Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Félelem és reszketés Winterfellben

  • TV GO
  • 2019. 04. 30., 22:01
  • Trónok harca

Az első és egyetlen szó, ami eszembe jutott az eheti rész után az, hogy: EPIC! Epic zene, epic jelenetek, epic pillanatok és epic halálok. Ez volt ugyanis az a bizonyos nap, amire a rajongók idestova 10(!) éve vártak.

A fonalat ott vesszük fel, ahol egy hete letettük: Deresben mindenki a világ végére készül. A remek zenei váltások közepette pedig olyannyira bele lehet veszni az egészbe, hogy amikor Melisandre felbukkan a büdös nagy semmiből, az első sorhoz lovagol, elmormol egy imát, és lőn, minden dothraki kardja lángba borul, azt se tudjuk, fiúk vagyunk-e vagy lányok. De mindig is tudtuk, hogy Melisandrénak (Carice van Houten) még valami szerepe lesz a legvégső harcban, és hát tessék, lett is. Sőt, volt itt még tüzes árok begyújtása és lélekemelő bájcsevej a hullahegyeken Aryával, akiről sok mindent gondoltam volna, de azt, amit az epizód végén véghez visz, annak azért sok sanszot nem adtam volna az elején.

HBO

Eszméletlen volt nézni, ahogy mindenki a halálra készül, holott az emberek ¾-e még az életben nem látott whitewalkert, és az Éjkirályról sem tudta, hogy mi fán terem. A nőket, a gyerekeket és a harcra alkalmatlan pasikat mind a kriptába menekítik, hogyha beüt a szar, nekik még legyen esélyük.

HBO

A harc aztán végre kezdetét veszi, de bármilyen varázslatos a próbálkozás ellenére is, azért erős kétségek gyötörnek afelől, hogy a holtak túlerejével szemben segíthet-e bármi? Sorra történnek a varázslatok minden oldalon. Igen, azért írom, hogy minden oldalon, mert nem csak Melisandre képes a tűzcsiholásra, hanem az Éjkirálynak is van még egy-két aduász a tarsolyában. Tegyük hozzá, hogy viszont olyan szintű felkészültséget, védelmi rendszert, árkokat és ellenállást mint itt, még egyetlen részben sem láttam.

Jon és Dany a két megmaradt sárkány hátán igyekeznek megtámogatni a holtak serege elleni lehetetlen küzdelmet, és eközben valahogy levadászni az Éjkirályt.

via GIPHY

A vadászat legszebb pillanata is elérkezettnek látszik, amikor Dany és sárkánya szembekerül a földönfutóvá lett Éjkirállyal, és elhangzik a közönségkedvenc Dracarys-felkiáltás! Csakhogy itt jön az első igazi pofon, az Éjkirályt ugyanis nem emészti el a tűz… Na, ha valaki eddig még azt hitte, hogy ennek az egész harcnak bármilyen happy end lehet a vége az élők részéről, az azt hiszem, hogy itt tért át valamely egyház magasztosabb vallására, és kezdte el mormolni imáit.

Szóval az Éjkirály él és virul, és ami még ennél is durvább, hogy bár őt sem könnyű bepöccenteni, Danynek és Jonnak azért csak sikerül: az Éjkirály a hullákkal borított csatamező közepén egymagában állva amint meglátja a felé karddal rohanó Jont, kézfeltartással jelzi a mezőt borító több száz hullának, hogy itt az ideje “felkelni”.

HBO

És a legeslegdurvább talán még nem is ez, hanem hogy nem csak a körülötte fekvő holtakat hívja életre, hanem a Stark család kriptájának minden halott leszármazottját is… NA EZ MÁR PARA! Mert ugye kik is vannak még a kriptában?

Az öldöklés itt aztán végképp elszabadul falon innen és túl, a föld fölött és a föld alatt is, MINDENHOL! A gonosz sárkány legyőzhetetlen, az Éjkirály legyőzhetetlen, a holtak serege legyőzhetetlen, igazából rohadtul elveszett már minden. Hacsak nem tartogat még számunkra valamit a háromszemű holló Bran, akit a Greyjoyok védenek az Istenerdőben.

És ha már az epic eseményeket említettem, a teljesség igénye nélkül immáron a kedvenceink is hullani kezdenek: Edd, Beric Dondarrion (Richard Dormer), Lyanna Mormont (Bella Ramsey), Theon Greyjoy (Alfie Allen) és Jorah Mormont (Iain Glen) is jobblétre szenderül a rész végéig. A többiek szerencsére túlélik, de személy szerint Theont és Joraht még most is gyászolom legbelül. Halálukban azonban van azért némi szépség is: mindketten úgy távoznak, hogy a családjukat és a szeretteiket szolgálják közben, így életük valóban nemes és könnyes búcsúval ér véget.

