és most

Filmek Neked!

Csillag születik

Színes, magyarul beszélő, amerikai zenés film, filmdráma (2018)

Nagyfiúk

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2010)

Bogyó és Babóca

Színes, magyar rajzfilm (2010)

Pókember - Irány a Pókverzum

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2018)