Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Üdv a tüzes pokolban

  • TV GO
  • 2019. 05. 15., 12:00
  • Trónok harca

Nos azok után, hogy a 4. rész eléggé értelmezhetetlen volt számomra az elképesztően sok langyos szüttyögéssel és lelkizési hullámmal, nem igazán tudtam elképzelni, hogy mire is gondolhatott Emilia Clark amikor azt nyilatkozta, hogy az utolsó két rész minden eddiginél borzalmasabb lesz és hogy az Éjkirály és hűvös sleppjének legyilkolása még csak meg sem közelítette a jéghegy csúcsát.

Számos kérdés és teória felvetődött bennem, mielőtt nekiestem volna a legújabb résznek. Például hogy is mi lesz itt most pontosan? Egy sárkánnyal veszik majd be Királyvárat? Egy Cersei-vel szemben, aki magasról tesz a népére, ellenben bármit megtenne a hatalomért? Megkattan e Daenerys és beáll e felmenőinek sorába? No és Jon mit szól ehhez az egészhez? Ami pedig a legfontosabb: Behajtja e a tartozását Arya Cersei-n, lesz e itt még striguláz?

Azt kell, hogy mondjam, bár nem vagyok masszív elméletgyáros, azért úgy fest, hogy ezúttal talán mégis igazam lesz. Mint tudjuk, Danaerys segítői alapvetően már több évad óta azon melóznak, hogy Danyt visszafogják a meggondolatlan ötletektől és a féktelen mészárlás genetikailag beleoltott gondolatától. Az azonban - mint ahogyan azt több Insta poszt is aktívan ecsetelte - már elég meredek víziókat szül, ahogy Danynek igen gyors tempóban elkezdenek fogyatkozni a segítői. Aztán amikor már Missandei is eldobja a fejét, hát lássuk be, rohadtul nem maradt mellette senki és semmi, ami még a jó irányba tudná billenteni. Még a szerelme Jon sem, aki érthető okokból, Dany legnagyobb meglepetésére nem kér a vérfertőző románcból, ami a sárkánykirálynőnél minden jel szerint az utolsó csepp a pohárban. Ja nem, mert előtte még kivégezteti Varys-t is, aki állítólag elárulta őt. Nos, ez valóban igaz, és mindig is gyanús volt nekem ez a tag, de lássuk be, hogy felismerni egy bölcs uralkodót, aki nem kattan bele a hatalomba és akit tisztelnek az emberek, majd átpártolni hozzá, még az utolsó pillanatban sem akkora érvágás, mint együtt halni valakivel, aki láthatóan megkattant. Vagyis nem lenne az, egy másik korban. Mert ebben momentán árulás, szóval az a minimum, hogy élve elhamvasztatják a parton az utolsó sárkánnyal. Tyrion persze megússza, mert színt vall, de lássuk be, hogy még mindig ő a legokosabb az egész bandában és rá eléggé nagy szüksége van most a bagázsnak. Paradonxon amúgy, hogy Tyrion valamiért életben marad, miután kedvenc bátyja Jamie is szökni próbál, vissza Cersei-hez. Why?! Ha nem bírnám annyira Tyrion-t, én őt is simán kivégeztetném. Na de akkor ki maradna Dany mellett? Ja, senki. Szóval a képlet viszonylag egyszerű, főleg onnantól, hogy Dany félelmet és rettegést hirdet, miután Jon dobja őt.

A vérontás szaga már itt átjár mindent, de Tyrion azért még megpóbál egy utolsó utáni mentőövet dobni Királyvárnak: beosonva Jamie-hez, felajánlja neki, hogy ha Cersei-t jobb belátásra bírja, úgy elkerülhető a vérontás, ők pedig újra kezdthetenek mindent egy másik helyen. A sátras, romantikus, ölelkezős jelenet aztán előrevetít némi szomorúságot a végkifejletre nézve, de erről majd később. A deal értelmében tehát, ha Cersei-t sikerül észhez térítenie, megkongatják a város harangjait, ezzel megmentve Királyvár lakóit. Tyrion aztán, Dany kivételével kvázi mindenkit beavat a tervébe, vagyis, hogy mire készül Jamie és mi lehet a vége a történetnek. Hogy miért nem szól a királynőnek? Gyanítom, hogy az enyhe üldözési mániája lehet az egyik ok.

Aztán eljön a nagy nap, felsorakoznak észak és dél csapatai. Cersei nem úgy tűnik, mint aki engedni akar, Dany pedig szintén. Sőt és ez számomra újabb kérdést vet fel, ha Dany 1 darabszámos sárkánnyal képes volt totál látatlanban felépgetni az összes skorpió kilövő állást, akkor ez miért nem ment akkor, amikor még 2 sárkánya volt?

via GIPHY

A lövészállások felégetése után jöhetnek szépen sorjában a többiek: aranykompánia, lakosság,... ja igen! A lakosság. Úgy tűnik, hogy minden jel szerint tényleg igazam lesz, mármint abban, hogy Daenarys mégis csak az apjára ütött. Amikor ugyanis az északiak betörnek Királyvárba és egymással szemben állnak abban a bizonyos pillanatban, amikor minden eldőlhetne és a királyvári zsoldosok elkezdik eldobálni a fegyvereiket és még a harangok is megkondulnak, HOPP! Danynél végleg elpattan minden, ahogy az őt szolgáló makulátlanoknál is: utóbbiak a katonák mészárlásába kezdenek, Dany pedig harangszóra a lakosság lemészárlásába. Jól olvassátok, mészárlásba. Ugyanis fogja magát, gondol egyet és a félelemkeltés nevében tűzáltali halálra ítél több ezer embert, férfiakat, nőket, gyerekeket, mindenkit.

