Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

A sárkányszelídítés fortélyai akkor és most

  • TV GO
  • 2019. 04. 08., 14:20
  • Akkor és most

Van, aki azt szereti, ha vitatkoznak vele egy kicsit, van, amelyiknek csak a buksisimi hiányzik, de olyan is akad, akivel flörtölni kell.

A filmek, mesék, játékok és könyvek kiműveltek mindenkit azzal kapcsolatban, hogy milyen széles a sárkányrepertoár a virágszagolgatós-éneklős-mafla Süsütől kezdve a felzabálom a királylányt meg úgy az egész világot-féle gonosz sárkányok által bezárt skálán. Jellemzően azért mindig van valaki, aki megpróbálja megnevelni őket, össze is szedtünk gyorsan néhány fortélyt az elmúlt 35 évből sárkányszelídítés témakörben.

Végtelen történet (1984)

Ki ne emlékezne Fuhurra, a hófehér plüssárkányra, aki amellett, hogy úgy nézett ki, mint egy kutya és egy gyík óriási szerelemgyereke, kimaxolta a cukiság- és a jófejségfaktort is? A nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb fantasy-ja volt Bastian története, aki egy könyvön keresztül csöppen bele a bármelyik drogos látomásba beillő fantáziavilágba, hogy aztán a jóságos sárkánnyal mentse meg azt. Michael Ende, az eredeti regény írója utálta a filmeket, és bár a harmadik rész már tényleg kínos volt, sok gyereknek határozta meg a furcsa, de szerethető történet a gyerekkorát. Fuhurhoz nem feltétlenül kellett megvenni a Sárkánynevelők kézikönyvét, ő alapjáraton is kenyérre kenhető volt, de azért egy jó fültővakarást sosem utasított vissza.

via GIPHY

Sárkányszív (1996)

Ha létezik lista a legmeghatóbb sárkányos pillanatokról, akkor a Sárkányszív biztosan dobogós, ráadásul aki valaha is látta magyarul a filmet, sosem felejti el, ahogy Draco, a sárkány Sinkovits Imre hangján cívódik Dennis Quaiddel. A történet még sárkányszív-transzplantációt is tartalmaz: Draco fél szívét adja, hogy megmenthessék a haldokló herceg életét, cserébe azért, hogy jó király lesz belőle. A herceg természetesen olyan gonosz lesz, amilyet még ez a kitalált világ nem látott, így kerül konfliktusba az uralkodó lovagja és a szervdonor sok-sok vicces és könnyfakasztó jelenetben.

Universal Pictures - © 1996

Shrek (2001)

Az ogrés történetben pont úgy ismerjük meg a sárkányt, mint a legtöbb mesében: velejéig gonosz és hivatása szerint azokat a lovagokat kell megcsócsálnia, akik el akarják rabolni a toronyba zárt hercegnőt. Aztán a Szamár hirtelen rájön arra a trükkre, ami nem feltétlenül jutna rögtön eszünkbe, ha sárkányt akarnánk szelídíteni: csak flörtölni kell vele. Ezzel azért nem árt vigyázni, mert Szamár esetében az ártatlan flörtből egy csomó sárkány-szamár hibridgyerek lett.

Így neveld a sárkányodat (2010, 2014, 2018)

Ha valaki szakszerű útmutatót akar ahhoz, hogyan is készül az idomított sárkány, annak a Dreamworks készített magas cukiságfaktorú trilógiát. A kis vikingfalu és a Fogatlan nevű sárkány története nagy sikernek örvendett, tavaly készült el belőle a harmadik rész, és még mindig megvan benne a potenciál.

Trónok harca (2011-2019)

A legfelkapottabb sárkányok mostanában kétségkívül a Trónok harca sárkányai, ráadásul a készítők emelték a tétet azzal, hogy beemelték a köztudatba a zombisárkány fogalmát is. Daenerys sárkányaival hiába flörtöl bárki, elég nehézkes az irányításuk, de az anyjuknak azért általában megy, meg az sem árt, ha némi Targaryen vért is tartalmaz az ember teste. A három sárkány utolsó repülése jövő hétfőn kezdődik meg, akkor indul a sorozat nyolcadik, befejező évada.

Ha épp sárkányszelídítésre készülnél, a TV GO ad hozzá egy kis segédanyagot!

- Így neveld a sárkányodat
- Így neveld a sárkányodat 2

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: Universal, HBO, 1984 Warner Bros, 2011 - Dreamworks/Paramount Pictures

Kategóriák: Akkor és most

Filmek Neked!

Így neveld a sárkányodat

Színes, magyarul beszélő, amerikai animáció (2010)

Így neveld a sárkányodat 2.

Színes, magyarul beszélő, amerikai animáció (2014)

Johnny English újra lecsap

Színes, magyarul beszélő, angol-amerikai akció-vígjáték (2018)

Gru 2

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)