Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Shyamalan szuperemberei akkor és most

  • TV GO
  • 2019. 06. 10., 14:54
  • Akkor és most

Nem mindenki van képben azzal, hogy az Üveg nem csak egy újabb Shyamalan-film, hanem egy trilógia befejező része, amely majdnem húsz éve született.

Saját tapasztalat alapján sokan megdöbbennek mikor elhangzik az Üveg kapcsán a kérdés: láttad az első két részt? Mert volt neki olyan? – hangzik általában a válasz. A 2016-os Széttörve még nagyobb eséllyel ugorhat be, hisz James McAvoy őrült arcát nehéz elfeledni, de tény, hogy csak utólag került rá a szériára a trilógiapecsét.

A sebezhetetlen

M. Night Shyamalan akkor kezdett dolgozni a történeten, amikor még javában forgatta a Hatodik érzéket, amivel aztán be is robbant a köztudatba. Az alapötletet az adta, amikor egy kosársérülés következtében meg kellett műteni a térdét, ekkor ütött szöget a fejében a sebezhetőség és sebezhetetlenség kérdésköre. A sebezhetetlen szuperhősfilm, de nem abban a marveli megalomán értelemben, amire ma asszociálnánk, sokkal inkább egy drámába csomagolt, lassan kibontakozó történet, amelyben egész véletlenül szuperképességek is vannak. A piros sarokban a sérüléseknek ellenálló David Dunn (Bruce Willis), a másikban az üvegcsontú Elijah Price (Samuel L. Jackson), kettejük között pedig ott az a láthatatlan kapocs, ami aztán nem várt fordulatokat eredményez. Bár nem cliffhangerrel ér véget, a rendezőnek sokkal grandiózisabb tervei voltak, viszont túlzás lenne azt állítani, hogy már ekkor trilógiában gondolkozott. Annyi bizonyos, hogy három nagyobb szakaszra osztotta a történetet, ám miven nehezen megvalósíthatónak és drágának érezte mindezt, pihentette is 15 évig.

Széttörve

2016-ra Shyamalan olyan látványos bukásokkal a háta mögött, mint Az esemény, Az utolsó léghajlító vagy a Föld után újabb filmmel jelentkezett, ami egyrészt nem is volt rossz, másrészt a film utolsó perceiben ismerős arc köszönt vissza: Bruce Willis David Dunnként ücsörgött egy bisztróban előrevetítve, hogy nem csak egy szimpla filmet láttunk, és hogy a folytatás is garantált. A Széttörve ugyan a James McAvoy által alakított Kevinnel és a 24 részre hasadt személyiségével foglalkozik, de igazából megágyaz egy sokkal nagyobb konfliktus előtt, amely aztán 3 évvel később meg is érkezett. A Széttörve viszont legalább visszaadta egy kicsit a rajongók hitét abban, hogy nem felejtett el teljesen rendezni Shyamalan, és jól tette, hogy visszanyúlt a régi, jól bevált történeteihez. De talán visszaadta kicsit Shyamalan önbizalmát és a filmrajongók hitét abban, hogy van még remény jó Shyamalan-filmekre.

Üveg

Shyamalan mindent feltett a trilógia zárórészére, és hosszú idő után végre újra várakozás előzte meg a filmet, nem pedig a kárörvendő nevetés, miszerint az ő neve a plakáton garancia a kínosságra. Valóban nagy dobásnak ígérkezett, hiszen előhúzta a nagyágyúkat: Elijah, Kevin és David egy elmegyógyintézetben ücsörögnek, ahol egy pszichiáter érdeklődve figyeli őket. Az alapszituáció tehát csupa jót ígért, innen viszonylag nehéz kapufát rúgni, ám azt sem árt elfelejteni, milyen irdatlan nyomás nehezedett a rendezőre, miközben mindenki a nagy visszatérést vagy a bukást várta tőle. Az Üveg végül egyik sem lett, pont az irreális elvárások súlya alatt roppan meg és nem lesz korszakalkotó, viszont a bukást is nagy ívben kerüli el szerencsére.

Nézd meg A sebezhetetlent és az Üveget a TV GO-n!

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Képek forrása: Touchstone Pictures; Universal Pictures

Kategóriák: Akkor és most

Filmek Neked!

Üveg

Színes, magyarul beszélő amerikai sci-fi thriller (2019)

A sebezhetetlen

Színes, magyarul beszélő, amerikai akcióthriller (2000)

A kém, aki dobott engem

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2018)

Csillag születik

Színes, magyarul beszélő, amerikai zenés film, filmdráma (2018)