Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Hit, remény, gyűlölet

  • TV GO
  • 2019. 05. 07., 10:40
  • Trónok harca

Az Éjkirálynak leáldozott, s a holtak sem kelnek fel többé. Sok jó ember odalett, de Arya végül is bevégezte a nagy, 10 éves projektet. De vajon mi a következő lépés?

Bizonyára sokan hittünk abban, hogy az, amit a 3. részben lezongoráztak, az majd még csak később fog bekövetkezni. Éppen ezért is vártam kissé értetlenül a 4. részt, hogy ennyi ellőtt puskapor után, vajon mi a fene fog még történni? Azt nyilván tudtuk, hogy Cersei-vel lesz még gond bőven, amivel azért lássuk be, vastagon ki lehet tölteni kétszer 60-80 percet, de arra, ami ebben a részben végül is következett, nem annyira számítottunk.

Az epizód első fele alapvetően egészen békésen csordogált: a nagy csatában elesetteket máglyákra rakták, mindenki mindenkitől elbúcsúzott, majd a család és a bajtársak egyesével begyújtották az összeset, hagy égjen!

HBO

Volt aztán némi lakoma is, meg dicsőséges posztosztogatás Daenarys prezentálásában, sőt, még Breanne és az megtépázott arany oroszlán is egymásra talált. Utóbbi mondjuk alapvetően nem volt bonyolult, hiszen ha az ember olyan kérdezz-felelek játékba kezd, amiben az állításokat ivással kell megtámogatni, várható, hogy valaki valakinek az ágyában köt ki. Bevallom, hogy én ezt azért már valahol vártam, mert hittem, hogy Jamie, minden vérfertőző szenvedélye ellenére is, azért csak eltud valahogy szakadni Cersei-től, ami aztán részarányosan sikerült is, legalább két éjszaka erejéig.

Az érzelmi hullámvasútaknak ezzel viszont még messze nem volt vége az első félidőre: Dany irtóra akarta Jont, de Jon sajnos nem tud túllépni azon, hogy Dany valójában a nagynénje - nem is értem.. -. Ayra kezét is megkérték már az első éjszaka után és nagyon szép pár lehetnének Gendry-vel, ha csak Ayra nem akarna annyira harcoskodni és a listáján lévő nevek kipipálásával időzni ahelyett, hogy Viharvég úrnője legyen. Nem is értem?!

Ami Dany személyiségfejlődését, vagy épp torzulását illeti, emellett sem tudok szó nélkül elmenni. Dany ugyanis kezdi érezni, hogy odafenn Északon, mellette igazából senki sem áll azokon túl, akiket felszabadított. Mellette nem állnak igazi harcosok, olyanok, akik érzelmi kötődésből hinnének benne, nem pedig azért, mert ha úgy vesszük, hűséggel tartoznak neki. A hűséget ugyanis nem csak fogadni lehet, vagy ezzel-azzal rákényszeríteni embereket. Azt bizony ki kell érdemelni. Dany persze taktikusan osztogatja a rangokat és a címeket, hiszen az, aki kapja, mindezért az adósa marad, vagy éppen hűséggel tartozik majd neki a jövőben. De nem az északiak és nem a Vadak. Nekik ugyanis senki sem parancsolhat. Van azonban egy ember, akiért képesek lennének harcolni, ő azonban nem Dany.

Úgy tűnik, hogy a sárkányos lány, még ha nélküle nem is győzhették volna le a holtakat, emberileg nem támaszt túl sok bizalmat a helyiek szemében. A családi hétterét ugyanis mindenki ismeri és nehéz elvonatkoztatni attól, hogy a gyerekek felelősek-e a szüleik bűneiért avagy felelnének-e értük újra?

Mindeközben a kétely a Stark gyerekekben is rendületlenül izzik, mert szerintük semmi okuk sincs megbízni a Targaryan lányban, azok után meg főleg nem, hogy Jon és Bren elárulják nekik, hogy Jon származása sem éppen 100%-ig Stark…

HBO

Miután pedig Jon sikeresen összetöri Dany szívét aki odáig van érte - no meg persze a vastrónért is -, Jamie pedig Brienne szívét aprítja miszlikbe, mert isten tudja miért, de neki muszáj visszatérnie Cersei-hez, mi már majdnem bele is aludtunk a Trónok harcától nem éppen megszokott időtartamú, szentimentális csöpögésbe.

HBO

Ha csak nem kerülnénk a másodperc töredéke alatt a Királyvár ellen hajózó flotta fedélzetére, amit épp megtámad az arany kompánia: egy sárkánnyal megint kevesebb lesz és Missandei-t is elrabolják, ami végre visszarángat minket a véres valóságba. És nekem nagyon úgy fest, hogy bár Dany tanácsadói minden erejükkel azon vannak, hogy meggyőzzék róla, hogy a mészárlás nem megoldás és megpróbálják őt féken tartani, már ők maguk sem biztosak benne, hogy Dany nem fog féktelen mészárlásba kezdeni, vagy hogy nem Cersei lesz e mégis az okosabb, akit az érzelmek nélküli vad düh hajt.

És lássuk be, Cersei malmára azért elég sok víz hömpölyög mostanában, ami most sincsen másként, hiszen miután nyílpuskákkal löveti le Dany másik sárkányát, Rheager-t, mindennemű könyörület nélkül, nyilvánosan kivégzi Missandei-t is. És azok után sem tér jobb belátásra, hogy már nem csak a két királynő segítője áll egymással szemben, hanem Tyrion Cersei-vel és könyörög neki, hogy a jobb világ és a születendő gyermeke érdekében adja meg magát.

HBO

A gyógyszere pedig itt már mindenkinek elgurul és hogy őszinte legyek, már én sem tudom biztosan, hogy Dany-től vagy Cersei-től félek jobban?
Azt azért persze jegyezzük meg, hogy Cersei belépője annak ellenére is hatásos, hogy a minap még az egész világ a halál szélén, pengeélen táncolva küzdött az Éjkirály és a holtak serege ellen, amiről joggal hihettük, hogy ennél rosszabb már úgysem lesz.

HBO

No és akit kifelejtettünk, mert hát nem igazán vett részt aktívan az összecsapásokban, az Ser Bronn, aki most végre meglengeti nyílpuskáját és megfenyegeti a Lannister fívéreket, hogy ha nem ajánlanak neki többet, mint Cersei és nem nyerik meg a nagy csatát, úgy bizony mindkettőt mosolyogva fogja lenyilazni.

Ami pedig azt a bizonyos starbucks-os papírpoharat illeti, igazából csak azért írok róla, mert milyen ember lennék, ha pont egy ilyen, eddigre már minden médiaorgánumban lecikkezett bakit felejtenék ki? Igen, engem is meglepett és igen, nem számítottam rá, hogy egy ennyire vérprofin megtervezett szériában ilyen valaha is megtörténhet. De hát ahogy annak ilyen a Trójában parádézott Brad Pitt Akhilleuszként egy órával a karján, úgy szerintem egy papírpohár is belefér a Trónok harcába. Sőt, nézzük inkább onnan, ahonnan még senki: a stáb és a színészek bújtatott reklám formájában, akár eképpen is kampányolhattak volna a műanyag poharak ellen!

via GIPHY

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: HBO

Kategóriák: Trónok harca

Filmek Neked!

Bogyó és Babóca

Színes, magyar rajzfilm (2010)

BÚÉK

Színes, magyar vígjáték (2018)

Nagyfiúk

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2010)

Jégvarázs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)