Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Ágyúval verébre – Ragadozó városok

  • TV GO
  • 2019. 05. 06., 12:17

Az ismert világ pusztulása után az emberiség megmaradt csoportjai állandó mozgásra kényszerültek. Ezért ők különféle mozgó városokban tengetik mindennapjaikat, kik egészen békések, mások nagyon nem azok.

A történet nem csak, hogy jól hangzik, de tudjuk, hogy jó, hiszen Philip Reeve könyveinek több százezres rajongótábora van, köztük Peter Jackson is, akinek egy a Ragadozó városok film egyfajta szerelemprojekt lett volna. Azonban csak a forgatókönyvig jutott, mert elszólította a Hobbit, amiről mind tudjuk, milyen jól sikerült.

Szóval potencia a Ragadozó városokban volt, nem is kevés. Kihasználni ezt a potenciát azonban már koránt sem sikerült. Ennek több oka is van, de ezekről később.

Őszintén bárki, aki látott legalább egy trailert, vagy ismerős a könyvekkel, de ha csak egy kósza pillantást vetett egy képre a filmből, akkor egy valamire biztosan számított: itt bizony hatalmas városok szegeződnek majd egymásnak, mindegyiken tucatnyi Schwerer Gustav (vagy Nehéz Gusztáv, ami egy 800 mm űrméret és 1350 tonnás vasúti löveg). Ehhez képest leginkább szinte ismeretlen arcokat fog látni a kedves néző nagyon sokszor leesni innen-onnan, de belőlük legalább követhetetlenül sokat. A végén persze azért van egy kis harc, ami nagyon látványos is, csak hát ott se két város feszül egymásnak, hanem a gonosz London méri össze erejét egy fallal. Igen, egy fallal. A legviccesebb mégis inkább az, hogy ez az elméletben apokaliptikus világ olyan szinten szép és virulens, hogy egy másodpercig nem hisszük el, hogy az emberiség a mozgóvárosokra szorulna.

Universal Pictures

London egyébként az a ragadozóváros, ahonnan elindul a sztori, és ahol megtaláljuk az összes fontosabb szereplőnket, két kivétellel. A teljeség igénye nélkül: A tragikus sorsú főszereplőlány, Hester Shaw (Hera Hilmar), majd Tom Natsworthy (Robert Sheehan) a tragikus sorsú férfifőszereplő, de itt találkozunk a főgonosszal is, a tragikus sorsúnak tűnő Thaddeus Valentine-el (Hogo Weaving), aki a film felénél már úgy tűnne, hogy nem is annyira gonosz, majd a film mégis inkább egy kétdimenziós gonoszt farag belőle. Továbbá Londonban héderel Thaddeus lánya Katherine Valentine (Leila George) és Bevis Pod (Ronan Raftery), akivel azt hinnénk, hogy lesz valami, de végül nem lesz semmi. Aztán nehogy elfeledkezzünk a legmenőbb karakterről, az élőhalott, Shrike-ról (Stephen Lang), na meg az ellenállók vezetőjéről, Anna Fangról (Jihae), de ők kettőjük már Londonon kívül kerülnek csak elő.

Ők azok, akikről a film végig próbálja elhitetni, hogy fontosak. Ehhez képest maximum a három főszereplő, akik tényleg érdekesek néha, de csak valamennyire. Nem mintha lehetetlen lenni ennyi karaktert kezelni, ha van rá elég idő, mondjuk nyolc évad, mint a Trónok harcában, de két óra alatt ez szinte lehetetlen. Nem is sikerült. Annyira nem, hogy a főszereplők felrajzolásához sincs semmi szükség harmadik tengelyre.

A gondok eredője talán az, hogy egy ekkora merítésű filmet nem egy szinte kezdő rendezőre kellett volna bízni. Persze, tudjuk, hogy a Marvel Studios is ezt csinálja a filmjeinél, de ott már ki van találva a recept. Olyan szorosan fognak mindenkit, akire rábíznak egy köpenyes igazságosztót, hogy jóformán moccanni se bír, nemhogy önállóan elkezdjen valamit mókolni.

Universal Pictures

Simán lehet az is, hogy Christian Rivers se kapott semennyi teret a kibontakozásra, és azért lett a Ragadozó városok olyan zavaros, amilyen, de azért feltételezhetjük, hogy itt inkább a gyakorlatlan rendező ügyetlenkedésének áldozata lettünk az esetek igen nagy részében. Mert bizony a Ragadozó városok, bár nagyon szórakoztató, de egyáltalán nem azért, amiért annak kéne lennie. Hanem egyértelműen az egyre terebélyesedő zűrzavara és pocsék jelenetkezelés abszurd magasságokba való emelése miatt. Úgy képzelje mindenki, hogy a film kétórás tartama alatt jó, ha két olyan jelenet van, ami gond nélkül követi egymást.

Ezek közt is van olyan, ami egyáltalán nem Christian Rivers tevékenységéből ered, hanem hogy a film egyszerűen túl sokat akar fogni, de a végén alig markol valamit. Így bizonyos események a filmben simán a semmibe vesznek, míg mások a semmiből oldódnak meg, és végül alig valami áll össze egy egészbe. Azonban az elsőéves filmszakosokra jellemző visszatekintéses történetmagyarázás, már egyértelműen rendezői hiba.

Tényleg ennyire rossz a Ragadozó városok?

Is-is, meg se-se. Szögezzük le, hogy a film igen nagyon szép. Tényleg csodálatos képi világa van. És úgy egészében egy teljesen élvezhető film, aminek rengeteg, de tényleg rengeteg hibája van. Viszont ezek a hibák gyermekiek abból a szempontból, hogy a kautikus kapkodás köszön bennük vissza, ami szinte aranyossá teszi a filmet. Viszont, aki kicsit is képben van a filmekkel, és tényleg rajongónak érzi magát, az lehet jobban jár, ha messziről elkerüli. Csak frusztrálni fogja a rengeteg kihagyott ziccer, és hogy kedvence nem az új Gyűrűk ura-trilógia, hanem az új Wild Wild West - Vadiúj vadnyugat lett.

A Ragadozó városok elérhető a TV GO-n!

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: Universal Pictures

Filmek Neked!

Ragadozó városok

Színes, magyarul beszélő új-zélandi akciófilm (2018)

Aquaman

Színes, magyarul beszélő, amerikai-ausztrál akciófilm, kalandfilm, fantasy (2018)

BÚÉK

Színes, magyar vígjáték (2018)

Aranyhaj és a nagy gubanc

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2010)