Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Ha csak egyetlen animét fogsz megnézni, akkor legyen az A fiú és a szörnyeteg!

  • TV GO
  • 2016. 07. 29., 14:30

A japán animációs filmek igazán megérdemlik a figyelmünket, hát adjuk meg nekik.

Egy időben egészen úgy tűnt, hogy a japán rajzfilmeknek, vagyis az animéknek sikerül itthon is kitörniük az őket övező kulturális karanténból. A 90-es évek végén nem volt gyerek, aki ne rajongott volna valamelyik anime sorozatért, legyen az akár Dragon Ball vagy Sailor Moon. De még ezeknél is korábban A pálya ördögei is nagyon menőnek számított. Sajnos azonban a legtöbbeket ezek a kifejezetten olcsó és tömeggyártású mesék nem sarkalták arra, hogy a műfaj igazán értékes képviselői felé fordítsák tekintetüket.

Mára pedig a nagy többségnek megint csak valami elvont és kissé félelmetes nerd szórakozásnak tűnnek az animék. Elismerem, hogy ha valaki megnéz egy Cosplay Conventions-t, akkor tényleg nagyon kettős érzelmek tudják hatalmukba keríteni.

Ez azonban nem elegendő indok, hogy ignoráljunk egy teljes filmes műfajt - fura rajongói minden stílusirányzatnak vannak, ha valami japánból ered, akkor meg szinte elvárás. Ezzel meg kell barátkozni, nincs mese.

Ráadásul még csak arról sincs szó, hogy az animék annyira japánok lennének, hogy nekünk nyugatabbra lévőknek képtelenség megfejtenünk őket. Japán nem úgy működik, mint India, az animék jóval közelebb állnak a nyugati gondolkodáshoz, mint a bollywoodi filmek valaha is fognak.

Vegyük például az animék alfáját, a filmet, ami végérvényesen nemzetközivé tette a műfajt: Akira.

grohotun.com

Az 1988-as rajzfilm a harmadik világháború utáni disztópiában, Neo Tokióban játszódik. Az óriásira duzzadt metropolis komorsága semmivel se tér el a Dredd bíró képregényekből ismert, szintén atomháború sújtotta világtól. De a film két főhőse, Kaneda és Tetsuo konfliktusa se áll a megértés határain túl: lényegében a jólismert receptről van szó, miszerint a belső félelmeinket nagyon nem jó túlzott önhittséggel kezelni, valamint nem érdemes a külvilágot se hibáztatni olyan dolgokért, amikért mi vagyunk a felelősek. Mindez persze tipikusan japán köntösbe van öltöztetve, ami mégse rombolja, hanem ellenkezőleg, emeli az élvezhetőséget.

De természetesen hozhatok jóval meseszerűbb példákat is - már csak a könnyebb fogyaszthatóságuk miatt -, ugyanis, ha valamiben a japánok nálunk sokkal jobbak manapság, akkor az az igazán meseszerű mesék megalkotása - ez alól talán Tomm More filmjei A tenger dala, valamint a The Secret of Kells a kivételek, amik a kelta mesék csodálatos feldolgozásai. Akárcsak az Akira esetében, a mesésebb animék se válnak érthetetlenné számunkra, még a kifejezetten erős japán környezet és mondavilág ellenére se.

A legismertebb és talán egyik legszebb animék egyike, amit itthon se nagyon kell bemutatni az a Chihiro Szellemországban. Annyira nagyot szólt, hogy 2003-ban a legjobb animációs filmnek járó Oscar-díjat is megkapta, aminél egyértelműbb jelzés nem lehetséges, hogy az animék igenis a filmművészet részét képezik. A Chihirot író és rendező Mijazaki Hajao nevéhez továbbá olyan filmek kötődnek, mint a Totoro – A varázserdő titka, A vándorló palota, vagy a nem is annyira régen a magyar mozikban is bemutatott Szél támad.

http://entertainmenthunter.com

Hajao azonban csak az egyik mestere a meseszerű animéknak, akinek a sarkában szorosan ott van Mamoru Hosoda. A világ egyik legfigyelemreméltóbb animátora egy sor kiváló filmet készített, de ezek közül is kimagaslik három: Az idő fölött járó lány, amiben Makoto-t a japán gimnazista lányt ismerhetjük meg, aki egyszer csak képessé válik arra, hogy visszaforgassa az idő kerekét. Utána pár évvel készítette el a régóta várt Farkasgyermeket, amiben egy anya és két gyermekének történetét csodálhatjuk meg. Tavaly pedig bemutatta A fiú és a szörnyeteget, ami egy különös barátság története, és ami egy otthonról elszökött fiú és egy öntelt szörny között bontakozik ki.

villagevoice.com

Ha még csak most barátkozol a műfajjal és egyből valami igazán fantasztikussal akarod kezdeni, akkor mindenképpen A fiú és a szörnyeteg legyen az, ami egy nagyon kedves és humoros történeten keresztül mond el nagyon is sokat az emberi kapcsolatokról és összetartásról. Persze, ha nem vagy idegen az animék világában akkor is csak ajánlani tudom a filmet.

A fiú és a szörnyeteg augusztusban elérhető a TV GO kínálatában!

ANIMÁCIÓK A VILÁG MINDEN TÁJÁRÓL:
- A fiú és a szörnyeteg (feliratos)
- Wonderful Days
- Az ember tragédiája
- Üstökös a Mumin-völgy fölött
- Ráncok
- Khumba
- Rozsdalovag

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: villagevoice.com, entertainmenthunter.com, grohotun.com, funimationfilms.com

Filmek Neked!

A fiú és a szörnyeteg (feliratos)

Színes, feliratos, japán animációs film (2015)

Az ember tragédiája

színes, magyar animációs film (2011)

Üstökös a Mumin-völgy fölött

Színes, magyarul beszélő, finn animációs film (2010)

Khumba

Színes, magyarul beszélő, dél-afrikai animációs film (2013)