Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

A valóság kulisszái mögött – Paprika

  • TV GO
  • 2019. 04. 15., 11:19

Kihagyhatatlan lehetőség, hogy betekinthessünk egy igazi zseni thrillerrel átszőtt pszichéje mögé. Kon Szatosi 2006-os filmje, a Paprika ma is annyira magával ragadó és megrázó, mint új korában volt.

Két dolgot kell már az elején leszögezni, némi edukációs jelleggel. Előszőr is a japán animációs filmek, azaz anime-k nem csak gyerekeknek készülnek, hanem minden generáció és ízlés képviselteti magát benne. Másodszor pedig érdemes fejben tartani, hogy Japán a második világháború után, és főleg a nyolcvanas években elképesztő ütemű technikai fejlődésen ment keresztül. Ez utóbbi pedig igen mély nyomott hagyott a társadalomban, ami nagyon különbözőképpen csapódott ki rajta. A filmművészetben meg aztán pláne. Elég csak minden idők legismertebb japán horrorjára gondolni, a Körre (Ringu). Az átkot egy videókazetta továbbítja, aztán egy telefonhíváson keresztül értesülünk közelgő halálunkról, majd a tévéből mászik elő a vég. Szóval minden baj valamilyen technikai eszközön keresztül tör ránk.

via GIPHY

Inkább ne is távolodjunk el az animétől, mivel elég elővennünk az idén harmincadik szülinapját ünneplő Akirát, hogy értsük milyen mély nyomokat hagyott a japán társadalomban az életüket hirtelen minden oldalról átszövő elgépeiesedés, meg persze a két atombomba. Igazából napestig lehetne a példákat sorolni, főleg, ha elkezdenénk a Ghibli Stúdió zsenijének, Mijazaki Hajao filmjeit is elemezgetni.

Most azonban egy másik rendkívüli rendező miatt vagyunk itt. Kon Szatosi sajnálatosan rövid, de annál termékenyebb pályát tudhat maga mögött.

A köztudatba a szintén a valóság szövetét több helyen is megszaggató Perfect Blue-val robbant be, amiben a japán idol kultúrán keresztül mutatta be, hogy milyen káros hatása van az egyénre és a társadalomra az ész nélküli rajongás. Na meg, hogy milyen könnyen kétségbe tudjuk vonni a saját épelméjűségünket, ha arról van szó.

via GIPHY

Második filmje, a Millennium Actress se volt könnyebben emészthető alkotás, ahogy végig száguldunk egy színésznő elméjén és egykori szerepein, könnyű elvesztenünk biztonságérzetünket a valóság talaján. Az ezt követő Tokiói keresztapák szintén hatalmas sikert aratott, még akkor is, ha ezúttal jóval több időt tölt Szatosi a valós események bemutatásával.

A hosszú kitérők végén pedig csak eljutottunk a rendező utolsó filmjéhez, A Parikához.

Szatosi ezt megelőző filmjei is kifejezetten erős vizuális narrációval rendelkeztek, de egyiknek se sikerült annyira sűrűn, de mégis magas szinten művelnie, mint a Paprikában látható. Szükség is van erre, ugyanis a történet szerint, ami jövőbeli Tokióban játszódik ellopnak egy eszközt, amivel nem csak olvasni, de átírni is lehet valaki álmait. Ebből kifolyólag pedig álomból álomba ugrálunk majd, egészen addig a pontig, míg szinte lehetetlen megmondani, hogy éppen kinek is a fejében vagyunk, vagy hogy a látott jelenetek egyáltalán álmok-e.

Sony Pictures Entertainment

Paprika egyébként nem egy zöldség, hanem a női főszereplő, és egyben a férfi főszereplő, Konakava Tosiminek és a mi kalauzunk, hogy soha ne érezzük magunkat igazán elveszettnek az abszurd környezetben.

A tét nem tűnik nagynak, pedig egy ponton Tokió több millió lakosa találja magát egy hatamlas rémálomba, amiből épen képtelenség szabadulni, kivéve persze, ha hőseink addigra az ellopott szerkezet nyomára bukkannak.

via GIPHY

Kon Szatosi korai halálából fakadóan sajnos nem tud minket meglepi újabb alkotásokkal, de a filmek, amiket hátrahagyott önmagukban képesek kárpótolni minket a veszteségért.

A Paprika elérhető a TV GO kínálatában!

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: Sony Pictures Entertainment

Filmek Neked!

Paprika

Színes, magyarul beszélő, japán animációs film (2006)

Tokiói keresztapák (feliratos)

Színes, feliratos, japán animációs film (2004)

Bogyó és Babóca

Színes, magyar rajzfilm (2010)

10 dolog, amit utálok benned

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (1999)