Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

A TV GO-ra is visszaérkezett mindannyiunk kedvenc nevelőnője

  • TV GO
  • 2019. 05. 11., 11:34

Vegyes fogadtatással érkezett meg 2018 karácsonyán a Disney nevelőjének, Mary Poppinsnak az új története: ezért gondoltuk úgy, hogy a filmnek eresztjük két szerkesztőnket, akik megosztották véleményüket a TV GO-s premierfilmmel kapcsolatosan. ÜTKÖZŐ: induljon a vélemények csatája!

A karakterek

Kitti: A karakterek szerintem remekül folytatták a régi sztorit. Az akkori gyerekek felnőnek, Michael-nek gyerekei lesznek, Jane pedig, édesanyja nyomdokain járva viszi tovább a feminista vonalat. A ház ugyanaz, a gyerekek ugyanolyan rosszak mint egykoron voltak, Mary Poppins pedig még mindig a korláton ülve liftezik az emeletre és papagájos esernyőjével repked az égen. Ráadásul Miss Poppins ugyanolyan konok, de persze tökéletes, mint az 50-es évek Mary-je volt és bár Emily Blunt, mondhatni korának legtökéletesebb Mary Poppins-i választása volt, Julie Andrews-nak soha senki sem fog a nyomába érni. Ez persze nem baj, hiszen a változatosság gyönyörködtet.

A kis Michael legalább akkora bajkeverő, mint édesapja volt anno, így az “apja fia” mondat is új értelmet nyer végre. És hogy mi a helyzet a mi drága jó lámpagyújtogatónkkal, akit ezúttal Jack-nek hívnak? Na ő most nem Mary Poppins-ért van odáig, hanem a felnőtt Banks lányért, ugyanakkor tökéletesen tudja ki valójában a varázslatos Mary Poppins. Ismeri, szereti és csodálja is egyben, de a szíve ezúttal nem Mary-ért dobog, hanem Jane Banks-ért. És persze az ágyúval a háztetőn időt jelző admirális is a “régi”, aki rendíthetetlenül ágyúzza az univerzumot, a ház pedig nem lehetne ugyanaz a jó öreg, olykor zsörtölődő, de mégis imádnivaló házvezetőnő, Helen nélkül. Egyedül egy szereplő hiányzik nagyon, az pedig Birth. De hát ki tudja hogyan ér véget ez a történet? :)

Peti: Mary Poppins csak egy van, valóban, de ez közel sem jelenti azt, hogy Blunt kisasszony bármennyivel is rosszabb lenne elődjénél. Mindösszesen annyi történt, hogy bennünk maradt az emlék Julie Andrews-ról - egyszerűen azért, mert hozzászoktunk ahhoz a hagyományhoz, hogy egy filmes karaktert egy színésznő alakít. A többiek? Nos, mindenki zseniálisat hoz a vásznon, főképpen az idő közben időssé lett Van Dick...

Forrás: TV GO / Jay Maidment/Walt Disney/Kobal/Shutterstock

A történet

Kitti: Az új sztorinak egyetlen szomorú vonzata van csak, még pedig hogy az “új” gyerekek félárván találkoznak Mary-vel és küzdenek meg egymás önérzetével. A nevelőnői feladat ugyanaz mint korábban, mindössze most a régi gyerekek gyerekeit kell megnevelni, egy immáron másik korban. A történet másik szála Mary visszatérése mellett az, hogy a család házát, azt a bizonyos Cseresznyefa utcai házat elakarja a bank árverezni… De van egy dolog, ami megmenthetné, azt azonban sehol sem találja senki. A feladat tehát az, amellett, hogy a ház megmaradjon, hogy a család se hulljon szét.

Ami a magyar hangokat illeti, ha azt nézzük, hogy mennyire kevés ma már a szép és tényleg fülbemászó magyar férfi és női szinkronhang, úgy Mary-ékből is kihozták a legtöbbet. Egyedül az kínos egy kicsit, hogy a dalok is mind magyarul szólalnak meg, holott anno sem volt egy dal sem leszinkronizálva, hanem ment alatta a felirat. Nyilván a mai gyerekek miatt nem ezt tartották szem előtt, de az audiovizuális élmény miatt, jobb ha ezt mindenki inkább eredeti nyelven nézi meg, mert úgy az is átjön, hogy Emily Blunt tényleg tud énekelni, nem is akárhogyan.

Peti: Minden ízében modern lett a P.L.Travers-történet folytatása, amit még talán én sem tudtam megfogalmazni, hogy jó-e. Lényeg, hogy az egész sztori a harmincas évek gazdasági válságában folytatódik, ott, ahol az eredeti történet, Banks papa (David Tomlinson) és családjának életébe betekinthettünk anno. Az viszont számomra is néhol kényelmetlen, vagy inkább furcsa, hogy a dalokat is magyarul hallhatjuk: bár szeretjük a magyar szinkronnal készült filmeket, Mary és a többiek dalra fakadását sokkal szívesebben hallgattuk volna eredeti nyelven.

Forrás: Jay Maidment/Walt Disney/Kobal/Shutterstock

Az összhatás

Kitti: Ami az összhatást illeti, a varázslatok, az aszfaltrajz helyett a tál festményébe ugrás, a törött tálat javító Mary rokon, a grafikák és a mesés utazások mind hozzák a régi történet színvonalát, mindössze itt-ott érezni, hogy a készítőket olykor elragadta a hév és már-már ijesztővé tettek pár mesét. Például amikor a Revüszínházban, rajzfilmfigurák bőrében ismerünk rá a való életben bankos gazfickókra, akik aztán egymás üldözésébe kezdenek egy kisgyerekek számára eléggé ijesztő, sötét erdőn keresztül. Ami viszont nagyon szép párhuzama a filmnek a korábbival, hogy ebben is van egy nemes célja a gyerekeknek: bármi áron, akár még az édesanyjuktól rájuk maradt, értékes tál eladásával is, megmenteni otthonukat. Ha emlékszünk még, az első részben 2 penny volt az az eszményi érték, amit Michael az apjának akart adni, amikor kirúgták őt a bankból. Szóval szerintem a maga módján nagyon is megőrizte az eredeti Mary Poppins idilljét, a maga újhullámos stílusában megbolondítva.

Peti: A film megtekintése után az volt az érzésem, hogy bár egy új történetet láthattunk a filmvásznon, a rendezők foggal-körömmel ragaszkodtak az eredeti sztori hangulatának megtartásához, ami csupán félig-meddig sikerült a varázsdada visszatérésben. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy egy nagyszerű történet kerekedett ki az egészből, és bár ebből a kvázi fél-remake megoldástól mindenki kicsit többet várt, mégis örömmel tudtam kijönni a moziteremből.

Ha Te is kételkedve olvastad szerkesztőink véleményét, vagy csupán újra megnéznéd a Disney klasszikusának folytatását, mindenképpen tarts Velünk, hiszen a TV GO-ra is

megérkezett mindannyiunk kedvenc nevelőnőjének új filmje, a Mary Poppins visszatér!

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: Jay Maidment/Walt Disney/Kobal/Shutterstock

Filmek Neked!

Mary Poppins visszatér

Színes, magyarul beszélő, amerikai családi musicalfilm (2018)

Banks úr megmentése

Színes, feliratos, amerikai-angol-ausztrál filmdráma (2014)

Jégvarázs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)

Pókember - Irány a Pókverzum

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2018)