Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Vadászat a védelmi miniszterre

  • TV GO
  • 2019. 03. 10., 11:42
  • Akció-Kaland

Annak, aki szereti a tengeralattjárós filmeket és látta a Denzel Washington-féle Crimson Tide-ot, Sean Connery Vörös Októberes vadászatát és persze az Ed Harris főszereplésével készült Phantomot, annak vétek lenne kihagynia a Hunter Killer küldetést.

Gerard Butler, Gary Oldman és Michael Nyqvist, hogy a főbb szerepeket említsük. Van, akinek e karakterek persze megosztóak lehetnek, de van, akinek kifejezetten garanciát jelentenek egy-egy film sikerére. Gerard esetében például, van aki nem tud elvonatkoztatni a 300-tól, és van akinek viszont kifejezetten bejött, amikor a színész átpártolt az akciódúsabb filmekre (Géppisztolyos prédikátor, Támadás a Fehérház ellen 1-2, Űrvihar). Gary Oldman színészi zsenialitása talán a legkevésbé megkérdőjelezhető, Nyqvist-t pedig már a 2009-es Tetovált lánnyal beírta nevét a svéd filmtörténelembe.
Visszatérve a Hunter Killer-re, aki látott már legalább 3-4 tengeralattjárós filmet, minden új próbálkozáskor elgondolkozik azon, hogy vajon hány bőrt lehet még lehúzni és hány sztorit kifacsarni egy, az óceán mélyén cirkáló, óriási fémtömegből? Nos, bennem is pont ez a gondolat merült fel, amikor az IMDB szerint 6,6-ra értékelt Hunter Killert megnéztem. Mégis az alap, ami az orosz és amerikai oldalak közti ellentéteket feszegetik már a hidegháború óta, ezúttal is remek támpontnak bizonyultak. Ez a ki lőtt először, vagy ki fog először lőni és miért, és ki akarna háborút kirobbantani az országok között téma, már mondhatni klasszikusnak számít a történelmi ihletésű filmekben és igen, még mindig működik!

A fogunk egy zöldfülőnek beállított kapitányt és kivezényeljük egy tengeralattjáróra, aminek a legénysége full szkeptikusan áll hozzá, hogy mégis ki a fene ez az ember, majd bumm, kiderül, hogy mekkora legenda, sablonos és megszokott a hősképzős filmekben, ám ezúttal a hőskomplexus és hogy valakit mindenképpen ki kell emelni és fényezni a végére, mint megmentő, ezúttal végre elmarad. Az egész úgy kezdődik, hogy egy amerikai tengeralattjáró követni kezd egy oroszt. Aztán jön két robbanás és mindkét tengeralattjáró a hullámsírba merül. Itt kerül a képbe Joe Glass (Gerard Butler) a zöldfülű, aki azt a feladatot kapja, hogy legénységével utána járjon a titkos haditechnikákkal a fedélzetén elsüllyed Tampa Bay-nek. A USS Arkansas relatíve gyorsan nyomára bukkan a Tampa Bay-nek, szóval a film itt akár véget is érhetne.

moviesrankings.com

Ha csak a kapitány ki nem szúrja, hogy itt valami nagyon nem stimmel. Mert bár úgy tűnik, hogy az amerikaiak lőttek először és süllyestették el az orosz Koneket, a Tampa Bay-t vetőcsövei csukva voltak, a Koneken pedig belső robbantás, akarom mondani szabotázs történt. Szóval most akkor mi van? Hogy valaki háborút akar kirobbantani a két ország között, az a napnál is világosabb, de mégis ki az, akinek ehhez elég töke lenne? És ha mindez még nem lenne elég, a USS Arkansas-t is megtorpedózzák, ezúttal már biztosan az oroszok, így az indokolatlanul célkeresztbe kerülő Glass-nek és legénységének minden tőle telhetőt meg kell tennie, hogy valahogy kikeveredjen ebből a politikai drámából. Jó döntést hozni ilyenkor persze rohadt nehéz, hiszen áldozat nélkül győzelem sincs. És persze nem feledkezhetünk meg a harmadik legfontosabb színészünkről, Michael Nyqvitről sem, akinek, bár színészként a Hunter Killer az egyik utolsó filmje volt, talán éppen betegsége volt az, ami miatt még zseniálisabban tudta megformálni Sergi Andropoyov-t, a Konek kapitányát, aki bizonyította, hogy a lojalitás, a hűség és az emberség legalább annyira megvan az oroszokban is, mint az amerikaiakban.

cinemabravo.com

A Hunter Killert számomra az teszi igazán mesterivé, hogy az események mindvégig több szálon futnak a filmben. Mert zajlik egy a tengeralattjárón, egy a washingtoni bázison, egy az oroszok Polyarny-i főhadiszállásán és egy a Polyarny-i tűzfészekben, amit az U.S. Navy Seal-jei menedzselnek.

lionsgate.com

Rohadtul összeszedett a történet és bámulatos, hogy mennyire zseniálisan nem lesz unalmas 2 óra 5 perc, miközben egyszerre 4 szálra is oda kell figyelni. A titok nyitja talán abban rejlik, hogy egyik szál sincs túlnyújtva, mint a rétestészta, és sehol sem kell irreálisan sokat időznünk miközben mindenki azon izgul, hogy úristen, van e még túlélő az óceán mélyén, hogy mit akarnak az oroszok, miben sántikál a védelmi miniszter és mihez kezdenek a Seal-ek, ha az ellenségnél kell mentőakciót végrehajtaniuk? Etika, erkölcs, hadbíróság, becsület, emberség, ezek a fogalmak mind elgondolkoztathatják a nézőt. Aki persze hivatásos katona, tengerész vagy bármilyen hasonló tisztsége van, nyilván szigorúbb szemmel fogja nézni ezt a filmet és bizonyára megfelelő mennyiségű fikciót is talál majd benne, de laikusként azt kell mondanom, hogy nekem ez a film nagyon rendben volt. Szép számmal akadnak benne hősök és áldozatok, jók és rosszak, és a nemes céloknak, illetve az önfeláldozásnak sem vagyunk híján. És hogy mi az a bizonyos nagy cél, ami végül egyesítheti az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország politikai és diplomáciai erejét? Mondjuk megakadályozni egy katonai puccsot? Hogy őrültek újból egyesíteni tudják a Szovjetúniót? Vagy hogy közös együttműködéssel elkerüljék a 3. világháborút? Legyen az bármelyik is, az összefogás, a józanész és ítélőképesség itt most mindennél többet ér. Kivéve ha KH35-ös rakétákkal lőnek rád, mert annál azért kevés dolog tud ütősebb lenni.

lionsgate.com

Extra infó a filmhez, hogy a moziba kerülés évében az orosz kultúrális minisztérium, szerintük a film műszaki minősége miatt, végül nem adott forgalmazási engedélyt a filmre, vagyis az oroszok hivatalosan lemaradtak a Hunter Killer élményről, ahogyan a hős amerikaiak megmentik Oroszország elnökét.

A tengeralattjárós mozik sorába becsatlakozó Hunter Killer küldetés már a TV GO kínálatában is elérhető.

Illusztráció forrása: avforums.com

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Kategóriák: Akció-Kaland

Filmek Neked!

A Hunter Killer küldetés

Színes, magyarul beszélő, amerikai akció-kaland (2018)

Hozzám jössz, haver

Színes, magyarul beszélő, francia vígjáték (2017)

Halloween (´18)

Színes, magyarul beszélő, amerikai horror (2018)

Bohém rapszódia

Angol-amerikai életrajzi dráma, zenés film (2018)