Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Már tizenhét éves minden idők egyik legsötétebb tinifilmje

  • TV GO
  • 2019. 03. 25., 11:19

A fiatalokat célzó filmek nem csak az önfeledt és felszabadult bulizást meg a pezsgő hormonok tombolását képesek bemutatni, hanem ennél jóval sötétebb témákat is górcső alá vesznek.

A pubertást maguk mögött hagyó tinédzserek élete nem fenékig tejfel, de ezt valamiért még mindig jóval kevesebb film képes bemutatni, mint a valóságtól sokszor elrugaszkodó, de attól még ezzel a korral társított gondtalanságot.

„I used to think
I had the answers to everything”

Amennyiben készül is egy-egy ilyen film, azok közül is csak nagyon kevés jut el a szélesebb közönséghez. Azért ilyenre is akad példa, mindjárt a legismertebb Carrie képében, amiből már nem is csak egy, hanem két változat is készült, de ne áltassuk magunkat az igaz élményért az 1976-os változatnál tovább nem kell mennünk.

A Carrie sikere azonban tényleg egyedülálló és leginkább Stephen Kinghez köthető, tehát szinte hiába van nekünk egy Larry Clarkunk, aki olyan filmekkel örvendeztette meg a szomorú hangulatú tinifilmek rajongóit, mint a Kölykök, Ken Park vagy a Genya, de említhetnénk Harmony Korine klasszikusát a Tétova lelkeket is. Igaz, hogy meg van a maguk rajongótábora, de hol van ez számosságban egy sima januári blockbusterhez képest?!

„But now I know
That life doesn't always
Go my way, yeah”

Ezért vidul szívünk minden olyan alkalomkor, mikor egy-egy rendezőnek, ha kerülőúton, de sikerül a széles közönséghez eljuttatnia a tinédzser élet rideg és porosízű valóságát. Ahogy ez sikerült 2002-ben Tamra Davisnek. Nincs tévedés, a valaha készül legsötétebb tinifilm nem más, mint az Álmok útján, főszerepben Britney Spears. A távolban felsír egy Öngyilkos szüzek. Pfff, Kristen Dunst, ugyanmár.

I shit you not kedves olvasó. Merthát miről is szól az Álmok útján?

Paramount Pictures

Adott három barátnő, akik megfogadják, hogy legyen akármi, ők örökké barátnők maradnak. Természetesen a gyermeki felindulás nem válik valóra, és a három lány külön utakra sodródik, még akkor is, ha továbbra is egy középiskola tanulói. Mimi (Taryn Manning az Orange Is the New Black szerethető crack-függője) tinimami, vagyis inkább csak terhes, ami önmagában is félelmetes az ő korában, de messze nem bontottuk még ki az ő tragédiájának minden szeletét, erre a későbbieknek kell visszatérnünk. Kitet (Zoe Salanda, aki Gamoraként szenvedett tragikus halált a Bosszúállók: Végtelen háborúban) anyja tartja totális elnyomásban, amiért lánya fiatal és szebb, mint ő. Ráadásul a vőlegényével sem stimmel minden, de erről is később. A végére pedig a film főszereplője, a tragikus sorsú Lucy (Britney „kopaszra borotválom a fejem” Spears), akit az őt egyedül nevelő édesapja fojt meg gondoskodásával, és akit olyan pályára akarja állítani, amit a lány egyáltalán nem kíván magának. Lucy mindössze énekelni szeretne, valamint megtudni, hogy édesanyja miért hagyta el őt hároméves korában.

„Feels like I'm caught in the middle
That's when I realize”

A három tragika a szalagavatójuk estéjén kerül újra egymáshoz közel, mikor az általuk még gyerekkorukban, pont egy félásónyom mélyre ásott emlékesdobozt szedik ki a kopár földből. Az őket megrohanó emlékeken felbuzdulva el is határozzák, hogy következő nap közösen Los Angelesbe utaznak, hogy végre hátuk mögött hagyják a kisvárosi sivárságot.

„There is no need to protect me
It's time that I
Learn to face up to this on my own”

Az úton melléjük szegül Ben (Anson Mount, aki tragikus hirtelenséggel hagyta ott a Star Trek: Discovery-t), a morózus gitáros, akiről az a hír járja, hogy emberölésért ült börtönben. Ebből is érződik, hogy a lányok a valós életveszélyt is képesek kockáztatni, hogy kikerülhessenek abból a pokolból, amit addig életüknek tekintettek.

Paramount Pictures

Az úton persze a közönség elaltatásának ürügyén kapunk igazi feelgood pillanatokat. A négy fiatal egyre közelebb kerül egymáshoz. Csakhogy ez is duplafenekű. Hiszen hiába érzünk örömet, hogy a szegény sorsú Mimi és az anyagi biztonságból érkező Kit közt egyre szorosabb kötelék szövődik ez a közelség egyből tragikussá válik, mikor kiderül, hogy Mimi terhessége nem óvatlanságának köszönhető, hanem erőszaknak, amit nem más követett el rajta, mint Kit vőlegénye. Lehet ezt még tetézni? Lehet! Ugyanis a tragikus leleplezést követő kavarodásban Mimi nem csak élet lépcsőjén, hanem igazi lépcsőn is lebukdácsol, aminek következménye, hogy az erőszak dacára mégiscsak általa megtartani kívánt gyermek élete kihuny.

„I've seen so much more than you know now
So don't tell me to shut my eyes”

Azám, de mi van a főszereplőnkkel? Lucy végre találkozik édesanyjával, aki nemes egyszerűséggel közli vele, hogy soha nem akarta őt megszülni, sőt igazából bánja, hogy a világra hozta, nem is csoda, hogy az anyai eltaszítás eme sokkja egyből Ben karjaiba löki az egyébként szüzességét eddig őrizgető lányt, ami így egyben a gyermeki ártatlanság elvesztését is jelképezi.

Innentől hiába kapunk boldog végkifejletet, kezdődő zenei karriert, ami egyébként sokszor vizuálisan a zenei karrier lelketlen és női testet kiprostituáló motívumként tűnik fel, mindez nem más, mint keserédes patyomkini aláfestés minden idők egyik legsötétebb tinifilmjének.

Drámák a TV GO-n!

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: Paramount Pictures

Filmek Neked!

A galaxis őrzői

Színes, szinkronizált, amerikai akciófilm (2014)

Zombi apokalipszis

Színes, magyarul beszélő angol-amerikai horror (2011)

Jégvarázs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)

Pókember - Irány a Pókverzum

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2018)