Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Látlak még űrcowboy – Cowboy Bebop

  • TV GO
  • 2019. 05. 03., 12:11

A japán animáció egy újabb klasszikusát ajánljuk a figyelmetekbe, mert ha előre akarunk nézni, előbb látnunk kell mi is van mögöttünk.

Egyszerre nehéz és könnyű egy olyan alkotást ajánlani, mint a Cowboy Bebop film. Nehéz, mert annyi mindennel vagyunk ellátva manapság, hogy azokra se sok idő jut, nemhogy valamire, ami már tizennyolc éves.

További nehézséget okoz, hogy a rajongók szerint a Cowboy Bebop elsősorban sorozat, és csak aztán lehet megemlíteni, hogy van belőle egy 2001-es film, de mi mégis inkább a filmre koncentrálunk most elsősorban. Ennek persze egyik oka, hogy a film elérhető a TV GO kínálatában, de hát minden szentnek maga felé hajlik a keze, velünk sincs ez máshogy. Az önérdektől eltávolodva pedig őszintén hisszük, hogy a film egyfajta kapudrogként használható nem csak a Cowboy Bebop sorozathoz, de sok más anime-hez is.

Első körben gyorsan említéstük meg a koponyát, aki a Cowboy Bebop mögött található, Shinichiro Watanabe. Az ő neve valamennyire ismerősen kell, hogy csengjen minden a sci-fi rajongóknak, ugyanis a Cowboy Bebopon kívül hozzá fűződik az Animatrix egyik legjobb kisfilmje, a Kölykök története (Kid’s story), valamint készített kisfilmet a Blade Runner 2049-hez is 2022: Black Out címmel. Az igazán komoly anime fanoknak pedig a Samurai Champolo az, amit biztosan nem kell bemutatni.

Bandai Visual Company

Szóval Watanabe se ma kezdte. Azonban most minket elsősorban 1998 érdekel, mivel a Cowboy Bebop ekkor indult hódító útjára, hogy hányatott gyártási körülményei és rövidke, mindössze egy évados hossza ellenére örökre beírja magát a legjobb sorozatok közé. Ahogy a kilencbenes és az azt megelőző évtizedben szokásos volt a Cowboy Bebop is azért jött létre, hogy játékokat adjanak el vele. Így indult valaha a Transformers, a G.I. Joe és a TNMT is. Csakhogy korán kiderült, hogy Watanabe és csapata nem egyszerűen csak díszletet akar szolgáltatni az eladandó játékoknak, hanem el akarnak mesélni egy történet. Egy kifejezetten keserédes történetet négy fejvadászról, akik a huszonhat rész alatt nem csak egymásban találnak támaszra, de így vagy úgy az életben is megtalálják a helyüket.

A sorozat és a film kulcsfigurája, a tragikus hősök mintaszobra, Spike Siegel. Ő egyszerre szerethető és egy marcona bunkó, akit megkeményített, hogy több évtizedet húzott le az egyik legismertebb bűnszervezetben, ahol szerencsétlenségéére szerelembe esett, majd legjobb barátja árulásának áldozata lett. Nem hiányozhat a kötelező femme fatale, Faye Valentine. Kötelező, mert eddig nem említettük, de a Cowboy Bebop végtére egy noir, ráadásul az a tipikus, ahol csodálatos barátságok kezdődnek, csak mindez az űrben történik. Szóval. Faye nem egyszerű karakter, még csak 23 éves, de hetvenhárom éve született, az azóta igen rossz sorsú Földön. Az őt körül lengő magányt általában szerencsejátékbe öli, vagy csak simán akkora zűrt kavar, hogy annak zaja elnyomjon minden mást.

Bandai Visual Company

A hatalmas termetű és robotkezű Jet Black a legföldhözragadtabb figurája a csapatnak. Sokat nem akarunk róla elárulni, mert bár nem tűnik igazán érdekes karakternek erre a sorozat többször is rácáfol, és ezt az élményt kár lenne elvenni. A végére pedig már csak Ed maradt, vagyis Edward Wong Hau Pepelu Tivrusky IV, a számítógépzseni, akiről jó japán szokás szerint igen nehéz megmondani, hogy lány vagy fiú, de higgyetek nekünk, mikor azt mondjuk, hogy lány. Ő leginkább csak bohóckodni szeret, de ha arról van szó, akkor az ő és a hűséges kutyája, Ein segítsége nélkül a többiek jócskán a pácban ragadnának.

A film sztorija valahol a sorozat 22-ik és 23-ik része közt játszódik, de igazából ez minegy, mivel nem szükséges ismerni a korábbi eseményeket, hogy értsük a filmet. Mondhatni szinte teljesen külön áll a sorozattól. - Így belegondolva mégisem tudtunk eltávoldni igazán a sorozattól, de ez csak újabb indok, hogy megnézzétek azt is! -

A történet leginkább egy titokzatos alak körül játszódik, akinek Vincent Volaju a becsületes neve. Az ő terrorista tevékenysége az, ami felkelti a hatóságok figyelmét, és ami elvezet ahhoz, hogy vérdíjat tűzzenek ki a fejére. Erre persze a négyesünk is felbukkan, hogy behajtsák a Vincent után járó pénzt.

Bandai Visual Company

Csakhogy Vincent nem akármilyen gonosztevő, és sok szempontból nem csak azért, mert egy rakás illegális kísérletet hajtottak rajta végre, aminek köszönhetően majdhogynem legyőzhetetlenné vált, hanem a pusztító módszerei ellenére van benne valami megragadó. Mondhatni a terve őrültség, de van benne rendszer. Ismerünk hasonló antihőst a közelmúltból, hogy csak Thanosra célozgassunk.

Ez egyébként mind szép és jó, de a Cowboy Bebop filmet nem csak az elfogadható története, a tökéletesen kidolgozott karakterei, hanem az utánozhatatlan hangulata miatt is ajánljuk. Az még hagyján, hogy vizuálisan lenyűgöző, de zeneileg is alig talál kihívóra. Aki szereti az igazán odatett jazzt, az imádni fogja minden másodpercét, amit a Cowboy Bebop zenéjével tölthet.

Nézzétek meg a Cowboy Bebop filmet a TV GO-n!

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: Bandai Visual Company

Filmek Neked!

Cowboy Bebop

Színes, magyarul beszélő, japán animációs film (2001)

Gru 2

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)

Bogyó és Babóca - 13 új mese

Színes, magyar rajzfilm (2010)

Aquaman

Színes, magyarul beszélő, amerikai-ausztrál akciófilm, kalandfilm, fantasy (2018)