Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Az új Star Trek film nem tudományos, de ettől még fantasztikus

  • TV GO
  • 2016. 07. 28., 14:30

Az előző két film se állt túl közel a Solaris mélységű sci-fikhez, de a Mindenen túl, még ezt a távolságot is megtoldotta egy térváltásnyival.

A Halálos Iramot alkotó Justin Lin, fogta az előző két rész komorságát, és kilőtte egy zsilipen keresztük az űrbe, hogy aztán azt féktelen akcióval helyettesítse. A sikerhez azonban szüksége volt egy olyan íróra is, mint Simon Pegg, aki képes volt a dübörgő akció okozta réseket a rá jellemző humorral kitölteni. Így lett a Star Trek – Mindenen túl egy nagyon látványos, jó humorú, de rémegyszerű űrakció. Még mielőtt a hardcore Trekkie-k eret kezdenének vágni magukon: nekik nemsokára érkezik a Star Trek – Discovery, ami egy igazi keményvonalas sci-fi sorozat lesz. Szóval ideje végre abbahagyni a sírást!

hdqwalls.com

Visszatérve a Mindenen túlra, ha egy mondatban kéne megfogalmaznom, mi a legnagyobb erősége akkor azt mondanám: simán fogyasztható magában. Ez sokkal nagyobb pozitívum, mint gondolnátok, mivel így azok előtt is kinyílik a film, akiknek eddig közük nem volt a Star Trekhez.

SPOILER

Egyedül talán az „eredeti” Mr. Spock halála felett kesergő Mr. Spock lehet kicsit követhetelten azoknak, akik nem ismerik a sztorit.

SPOILER

Ennek legfőbb oka az, hogy az Enterprise legénységét Lin kiszakította az emblematikus hajó bezártságából. Az új és tágas környezet pedig rejtett magában annyi új dolgot, hogy ne kelljen az előző részek eseményeivel érdemben foglalkozni. Az eddigi klausztrofóbiával egyből két helyszín is igyekszik leszámolni: elsőként a Csillagközi Föderáció hatalmas űrbázisa, amit szerintem a Mass Effect Citadellája ihletett, valamint annak a bolygónak a felszíne, ahol az események 90 százaléka zajlik, és ahonnan az a fegyver is származik, amiért az egész balhé van.

Ugyanis a látvány, az akció és a humor oltárán a történetet kellett feláldozni. James T. Kirk (Chris Pine) és csapata egy segélykérés után ered, amiről persze kiderül, hogy kamu volt. Krall (Idris Elba) a Star Trek eddigi legfélelmetesebb főgonosza, elég komolyan fenékbe billenti az Enterprise-t és legénységét, mindezt azért, hogy megszerezzen tőlük egy ősi fegyvert. És, ha már nála van, akkor persze az egész Föderációt el akarja vele pusztítani.

hdqwalls.com

Szerencsére nemcsak történetből, hanem karakterekből is áll egy film, azok pedig simán feledtetik a kliséket. Na, nem mélységükben, hanem szórakoztató faktorukat tekintve. Spock (Zachary Quinto) és McCoy (Karl Urban) rivalizálása még soha nem volt ilyen vicces. Kirk is színesebb lett annál, hogy éppen kit próbál az ágyába csalni, de éppen csak amennyire kell. Valamint végre Scotty (Simon Pegg) és Chekov (Anton Yelchin) is rendes játékidőt kap. Még mielőtt szó érné a ház elejét: a legszórakoztatóbb karakter nem a férfiszekció tagja, hanem a Sofia Boutella által játszott Jaylah. Pont annyira amazon, hogy ne vonja magára az összes figyelmet és pont annyira megszeppent fiatal lány, hogy ne váljon megterhelővé.

Az egyetlen karakter, akit megpróbáltak kicsit jobban árnyalni, hogy az egyértelmű indítékain túl is lássunk belőle valamit, az a már említett Krall. Maradjunk annyiban, hogy ez nem sikerült. Krall megmarad egy Halálos iramban epizód gonosztevőjének a szintjén, akármennyire is szeretné Lin máshogy láttatni velünk. Moralizálásai üresek és butuskák, indítékai meg igazából végig magyarázat nélkül maradnak, vagy annyira klisések, hogy kár is rájuk szót pazarolni.

hdqwalls.com

Amit viszont kár lenne említés nélkül hagyni az az akció. J. J. Abrams átadta a lens flare-ből épített trónt Linnek, aki nem hagyta cserben. A film elképesztően szép. Az űrhajók, az űrbázis, a bolygófelszín hihetetlenül jól néznek ki. De ha vannak is hibák, azokat nagyon nehéz kiszúrni, mivel egy percre sem áll le a film. Sőt, Lin még azt is bevállalta, hogy a legnagyobb csata hevében elkezdjen a hülyeség és a zsenialitás határán kötéltáncolni, ráadásul sikeresen. Ennyire jól elhelyezett Beastie Boys számot én még soha nem láttam, le a kalappal.

A Star Trek igazából nem más, mint két órányi adrenalin löket lelocsolva rengeteg űrhajópornóval. Ennyi, de ezt annyira jól hozza, hogy kár kihagyni.

SCI-FI A TV GO-N:
- Monsters - Sötét kontinens
- 400 NAP
- Az Európa-rejtély

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illsuztráció forrása: hdqwalls.com