Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

A Disney új aranykora: Zootropolis

  • TV GO
  • 2016. 07. 20., 11:30

A stúdió, ami maga volt a megtestesült sztereotípia, képessé vált azok legádázabb ellenségévé változni.

A Zootropolis – Állati nagy balhé az a film, ami úgy helyezte vissza a Disney-t a rajzfilmgyártás trónjára, hogy nem csak igazodott a kor vizuális igényeihez, de a mondanivalójával egy új ösvényt jelölt ki az egész szakma számára.

Nem előzmény nélküli a Zootropolis. Érződött a stúdión, hogy egy ideje már jó úton halad, hogy visszataláljon abba a magaslatba, ahonnan végig uralta a 90-es évek rajzfilmgyártását, és ahonnan olyan csúnyát zuhant - nem csak önhibájából, hanem a folyamatosan csúcstámadó konkurenciának köszönhetően is. Nem is volt se egyszerű, se nyílegyenes út vissza a csúcsra. Cserébe viszont olyan filmekkel gazdagodtunk, mint A hercegnő és a béka, Volt, Aranyhaj és a nagy gubanc, Rontó Ralph, Jégvarázs vagy a 2015-ben legjobb Animációs Film kategóriában Oscar-díjat szerző Hős6os. Ezek mind a jobban sikerült állomásai annak, ahogy a stúdió újra kitalálta saját magát.

Az új aranykort azonban egyértelműen a Zootropolis jelenti, aminek a megalkotásához vastagon kellett Byron Howard és Rich Moore is.

Byron, mint animátor tűnt fel a Disney egyik legelőremutatóbb mozijában a Mulanban, majd később a szintén nagyon szerethető Aranyhajat rendezte. Moore útja kacifántosabb: a kilencvenesévekben készített több A Simpson család epizódot, majd két évig szorgoskodott a Simpsonékba beleunt Matt Groening mellett a Futuramán. Sőt, még az eléggé elborult Firka Villán is tevékenykedett. Nem is csoda, hogy a stúdió az egyik legkreatívabb és egyben leginkább rétegfilmjének tekinthető, Rontó Ralhp rendezői székét ajánlották fel neki.

A realizmusra való igény és a képesség, hogy áttuszkolják a stúdiót a megszokottság melegét árasztó mesevilágból a valósproblémák terepére volt az, ami nagyon hiányzott a Disneyből.

A Zootropolis történetének ereje abban rejlik, hogy világa nem az Óperencián túl található, hanem a szomszéd nagyvárosban. A különbség csak elsőre tűnik nagynak, de igazából aprócska: ebben a történetben az emberiség sose létezett, így a civilizációt sem mi, hanem az állatok építették fel. Társadalmuk köszönhetően a fejlettségüknek látszólag tökéletes harmóniában él: nem kell félnie az egykori prédáknak többé a ragadozóktól. Azonban ez nem jelenti azt, hogy tényleg az az utópia lenne (a mese eredeti címe Zootopia, ami egyébként sokkal jobban visszaadja a film mondanivalóját), aminek Judy Hopps (Ginnifer Goodwin), a városi rendőrség első nyúlrendőre gondolja. Az állatok világa ugyanis annyira emberi, hogy ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint mi: a kicsinyeséggel, fennhéjázással és legfőképpen a sztereotip gondolkodáshoz való ragaszkodással.

Amitől ez a film mégis Disney marad, hogy főhősét az idealista Hoppsot nem olyan fából faragták, hogy álmától - mindenki az lehessen, ami csak akar - olyan könnyen eltérítsék.

A kérdés csak az, hogy sikerül-e neki az elsőre lehetetlennek tűnő feladatához megnyernie a minden hájjal megkent és végletekig cinikus rókát, Nick Wilde-ot (Jason Bateman). Valamint, hogy sikerül-e szembenéznie a saját sztereotípiáival.

A Zootropolis minden bizonnyal a legérettebb rajzfilm, amit valaha készítettek, mégis végig meseszerű marad, ennek köszönhetően minden korosztály számára maradandó élményt okoz.

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Filmek Neked!

Izzie nyomában

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2016)

A Grincs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2018)

Hozzám jössz, haver

Színes, magyarul beszélő, francia vígjáték (2017)

Jégvarázs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)