Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Ráncok még nem voltak ennyire vonzók

  • TV GO
  • 2016. 07. 01., 06:30

Paulo Sorrentinó lehet a kortárs válasz a Homéroszi kérdésre. Ifjúság kritika a TV GO-n.

Ha valaki nem tudná, a Homéroszi kérdés alapján a tudomány nem tartja kizártnak, hogy az Iliász-költő személye nem azonos az Odüsszeia-költőjével. Tehát, hogy nem ugyan az szerezte a két klasszikus művet. Hajlok arra, hogy ebben lehet némi igazság, ha szemügyre vesszük Sorrentinó legutolsó alkotását, az Ifjúságot, ami szinte úgy követi Frederico Fellini 8 és féljét, ahogy az Odüsszeia az Iliászt. Így elképzelhető, hogy a távoli jövőben egy embernek tudják majd be őket.

Sőt, talán egy Homérosz – Vergilius összehasonlítással még jobban le lehetne írni a két rendező kapcsolatát, de az már tényleg nagyon messze vezetne.

Kevésbé lesz ettől nagy művész Sorrentinó? Egyáltalán nem, ugyanis az Ifjúság önmagában is megállja a helyét; egy másik élethelyzet és kor története. Sorrentinó, akinek A nagy szépséget is köszönhetjük, szándékosan hajt fejet a mester előtt, de nem másolja, hanem megérti őt és a problémákat, amik Fellinit is foglalkoztatták.

A történet középpontjában két barát, az apatikus zeneszerző és karmester, Fred Ballinger és a rendezői pályafutásának testamentumán dolgozó Mick Boyle áll. A két férfi igazából ugyanannak az éremnek a különböző oldalait szimbolizálják: Fred és Mick is az igen termékeny életük alkonyán járnak. Mind a ketten ugyanabban a svájci luxus szanatóriumban próbálnak menedéket lelni a valóság elől, ami folyamatosan arra emlékezteti őket, hogy végérvényesen megöregedtek.

kobal-collection.com

Ugyanis az Ifjúság ugyanannyira jelent tettrekészséget, lehetőséget és testesíti meg a jövőt, mint a fiatalság diktatúráját, amiból az idősebbeket száműzik. Erre az egzisztenciális sokkra a két főszereplő azonban jelentősen eltérő választ ad a film végén. Ám előtte még (ha csak egy másodpercig is) megidézi őket a fiatalság szépsége, vagy sokkal inkább a szépség ideája, ami a film szerint sokkal vonzóbbá válik, ha lekaparjuk róla az azt betemető mázat.
Nem csak kontrasztként jelenik meg az ifjúság. A szanatóriumban vendégeskedő fiataloknak is meg kell küzdeniük saját válságaikkal: a felkapott színész, akit frusztrál, hogy az általa legrosszabbnak tartott szerepe miatt tartják számon, vagy Fred lánya, Lena, akit férje hagy faképnél. Ezek a történetek bár párhuzamosak, mégis egymásba fonódnak, hogy a két generáció együtt döbbenjen rá, a svájci szanatórium nem más, mint köztesállapot: mennyei díszletek a purgatóriumban. Amennyiben a problémáikra igazi gyógyírt akarnak, akkor mindenképpen lépniük kell, idősnek és fiatalnak egyaránt, még akkor is, ha a mélységbe vezet. A rendező szerint az önmagunkkal való szembenézés nem kor függő, annak előbb-utóbb mindenképpen be kell következnie.

Sorrentinónak hála egy újabb csodálatos filmmel lettünk gazdagabbak. A köszönet azonban nem csak neki jár, hanem a 82-ik életévében is fantasztikus Michael Caine és Harvey Keitel kettősének, valamint Rachel Weisznek és Paul Danonak is, akik képesek voltak felnőni a két veteránhoz. De Jane Fonda rövid, de annál emlékezetesebb alakítása is megérdemel pár sort, már csak azért is, mert Sorrentinó egyértelműen úgy látja, hogy az általa magasabb művészeti értéket jelentő mozi elveszíteni látszik a harcot a tévével szemben, ami szerint leginkább arra jó, hogy aprópénzre válthassuk régi dicsőségünket.

gettyimages.com

Az Ifjúság egy fantasztikusan fényképezett, nagyon markáns zeneiséggel megalkotott film, ami sokszor a szimbólumok nyelvén szól hozzánk. Érdemes odafigyelni rá.

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráci forrása: Europress / THE KOBAL COLLECTION, Europress / Andreas Rentz - Getty Images

Filmek Neked!

Ifjúság

Színes, magyarul beszélő, olasz-svájci-angol-francia filmdráma (2015)

Gru 2

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)

BÚÉK

Színes, magyar vígjáték (2018)

Aquaman

Színes, magyarul beszélő, amerikai-ausztrál akciófilm, kalandfilm, fantasy (2018)