Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

10 kultfilm, mely anno megbukott

  • TV GO
  • 2019. 05. 04., 13:22

A képzőművészetből számos példát tudunk említeni rá, hogy egy remekmű nem megszületésének pillanatában, hanem évtizedekkel később nyerte el az őt megillető státuszt. Nos, a filmvilágban is volt rá precedens, hogy egy-egy mű debütálásának idején masszív közutálatnak örvendett, ám később kultikussá érett. (És nem feltétlenül azért, mert minőségi munka volt.)

Íme, egy 10-es lista ezekből, a teljesség igénye nélkül:

10. Született gyilkosok (1994)

Ma már senki nem vitatná Oliver Stone tűpontos társadalomkritikájának zseniális mivoltát, 1994-ben azonban a kritikusok nem bántak vele kesztyűs kézzel, és 50 millió dolláros bevételével különösebben sikeresnek sem lehetett nevezni. Ma azonban kötelező elem az 1001 film, amit látnod kell-kaliberű könyvekben.

9. Halálhajó (1997)

Paul W.S. Anderson audiovizuális bűnlajstroma alapján (Mortal Kombat, Kaptár-franchise) joggal titulálható a filmvilág John Gottijának, azonban a Halálhajó miatt csak harmadolt börtönbüntetést érdemel. A Halálhajó igazi sci-fi/horrorklasszikus, azonban premierjét követően mindössze 20 millió dollárt kaszált világszerte, ami 60 milliós előállítási költségei mellett kozmikus méretű bukásnak bizonyult.

8. Testvérbosszú (1999)

A 90-es évek végének egyik legjobb akcióthrillere voltaképpen a forgalmazó bénázásának köszönhetően bukott meg: az 1999-es év különösen erős volt filmek terén, így megannyi konkurenciája akadt. A forgalmazó förtelmes időzítésének köszönhetően az Egyesült Államokban mindössze öt(!) moziban mutatták be a filmet, a nyitóhétvége így alig 30 ezer dollárt termelt.

7. Dűne (1984)

Mint ismeretes, David Lynch a Jedi visszatért dobta vissza azért, hogy megfilmesítse Frank Herbert regényét. A végeredményt azonban a kritikusok és maga a rendező is utálta, ennek ellenére idővel a legnagyobb sci-fi-klasszikusok között kezdték emlegetni. És talán nem is alaptalanul, Lynch elborult elméje ugyanis tökéletesen egyedi dolgot hozott létre.

6. A szoba (2003)

A középszerűségnél nincs kiábrándítóbb dolog. Ezzel a rendező-főszereplő Tommy Wiseau is tisztában volt, így egy émelyítően, pusztítóan, bestiálisan rossz debütáló filmet forgatott. A szobával Wiseau joggal nyerte el a „filmdrámák Ed Woodja” titulust, ugyanakkor a mozi ugyanazon sorsra jutott, mint a 9-es terv a világűrből: megkerülhetetlen klasszikus lett belőle, legalábbis a trash-rajongók így hivatkoznak rá.

5. A mennyország kapuja (1980)

A szarvasvadásszal Michael Cimino a legnagyobb hollywoodi rendezők között találta magát, ám nem sokáig élvezhette az élvonalas direktorok köreit. Két évvel azután, hogy leforgatta az Oscar-díjas drámát, A mennyország kapuja c. westernje gigászit bukott: a 44 millió dolláros költségvetésű mozi mindössze 3 milliós bevételt hozott, mellyel hajszál híján csődbe vitte a United Artists stúdiót is. Ironikus módon a film az idő múlásával egyre jobb kritikákat kapott, ma már igazi westernklasszikusként emlegetik.

4. A forrás (2006)

Darren Aronofsky már az Anyám! előtt is szerette feszegetni határait és próbára tenni a közönség tűrőképességét. A hatás nem maradt el, A forrás című filmdráma elhasalt a mozipénztáraknál – leginkább csak azért, mert nem felelt meg a közönség elvárásainak. Szerencsére az idő igazságot szolgáltatott a filmnek, és őszintén reméljük, hogy idővel az Anyám! is erre a sorsra jut. (Merthogy egy remekműről beszélünk.)

3. Showgirls (1995)

Akár copy-paste-elhetnénk is A szobánál írottakat, van azonban egy jelentős különbség: Paul Verhoeven már elismert rendezőként forgatta le a 90-es évek talán legrosszabb mozifilmjét három évvel az Elemi ösztön után. A Showgirls című dráma (igazából kategorizálhatatlan tragikomédia) nem kevesebb, mint hét Arany Málna-díjat gyűjtött be, ezzel a csúcsteljesítménnyel pedig óhatatlanul kultikussá vált.

2. Alkonyattól pirkadatig (1996)

Bármily kikerekedett szemekkel is tekintünk a lista 2. helyezettjére, az igazság az, hogy Robert Rodrigez vámpíros kultfilmje anno nagyon mérsékelt sikert aratott: miközben 19 millió dollárba került, az Egyesült Államokban mindössze 25 milliót kaszált. Ennek ellenére megalapozta a rendező nevét, mint a minőségi trashfilmek ősatyja.

1. Troll 2. (1990)

A lista harmadik szereplője, mely döbbenetes nívótlanságával szerzett magának hírnevet, sőt, trágyafilmes körökben hivatkozási alap lett. A Troll 2.-t hiba lenne csupán bődületes trashhorrorként aposztrofálni, ez a mozi audiovizuális mustárgáz, mely olyan hatást gyakorol a szürkeállományra, mint a habfürdőbe hajított szappan. A zs-filmek panteonjának egyik legnagyobb becsben tartott viaszbábuja.

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Filmek Neked!

Aquaman

Színes, magyarul beszélő, amerikai-ausztrál akciófilm, kalandfilm, fantasy (2018)

Jégvarázs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)

BÚÉK

Színes, magyar vígjáték (2018)

Gru 2

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)