HBO

És ha valakinek esetleg kétségei lennének afelől, hogy beéri e ennyivel, szomorúan közlöm, hogy nem. Neki ugyanis Cersei kell, méghozzá holtan. Ugyan fogalma sincs, hogy a Vörös Toronyban éppen hol lehet, de nem is érdekli, hiszen egyszerűbb, ha romba dönti az egész várost és felégeti az egészet.

A harangok pedig, csak hogy tévedés ne essék, nem Jamie keze nyomán szólalnak meg, hanem a nép nevében. Jamie ugyan végül végez Euron Greyjoy-jal, ennél többet már nem tudott véghez vinni, noha el is jut végül Cersei-hez, akit megpróbál kimenekíteni. Nem szívesen írom le, hogy kinek és hogyan ér ez véget ez az évtizedes történet, de azt igen, hogy a végén már bakker én is megsajnáltam egy pár perc erejéig Cersei-t, aki mint egy egyszerű halandó, az égő város alatt menekülve nem könyörög másért, csak hogy a még meg sem született gyermeke élhessen. Nos, Dany ez sem rázza meg, de végül is miért is rázná? Nyilván mindehhez elég sok van már Cersei rovásán, szóval nem kell vérremenő vitákba bonyolódnunk arról, hogy megérdemli e a végzetét avagy sem, mindössze kicsit elérzékenyültem, hogy egy kriptában kell véget érnie az életének. De legalább Jamie-vel együtt, ami igen megható és kegyes végzet lett volna a korábbi évadok bármely szereplői számára.

HBO

Ami a Sándorral távozó Arya-t illeti, azon kívül, hogy túléli ezt az egészet és a végén felpattan egy fehér lóra amiből sejthető, hogy ha Cersei-t nem is tudta lehúzni a listájáról a saját kézjegye által, nyilván talál magának mást, "jobbat", aki még érdemes egy strigulára.

HBO

Ő egyébként Sándornak köszönheti az életét, és azt is, hogy ezután bizonyosan jobb emberként fog majd élni, reméljük. Meg aztán, mivel Sándor végül is meghalni ment Királyvárba hogy végezzen a bratyójával, jobb is, ha Ayra még él egy picit, hogy tenni tudjon egy jobb világért.

Sok felháborodott posztot és kommentet olvastam, hogy miért úgy történtek a dolgok ebben a részben, ahogyan. Nos, az előző rész kapcsán, hogy őszinte legyek, én kétszer ennyi siralmas sérelmet is feltudtam hozni, most viszont már úgy vagyok vele, hogy így a vége előtt egyel, ideje volt már egy tisztességes vérbosszúnak és némi öldöklésnek. Mondjuk az eddig tiszteletre méltó Makulátlanokat már olyannyira sem tartom sokra, mint ennek előtte, de ha azt vesszük, valahol még abszolút szerencsés vagyok, hogy nem neveztem egyik gyerekemet sem Daenarys-nek, mint ahogyan tette azt az elmúlt 10 évben közel 3500 szülő. Na ugye, hogy minden rosszban van valami jó is?

S hogy mi történt mindeközben Jonnal? Hát ez egy baromi jó kérdés. Ő ugyanis igazából csak úgy állt ott, mint bálám szamara a hegyen és nem is igazán fogta fel, hogy most akkor ki és mit és miért is tesz? Mindössze a saját embereit próbálta meg féken tartani a nagy mészárlásban, de lássuk be, hogy azok nélkül igen nehéz, akik őt valóban tisztelik és uralkodóként felnéznek rá, hiszen nem igazán vannak ott körülötte.

Az epizód végül a gyönyörűen megkomponált Lannister idulóval ér véget, arról azonban, hogy a nagy mészárlás és Daenarys döntése mit vált ki ezek után mindazokból akik eddig hittek benne, abba belgondolni sem merek.

Az viszont roppant mód érdekelne, hogy Varys végül kiknek küldte el a true story-t Jon-ról és Dany-ról, ahogyan az is, hogy a sokszor skandált "Sansa gyűlöl engem" féle Daenarys-es monológból végül mi sül ki? Mi lesz Bren-nel, Arya-val és Sansaval, és hogy ki lesz az, aki végül megkísérli megfékezni a sárkányos lányt?

Az 5. rész legmegrázóbb tényei:

1. Cersei tud sírni, úgy igazán, de tényleg.

2. Tyrion és Jamie valójában nagyon is szerették egymást, csak sokszor szarul csinálták.

via GIPHY

3. Sandor ötösre vizsgázott önfeláldozásból.

4. Qyburn nem éri meg az évadzárót, ahogyan Euron Greyjoy, Cersei és Jamie Lannister, Sandor "Véreb" Clegane, Gregor „Hegy” Clegane, Varys és az Arany Kompánia sem.

5. Daenerys Targaryen elmeállapotában beállt változás diagnózisa: not enough information available

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: HBO

Kategóriák: Trónok harca

Filmek Neked!

Gru 2

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)

Aquaman

Színes, magyarul beszélő, amerikai-ausztrál akciófilm, kalandfilm, fantasy (2018)

Nagyfiúk

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2010)

Pókember - Irány a Pókverzum

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2018)