Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Zene a mozivásznon - Lorne Balfe

  • TV GO
  • 2019. 03. 09., 07:09

Kéthetente szombatonként arra vállalkozunk, hogy bemutassuk korunk legnagyobb, leg(el)ismertebb zeneszerzőit, akiknek fő alkotói területe a mozivászon. Egy kicsit belapozunk életükbe, de természetesen szemezünk alkotásaik közül is. E heti filmzenészünk Lorne Balfe.

Balfet, a skót operaszerzők egyik legnagyobbikának leszármazottját a kilencvenes években fedezték fel maguknak a tévések és filmesek is, ezért a ranglétrán végigjárva érkezett a DreamWorkshöz, ahol a legnagyobb animációs filmekhez készíthet jelenleg is aláfestőket.

"Úgy szeretem nézni a jeleneteket, hogy nincs alattuk zene. Majd nekiállok a komponálásnak, és figyelem, ahogy az adott jelenet életre kel." (Lorne Balfe)

Az Iverness-i születésű Lorne Edinburghben végezte el a Fettes College-t, zöldfülüként a BBC-nek (!) és a Sundance Channelnek komponált aláfestőket különféle dokumentumfilmekhez és más, nagyobb volumenű produkciókhoz, ám a fordulópontot mégis csak az hozta el karrierjében, mikor az amerikai Remote Control Production csapatához csatlakozhatott.

James Dooley, Steve Jablonsky, Rupert Gregson-Williams, Ramin Djawadi, Henry Jackman és persze Hans Zimmer: nevek, akikkel a tengerentúlon dolgozott eredetileg, és akik segítettek Balfe-nek megtalálni saját zenei hangvételét kiegészítő zeneszerzőként a különféle koprodukciós munkák alkalmával, de Hans Zimmer volt az, aki mellett később társszerzőként is tevékenykedett.

Filmes munkássága mellett videojátékokhoz írt zenéi is jelentősek: amellett, hogy maga is kedveli az ilyesfajta számítógépes programokat, játékokat, meggyőződése, hogy sokat adhat egy nem hagyományos loop-zene a videojáték-élményhez, és talán ezért is sikerülhetett olyan jól a fejlesztőkkel az együttműködés, amely a Assassin's Creed-folyam esetében is beköszöntött számára.

Balfe ugyan még relatíve elején van karrierjének – a többi, nagy zeneszerzőhöz viszonyítva, még maga sem ismeri saját zenei világ elmondása alapján, de ennek ellenére – a TVGO-n is megtalálható filmes munkái alapján is – elmondható: nem lesz nehéz további nagy projekteket magáénak tudni ilyen referenciákkal.

ZENE A MOZIVÁSZNON - LORNE BALFE FILMES MUNKÁIBÓL:
- Hurrikán meló
- Floridai álom
- Tökös ötös

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Forrás: Filmzene.net
Illusztráció forrása: TV GO

Filmek Neked!

Hurrikán meló

Színes, magyarul beszélő, amerikai akció thriller (2018)

Floridai álom

Színes, magyarul beszélő, amerikai dráma (2017)

Tökös ötös

Színes, magyarul beszélő, francia vígjáték (2016)

Jégvarázs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)