HBO

Mi újság, Arya?

Arya karaktere számomra mindig is meghatározó volt. A harc iránti vágya, az igazság keresése és a bosszúszomj, amit családjának kiirtása táplál benne mind a mai napig már kislány korától megelőlegezte azt, hogy ő itt még valami nagy dolgot lesz hivatott véghez vinni. A különleges fegyverrel, amit ő maga tervezett amúgy elég nindzsalány módjára esik neki kaszabolni a holtakat, holott addig még sosem látott közülük egyet sem. Lesz is pár perc, amikor szegény totálisan összeomlik, de a legvégső órán benne is felébred a túlélési ösztön, célját pedig Melisandre sorsdöntő mondataiból - amiket Dondarrion halálakor mond - mi is összerakhatjuk a kirakóst:
A fény ura okkal hozta vissza, ezzel betöltötte a célját.” Kettejük találkozását is megjósolta, méghozzá pontosan ott, ahol véget ér a világ. Arya is tökéletesen emlékszik Melisandre évekkel korábbi szavaira: “Azt mondtad, sok szemet zárok le. Barna szemeket... zöld szemeket… és KÉK szemeket." Ja és mit is mondunk a halál istenének? Azt, hogy “nem ma”.

HBO

Nos, akinek ennyiből még nem állt volna össze a képlet, azzal ünnepélyes, véráztatta keretek között közlöm, hogy a kék szem itt most nem az élőkre, hanem a holtakra vonatkozik. És ha megint csak az epic szóra mutogatok, ugye nem kell tovább magyaráznom, hogy kinek a két szép kék szeméről beszélgetünk épp? Pontosan! Az Éjkirályéról, akivel minden fals spoiler ellenére sem Jon vagy Daenerys végez, hanem a mi kis Senkink, Arya. És abban a pillanatban, amikor már tényleg minden elveszett, hacsak nem történik valami igazi csoda.
A nagy pillanat végül az Istenerdőben következik be, ahol a Greyjoy-ok próbálják életük árán is megvédeni a háromszemű hollót, amíg el nem jön érte az Éjkirály, aki a végső kegyelemdöfést méri Theonra. A srácra, akinek lássuk be, bőven elég volt már a rovásán idáig is, de ahogy a holló is mondta, minden tette okkal történt, amik végül hazavezették őt a családjához, mert ő egy jó ember. Majd Theon a megfutamodás helyett nekiront az Éjkirálynak, és hősi halált hal.

HBO

És amikor végre ott állunk, hogy a király már nyúl a fegyveréért, hogy végezzen Brannel, BUMM! Egy szellő csapja meg az Éjkirály csatlósainak loboncát, majd egy árny a sötétből a királyra veti magát. Igen, ő Arya, akit lássuk be, érdemes volt évekig képezni, hogy mint egy szellem tudjon közlekedni az élők és a holtak közt, és úgy gyilkoljon, ahogy még addig senki. Az Éjkirály halálának zseniális pillanatát pedig gyanítom nem csak én néztem vissza úgy 12-szer, hanem mások is. De hát muszáj is, mert ez a pillanat dönti el azt, hogy az élők vagy a holtak uralják-e tovább a világot.

És mi történik eközben a varázslatokkal minden erejét felemésztő Vörös papnővel? Beváltja a harc elején tett ígéretét, miszerint még hajnal előtt meghal, és a zárósnittben már csak annyit látunk, amint kisétál a várból, eldobja a nyakláncát, és holtan esik össze a hóban.

A jégzombik és az Éjkirály a múlt homályába vesznek, Arya királyölővé lesz, de arról, hogy mi történik még a maradék néhány részben ezek után, arról már tényleg lövésem sincsen. Már csak azért sem, mert nem reméltem, hogy ilyen gyorsan, jobban mondva 1 óra 20 perc alatt végeznek majd az Éjkirállyal, és a nagy csata is befejeződik. De ugye van itt még nekünk egy háromszemű hollónk, aki az egész csata alatt valahol a hollók világában sziesztázott, no meg Cersei, aki ezalatt az arany kompániájával elidőzgetve várta, hogy Észak megvívja helyettük a jeges csatát. Az egyetlen dolog, amire még kíváncsi vagyok, az Cersei arca lesz, amikor majd meglátja, hogy mindkét testvére átállt a Targaryen-lány és a Starkok oldalára, és hogy mekkorát fordult a világ mindazok fejében, akik vállvetve harcoltak egy olyan ellenség ellen, akiket évszázadokon át csak mesének hittek.

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: HBO

Kategóriák: Trónok harca

Filmek Neked!

Bogyó és Babóca

Színes, magyar rajzfilm (2010)

Nagyfiúk

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2010)

Agymanók

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2015)

A Grincs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2018)